На сторінці “Опорний навчальний заклад "Биківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів" у мережі Facebook дякують кандидату в депутати Житомирської обласної ради від партії “Наш край” Ігорю Ходаку за щебінь для засипання ям на вулиці. Ігор Ходак не пов’язує таку допомогу з агітацією.

“Працівники навчального закладу, батьки та учні щиро дякують Ходаку І.Є. за сприяння у привезенні щебеню для підсипання вулиці Шкільної, по якій курсує шкільний автобус. У селі Биківка Романівського району Житомирської області”, – йдеться у повідомленні. 

Подяку висловлює на своїй сторінці і жителька села Биківка Романівського району Ада Ковальчук. “Хочу висловити щиру і сердечну подяку команді "Наш край", а саме Ходаку І. Є., Кондратюку О.П. , Флуду В.В. В п'ятницю звернулися і попросили посипати вулицю Шкільну, тому що багато ям і погано їздити і ходити. Сьогодні прибули дві машини з прицепами і привезли щебінь з мучкою для того, щоб вирівняти вулицю. Команда "Наш край" суттєво допомагає, не заради піару, а щоб людям було комфортно і дітки могли ходити до школи по нормальній дорозі. Ще раз дякую і бажаю перемоги на виборах. Це команда, яка дійсно хоче, може і буде працювати для людей”, – йдеться у повідомленні. 

Ігор Ходак, Олександр Кондратюк балотуються до Житомирської обласної ради від партії “Наш край” і станом на 29 вересня є офіційно зареєстрованими кандидатами. Василь Флуд є кандидатом на посаду голови Романівської ОТГ.

У коментарі ОПОРІ юрист Ігоря Хода зазначив: “Це не в рамках передвиборної агітації. Це фізична особа зробила таку публікацію, тому ми змушені попросити її, щоб вона її видалила. А будь-яких заходів щодо агітації ми не планували і не робили. Цей щебінь, на скільки мені відомо, раніше була зроблена оплата, мабуть, на якийсь кар'єр, а доставка відбулась трохи пізніше. Раніше була запущена якась процедура і в рамках підсипання вулиць дійшла черга до цієї вулиці”.

30 вересня видалили публікацію зі сторінки Ади Ковальчук.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії. 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.