У Кіровоградській області в реєстрації списків кандидатів у територіальних виборчих комісіях відмовили трьом політичним партіям: ВО «Свобода», «Наш край» та «Партія пенсіонерів». Представники політичних сил ВО «Свобода» та «Наш край» заявили, що не позиватимуться до суду через відповідні рішення комісій. А представники «Партії пенсіонерів України» отримали відмову у суді щодо скасування рішення ТВК про відмову в реєстрації їхніх представників. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

1 жовтня в Кіровоградському окружному адміністративному суді розглянули позов Кіровоградської обласної організації «Партія пенсіонерів України» щодо визнання протиправною та скасування постанови Новгородківської територіальної виборчої комісії Кіровоградської області 27 вересня № 10 про відмову у реєстрації. Позивач зазначив у судовому засіданні, що представники партії подали всі документи, окрім документів про внесення грошової застави. Суд відмовив у задоволенні позову. І постановив стягнути з Кіровоградської обласної організації «Партія пенсіонерів України» судовий збір 2102 гривні на користь бюджету України.

Як повідомляла ОПОРА, 30 вересня Кіровоградський окружний адміністративний суд виніс рішення про зобов’язання Добровеличківської селищної територіальної виборчої комісії розглянути документи, подані представниками «Європейської Солідарності».

Нагадаємо, у Добровеличківській селищній територіальній виборчій комісії відмовилися реєструвати список партії «Європейська Солідарність». Мотивували тим, що в поданні наявні документи не всіх кандидатів у депутати. Представники політсили зазначають, що всі потрібні документи занесли, про що мають довідку ТВК, а документи зникли після їх перегляду довіреними особами від інших політичних сил.

Партію ВО «Свобода» не зареєстрували у Кропивницькій міській територіально виборчій комісії та Кіровоградській обласній територіальній виборчій комісії. Голова Кропивницької міської ТВК Тетяна Буземська зазначила, що представники політичної партії «Свобода» подали неповний пакет документів, до того ж не вистачало кандидатів у депутати на два округи. 

Голова обласної ТВК Євген Цехмістер наголосив, що представники партії ВО «Свобода» не дотрималися також гендерного представництва.

«У більшості випадків був неповний пакет документів, а також порушення чинного законодавства. Адже було подано 24 особи за єдиним списком і не було заповнено два округи. Тобто згідно чинного законодавства ми не маємо права зареєструвати цих осіб», – підкреслив очільник обласної ТВК Цехмістер. 

Голова фракції  ВО «Свобода» у міській раді міста Кропивницького Сергій Капітонов  зазначив, що представники цієї політичної сили не позиватимуться до суду на відповідні рішення комісій. І ВО «Свобода» не матиме кандидатів в депутати Кіровоградської обласної ради та міськради Кропивницького.

Олександрійська районна виборча комісія не зареєструвала кандидатами у депутати представників партії «Наш край». У рішенні комісії йдеться, що подано недостатню кількість кандидатів у депутати. 

Очільник Кіровоградської обласної політичної партії «Наш край» Олександр Чудний повідомив, що представники їхньої політичної сили погодилися із рішенням комісії і не позиватимуться до суду. 

Прецедентом могла стати відмова Олександрійської міської ТВК кандидатці в депутати від партії «За Майбутнє» Людмилі Бадіон. У скарзі до ТВК кандидатка в депутати зазначила: «Із особистого спілкування з членами Олександрійської міської ТВК мені стало відомо, що підставою для прийняття рішення про нереєстрацію мене, Бадіон Людмили Дмитрівни, кандидатом в депутати Олександрійської міської ради на перших виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року стала інформація, надана центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, про те, що я є керівником місцевої організації іншої партії, ніж та організація партії, що висунула мене зараз кандидатом в депутати Олександрійської міської ради». Однак Людмила Бадіон спростувала цю інформації. І після скарги до Олександрійської міської ТВК, комісія прийняла рішення про реєстрації її кандидаткою.

«У Кіровоградській області непоодинокі випадки відмови в реєстрації кандидатів у депутати, в основному вони стосуються меншої ніж передбачено законом кількості поданих кандидатів у депутати. Рішення про відмову в реєстрації кандидатці від політичної партії «За Майбутнє», оскільки вона, ймовірно, очолює іншу політичну силу, могло стати прецедентом. Однак після скарги до ТВК, комісія змінила своє рішення», – зазначила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 230 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі: порушення встановленого цим Кодексом порядку висування кандидатів, у тому числі перевищення встановленої цим Кодексом кількості кандидатів у депутати у єдиному виборчому списку та територіальному виборчому списку організації партії на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), кандидатів у депутати в кожному багатомандатному окрузі на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч), які можуть бути висунуті організаціями партій.

Згідно з ч. 2 ст. 217 Виборчого кодексу України організація партії може висунути особу, яка є членом цієї політичної партії, або безпартійного громадянина.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.