На Сумщині провели конференції партії: «Сила людей», ВО «Свобода», «Сила і честь», «За майбутнє», «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа - За життя», «Наш край», «Слуга Народу», ВО «Батьківщина» та «Пропозиція». На конференцію «Опозиційна платформи - За життя» спостерігача не акредитували, а на конференції партій «Наш край» та «Слуга Народу» - не пустили, аргументуючи карантинними обмеженнями. На офіційному сайті ВО «Батьківщина» не було повідомлення про конференцію, спостерігач дізнався про неї з повідомлення ТВК.

15 вересня відбулась конференція Сумської обласної організації «Сила людей» в комунальному закладі Тростянецької міської ради музейно-виставковому центрі  «Тростянецький» на Сумщині.

На питання чи подавали його до ТВК заступниця голови Сумської обласної організації «Сила людей» Наталя Степанова відповіла: «Подавали повідомлення до Сумської ТВК, готувались принаймні подавати», - прокоментувала на конференції спостерігачу ОПОРИ Наталія Степанова. Як потім з’ясували спостерігачі ОПОРИ, про проведення такої конференції партія повідомила Сумську міську ТВК. 

Передвиборчу програму представляв чинний міський голова міста Тростянець Юрій Бова (член політичної партії «Сила людей»).

На з’їзді «Сила людей» висунула своїх кандидатів в депутати до місцевих рад та кандидатів на місцеві голови міст Суми, Тростянець, Охтирка, смт. Кириківка. Кандидат на посаду міського голови Тростянця - чинний міський голова Тростянця Юрій Бова. Також були затверджені списки кандидатів по округах у громадах. Список кандидатів від «Сила людей» до Сумської обласної ради затвердили 20 вересня.

Не акредитували спостерігача ОПОРИ на конференцію партії «Опозиційна платформа - За життя» в Путивлі, яка відбулась 16 вересня. За словами спостерігача ОПОРИ, 13 вересня на сайті партії «Опозиційна платформи - За життя» інформації про конференцію не було. 15 вересня, за день до проведення конференції, спостерігач дізнався про конференцію вже від представників обласної ТВК та зателефонував о 19:00 за номером телефону для реєстрації журналістів на захід. За номером відповіли, що список журналістів відправили на затвердження і більше нікого акредитувати на захід не будуть.

На офіційному сайті політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» анонси про конференції в різних регіонах опублікували з порушення строків, датою публікації зазначається 16 вересня. Відповідно до частин 3, 4 статті 218 Виборчого кодексу України повідомити про час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів у депутати потрібно  не пізніш як за п'ять днів до дня проведення зборів.

17 вересня відбулась презентація команди ВО «Батьківщина» до Сумської міської та обласної рад. За словами спостерігача ОПОРИ на офіційному сайті  ВО «Батьківщина», повідомлення про проведення конференції у Сумах не було. Сайт Сумської обласної партійної організації  ВО «Батьківщина», зазначений у розділі «регіональні приймальні», не працював. 

Про проведення конференції спостерігач дізнався 16 вересня з повідомлення, яке надійшло до ТВК. 

За номером телефону партійного офісу, на питання про вимоги щодо акредитації секретар повідомив, що всі вимоги є на сайті, і якщо їх там не знайдено, то треба перевірити ще раз або вони надішлють посилання. Перевіривши інформацію повторно, спостерігач зателефонував в офіс і був перенаправлений на автовідповідач. Через 5 годин, з номеру партійного офісу надіслали СМС повідомлення із посиланням на сайт, де було повідомлення про конференцію. 

URL-адреса сайту, посилання на який надіслали спостерігачу ОПОРИ, не відповідала зазначеному на офіційному сайті  ВО «Батьківщина» у розділі «регіональні приймальні». 

На конференцію 17 вересня спостерігача ОПОРИ пустили. На конференції відбулось висування кандидатів у депутати до місцевих рад та кандидата на посаду Сумського міського голови - чинного міського голову міста Суми Олександра Лисенка.

18 вересня відбулась конференція ВО «Свобода» в центрі Сум просто неба. Біля місця проведення був розміщений брендований намет, в якому проводилась реєстрація делегатів. Після обрання лічильної комісії головуючі засідання зачитували вголос всіх кандидатів, а присутні делегати голосували за їх висунення.

18 вересня відбулася конференція обласної організації партії «Наш край». Незважаючи на те, що спостерігач ОПОРИ подав всі необхідні документи для акредитації на зазначену в повідомленні на сайті електронну пошту, охоронці не пустили його, аргументуючи карантинними обмеженнями.

Того ж дня, 18 вересня у Сумах відбулася конференція Сумської обласної організації політичної партії «За майбутнє», на якій затвердили список кандидатів у депутати обласної та місцевих рад на Сумщині.

Конференція Сумської обласної організації політичної партії «Сила і честь» відбулась 19 вересня в офісі партії в Сумах. Були представленні кандидати до місцевих, районних та обласних рад. Кандидаткою на посаду міського голови Сум висунуто Ірину Купрейчик.

19 вересня відбулась конференція Сумської обласної організації партії «Слуга Народу». Спостерігача ОПОРИ не пустили на конференцію, аргументуючи карантинними обмеженнями. Натомість сказали, що конференція траслюватиметься онлайн на сторінці сумського осередку партії Facebook, але трансляції не було. Пізніше, 20 вересня, на сторінці «Слуга Народу Сумщина» у Facebook опублікували допис про результати конференції.

Фото зі сторінки «Слуга Народу Сумщина» у Facebook.

20 вересня відбулась конференція партії «Європейська Солідарність», де висунули кандидатів до місцевих органів влади. Кандидатом на посаду Сумського міського голови висунули Вадима Акпєрова. Спостерігача ОПОРИ акредитували без проблем, а делегати проголосували за списки по всіх районах Сумської області. 

22 вересня в Сумах відбулась конференція партії «Пропозиція», на якій висунули кандидатів від партії на місцеві вибори 2020. На засіданні були присутні 10 із 14 членів обласної організації. Спостерігача ОПОРИ на конференцію акредитували та пустили без проблем.

Відповідно до частин 3, 4 статті 218 Виборчого кодексу України, повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності − на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 21 Виборчого кодексу України виборчий процес усіх місцевих виборів здійснюється на засадах публічності та відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб'єктів виборчого процесу. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.