На сторінці кандидатки на посаду міської голови Тетяни Домбровської був розміщений ролик про результати ремонту автодороги державного значення Н-14, що здійснювався в рамках проєкту «Велике будівництво», створений за її участю. ОПОРА звернулась до Укравтодору за роз’ясненнями. 

20 вересня на Facebook-сторінці потенційної кандидатки на посаду Миколаївської міської голови Тетяни Домбровської було розміщене відео з логотипами Укравтодору та програми Президента України «Велике будівництво». Ролик присвячений результатам ремонту автодороги державного значення Н-14 «Олександрівка-Кропивницький-Миколаїв» у межах реалізації проєкту Президента України «Велике будівництво». 

У титрах відео Тетяна Домбровська підписана як кандидатка на посаду Миколаївської міської голови. «У Миколаївській роблять капітальний ремонт дороги Н-14. Підрядники майже цілодобово працюють, влаштовується два шари міцного цементобетону. Роботу на автодорозі державного значення планують завершити до кінця 2020 року, а це 74 кілометрів сучасної та високоякісної дороги», − говорить Тетяна Домбровська у відеоролику. На своїй сторінці вона зазначила, що взяла участь у зйомці відеоролика на запрошення Укравтодору. Також у ролику присутній в.о. начальника Служби автомобільних доріг у Миколаївській області Владислав Невеселий, начальник ділянки ОАО «Будівельно – монтажний трест №8» Сергій Шевельов, приватна підприємиця Ольга Добрянська та голова Єланецької районної ради Василь Богданцев.

Відповідно до пункту 1 Положення про Державне агентство автомобільних доріг України Укравтодор є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра інфраструктури, і який реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства та управління автомобільними дорогами загального користування державного значення. В Положенні відсутня інформація щодо регулювання участі органу в політичному житті країни.

23 вересня ОПОРА звернулась до Укравтодору за інформацією щодо джерел фінансування для виготовлення цього ролику та подробиць про залучення потенційної кандидатки до його виготовлення. 1 жовтня Укравтодор у відповідь на звернення повідомив, що зазначений «відеоролик про результати ремонту дороги державного значення Н-14 «Олександрівка-Кропивницький- Миколаїв» був відзнятий і змонтований власними силами фахівців Укравтодору та Служби автомобільних доріг у Миколаївській області, а кошти на виготовлення вказаного ролику не виділялися». Також у відповіді Укравтодору повідомляється, що Домбровська Тетяна за власною ініціативою та на громадських засадах взяла участь у зйомках ролику і вона була ідентифікована як кандидатка на посаду Миколаївської міської голови за власним проханням. 

«Описана ситуація може мати ознаки адміністративного ресурсу, адже фахівців центрального органу виконавчої влади залучають до інформування населення про результати роботи, яка виконана за бюджетні кошти, та потенційної кандидатки на посаду міської голови. Згідно з відповіддю на звернення, виготовляючи ролик, представники Укравтодору та САД погодились ідентифікувати Тетяну Домбровську саме як кандидатку на посаду міської голови. Тобто фахівці органу виконавчої влади свідомо популяризують Тетяна Домбровську, залучаючи до цього також і в.о. начальника Служби автомобільних доріг Владислава Невеселого. Своїми діями фахівці можуть створювати нерівні та неконкурентні умови для учасників виборчого процесу, використовуючи кадрові та матеріальні ресурси для піару на бюджетному ремонті дороги», − прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.