30 вересня Кіровоградський окружний адміністративний суд виніс рішення про зобов’язання Добровеличківської селищної територіальної виборчої комісії розглянути документи подані представниками «Європейської Солідарності».

Як повідомляла ОПОРА, у Добровеличківській селищній територіальній виборчій комісії відмовилися реєструвати список партії «Європейська Солідарність». Мотивували тим, що в поданні наявні документи не всіх кандидатів у депутати. Представники політсили зазначають, що всі потрібні документи занесли, про що мають довідку ТВК, а документи зникли після їх перегляду довіреними особами від інших політичних сил.

Спостерігачі ОПОРИ зазначили, що суд частково вирішив задовольнити адміністративний позов Кіровоградської обласної політичної партії «Європейська Солідарність».

«Визнати протиправний  і скасувати постанову Добровеличківської ТВК №6 від 25 вересня 2020 року «Про відмову отимання документів Добровеличківської селищної ради  включення до єдиного та територіального списків Кіровоградської обласної організації «Європейська Солідарність». Зобов’язати Добровеличківську селищну ТВК не пізніше двох днів від дня набрання цим рішенням законної сили розглянути документи, подані повноваженим представником «Європейської Солідарності» для реєстрації кандидатів у депутати Добровеличківської селищної ради», – йдеться в ухвалі суду.

«Кіровоградський окружний адміністративний суд близько 22:00 оголошуючи рішення по цій справі,  визнав, що спірна постанова прийнята поза межами повноважень Добровеличківської селищної ТВК, є необґрунтованою, суперечить законодавству про вибори та порушує права суб'єкта виборчого процесу на етапі висування і реєстрації кандидатів. Суд також визнав, що постанова є протиправною та її слід скасувати. Також, суд зобов’язав  Добровеличківську селищну ТВК розглянути документи на реєстрацію кандидатів у депутати. Наголошую, що виборчий процес має відповідати основоположним принципам нового виборчого законодавства, в тому числі має забезпечуватись рівне виборче право, політичний плюралізм та багатопартійність», – зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Кіровоградській області.

Нагадуємо, що відмови в реєстрації списків кандидатів були і в інших ТВК області. Зокрема, обласна та Кіровоградська міська ТВК відмовила у реєстрації кандидатам від партії ВО «Свобода».

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 230 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі порушення встановленого цим Кодексом порядку висування кандидатів, у тому числі перевищення встановленої цим Кодексом кількості кандидатів у депутати у єдиному виборчому списку та територіальному виборчому списку організації партії на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), кандидатів у депутати в кожному багатомандатному окрузі на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч), які можуть бути висунуті організаціями партій.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.