Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала політичну рекламу, яку протягом вересня 2020 року політичні партії та місцеві політики поширювали в Facebook на аудиторію міста Суми та області. Згідно з даними Бібліотеки політичної реклами Facebook, найбільшу кількість дописів рекламували сторінки партій «За майбутнє» та «Наш Край».

Протягом вересня сторінка Опозиційна платформа за життя. Сумщина просувала загалом 9 дописів. Допис про те, що Юрій Чмирь веде «команду «Опозиційної платформи - За життя» на вибори до місцевих рад» рекламувся тричі. На його рекламу витратили близько 400 американських доларів.

Ще два дописи про «команду Юрія Чмиря» рекламувались двічі, витрачено близько 600 американських доларів.

Два дописи висвітлюють діяльність депутата Сумської обласної ради Олександра Стрельченка. Також рекламуваkи «автопробіг на честь Дня визволення міста Суми від німецько-фашистських загарбників», а пост  про те, що газ з осені подорожчає на 45% рекламували двічі. На кожен допис витрачено до 100 американських доларів. 

Офіційна сторінка Слуга народу Сумщина рекламувала 2 пости. На рекламу кожного з них витратили близько 100 американських доларів. Два ідентичні дописи рекламують сторінку з закликом підписатись: «Офіційна сторінка партії «Слуга народу» — Сумщина. Підписуйся на сторінку — будь в курсі!».

Офіційна сторінка Сумської обласної партійної організації ВО «Батьківщина»  Батьківщина Сумська область просувала допис, загальною вартістю до 100 доларів, в ньому йдеться про те, що «Ветерани АТО Сумщини - ЗА «Батьківщину».

Сторінка «Сумщина ЗА Майбутнє» рекламувала у вересні 17 дописів, що висвітлюють діяльність партії  «За майбутнє», пости із заходами, що проводила політична партія, привітання з Днем міста від народного депутата Ігоря Молотка та допис про те, кого партія висунула в кандидати на пост міського голови. 

На рекламу 12 дописів витратили до 100 американських доларів на кожен. Понад 100 американських доларів на кожен допис витратили на 5 публікацій.

Сторінка «Наш Край Сумщина» та  «Наш Край» рекламувала свої дописи за регіоном «Сумська область» близько 140 разів. Дописи містять лозунг партії «Сила господарників та професіоналів» та імена кандидатів від партії на місцеві вибори 2020: Андрій Деркач, Олена Мельник, Микола Нога, Юрій Христий, Іван Огрохін, Микола Смілик, Петро Кідіменко, Микола Мірошніченко, Анатолій Єпіфанов. Крім того, рекламувати ролики з заходів, що проводив «Наш Край» на Дні міст у Кролевці, Глухові, Ямполі, Шостці, Конотопі, Сумах, Тростянці, Охтирці та Ромнах. На кожен з дописів витрачено до 100 американських доларів. 

Загалом, за даними  Бібліотеки політичної реклами Facebook витрати сторінки «Наш Край Сумщина» на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою за період з 20 по 26 вересні складають 239 американських доларів. А загальні витрати сторінки «Наш край» за сім днів по всій Україні становлять в період 20 - 26 вересня 33 720 американських доларів.

Голова Сумської територіальної організації політичної партії «Європейська Солідарність» Вадим Акпєров та кандидат на міського голову від політичної партії «Європейська Солідарність» рекламував у вересні чотири дописи, на кожен з яких витратили близько 100 американських доларів. В двох дописах йдеться: «Сьогодні на Сумській обласній конференції ПП «Європейська Солідарність» колеги висловили мені довіру і делегували мене представляти нашу команду на виборах 25 жовтня на посаду Сумського міського голови».

Офіційна сторінка політика, Олега Медуниці та кандидата в депутати від «Європейської Солідарності» до Сумської обласної ради вклала до 300 доларів на три пости. В одному з них йдеться про: «недолуге управління та прорахунки Зеленського і Слуг народу».

Під час виборчого процесу політична реклама суб’єкта виборчого процесу має відбуватися з виборчого фонду. Витрати на таку рекламу повинні відображатися у фінансовій звітності політичних партій, адже згідно зі статтею 17 Закону України «Про політичні партії в Україні» політична партія щоквартально, не пізніше, ніж на сороковий день після закінчення звітного кварталу, зобов’язана подати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіт про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру (у тому числі її місцевих організацій, які у встановленому порядку набули статусу юридичної особи) шляхом його заповнення на офіційному сайті НАЗК.

Нагадаємо, що за допомогою сайту ОПОРИ Facebook Analyzer можна аналізувати, який контент і на яких умовах просувають у соцмережах українські політики та партії. Окрім того, експерти ОПОРИ також підготували покрокову інструкцію для кандидатів про те, як користуватись інструментом політичної реклами в соціальних мережах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.