Протягом 1-30 вересня близько 350 публікацій в онлайн-виданнях та сюжетів на телебаченні на Волині були спрямовані на створення позитивного іміджу учасників передвиборчої гонки чи підвищення рівня їх впізнаваності. Вони висвітлювали позиції потенційних кандидатів на місцевих виборах щодо певних питань, цитували їх заяви, розповідали про публічні заходи за їх участі, публікували інтерв’ю. Найбільше уваги видання приділили десяти особам, яких, зрештою, станом на кінець місяця уже зареєстрували кандидатами до рад різних рівнів.

У період з 1 по 30 вересня волинські онлайн-видання та телеканали опублікували загалом понад 450 матеріалів та сюжетів, котрі стосувалися потенційних учасників  виборів. Проте майже п’ята частина із них носили інформаційний характер – розповідали про з’їзди та висунених кандидатів без акцентування уваги на конкретних особах. Тож до моніторингу потрапили матеріали, присвячені певній особі, чи які виділяли її з-поміж інших. Зауважимо, що новини з’являлися і у час, коли особи були ще імовірними кандидатами, і після їх офіційної реєстрації.

Найбільшу кількість іміджевих публікацій на свою користь зібрав чинний народний депутат від Луцька та лідер партії «За майбутнє», кандидат у депутати Луцької міської та Волинської обласної рад Ігор Палиця – 32. Зокрема, цитували позицію Ігоря Палиці щодо питань освіти, важливості місцевих виборів, принципів побудови зовнішньополітичних зв’язків, вирішення проблем бізнесу  тощо. Частина публікацій описувала участь політика у різних заходах – наприклад, конференції у Волинському національному університеті, ефірах на телеканалі 1+1, конференції прихильників партії, яка відбулася у Луцьку 11 вересня, та подібних заходах в інших містах.

Найчастіше публікували інформацію про Ігоря Палицю на сторінках Інформаційного агентства «Волинські Новини», окрім того, відповідні матеріали з’являлися у телерадіокомпанії «Аверс», ІА «ВолиньPost», виданні «Під прицілом».

24 рази у ЗМІ публікували новини, пов’язані із нині зареєстрованим кандидатом на пост міського голови Ковеля Ігорем Чайкою («За майбутнє»). Матеріали описували участь кандидата у дискусіях із громадськими діячами, представниками місцевої влади чи бізнесу, цитували слова кандидата із його виступу на форумі партії «За майбутнє», інформували про бачення кандидатом розвитку Ковеля тощо. Зауважимо, що окремі публікації були позначені зірочкою, якою в інтернет-виданнях прийнято маркувати рекламні матеріали.

Про кандидата у своїх публікаціях повідомляли «12 канал», «Ковель. Tv», «Вісник+К», «Перший канал соціальних новин», ІА «ВолиньPost» та «Волинські Новини», «Волинська правда».

Ще 24 іміджеві публікації має кандидат на посаду міського голови Нововолинська від партії «За майбутнє» Борис Карпус. У публікаціях розповідали про його участь у «дворових» зустрічах та конференції партії «За майбутнє», цитували його виступ на цьому заході, інформували про участь Бориса Карпуса у роботі міської ради (зазначаючи, що він є кандидатом), розповідали про ініціативи та його бачення розвитку міста тощо.

Цей кандидат з’являвся на сторінках видань «Нововолинський інформаційний портал», «БУГ», «Кордон».

18 позитивних публікацій на свою користь зібрав протягом місяця народний депутат і кандидат до Нововолинської міської та Волинської обласної ради Ігор Гузь («За майбутнє»).

Натомість новини про Ігоря Гузя робили з його ефірів у соцмережі, де він запрошує долучитися до команди партія «За майбутнє» чи «інспектує» ремонт дороги Нововолинськ-Іваничі. Також публікували виступ Ігоря Гузя на конференції партії, його позицію щодо можливості проведення опитування ЦВК тощо. Інформація про Ігоря Гузя з’являлася на сайтах «12 канал», «Нововолинський інформаційний портал», «Буг», «Кордон», «Волинська правда», ІА «ВолиньРost».

17 та 16 разів відповідно у ЗМІ повідомляли про діяльність кандидата на посаду міського голови Луцька Аллу Надточій і кандидата у депутати до Луцької міської ради Андрія Покровського (обоє – «Громадянський рух «Свідомі»).

Зокрема, декілька публікацій стосувалися озвучення кандидатури Алли Надточій на вибори міського голови та містили позитивні характеристики про кандидатку, інші інформували про її сподівання та ставлення до балотування, а також про бачення різних аспектів розвитку Луцька.

Публікували матеріали на сторінках ІА «Конкурент», виданнях «Волинь24», «Район. Луцьк», «t1.ua», «Перший канал соціальних новин».

Щодо Андрія Покровського, то публікації цитували його виступ із конференції партії з висування кандидатів, розміщували новини щодо важливості участі місцевих людей у виборах 25 жовтня, розміщували інтерв’ю з політиком тощо. Політика «піарили» переважно на сторінках ІА «Конкурент», публікували матеріали також на сторінках «Волинь24», «Район. Луцьк», «Перший канал соціальних новин».

Кандидата-самовисуванця на посаду Володимир-Волинського міського голови «піарили» у ЗМІ 15 разів протягом вересня. Зокрема, видання «ВолодимирМедіа», «t1.ua», «Volyninfa», «Слово правди» розміщували актуальні інтерв’ю з політиком, розповідали про передвиборну програму кандидата та про його плани на майбутнє.

14 публікацій стосувалися народної депутатки та кандидатки до Камінь-Каширської міської та  Волинської обласної рад Ірини Костанкевич («За майбутнє»). 7 матеріалів висвітлювали різні події за участі кандидатки, як то передача на Волинь автівок медичної допомоги, відкриття відремонтованої школи, цитували її виступи на формі партії «За майбутнє», а також розповідали про відкриття оновлених амбулаторій тощо.  Ще 8 сюжетів розповідали про успіхи громад у межах округу нардепки та презентували кандидатів на місцеві вибори. Однак кожне відео також містило пряму мову Ірини Констанкевич, або ж її цитували журналісти. Також була одна новина, де спікером виступала інша особа, однак вона дякувала народній депутатці за сприяння у виділенні коштів.

Про Ірину Констанкевич публікували сюжети на ТРК «Аверс», а також ІА «Волинські Новини», «12 канал», ІА «ВолиньPost» та «Волинські новини», а також онлайн-версія газети «Полісся».

13 новин також розповідали про потенційного кандидата на посаду міського голови Володимира-Волинського від цієї ж партії Ігоря Пальонку. У матеріалах розповідали про захід, організований за підтримки Ігоря Пальонки, зустрічі у дворах з виборцями, позицію щодо певних аспектів облаштування міста тощо.

Новини про потенційного кандидата публікували «12 канал», «Буг» та Кордон».

10 іміджевих публікацій протягом вересня було виявлено на сторінках волинських інтернет-видань на користь кандидата на посаду Луцького міського голови Романа Бондарука («Слуга народу»). Переважно видання публікували інтерв’ю з політиком, його привітання лучан з Днем міста та інші матеріали про участь політика у виборах.

Також низка політиків мали у ЗМІ менше 10 згадок. Зокрема, 8 разів інтернет-видання публікували матеріали на користь кандидата-самовисуванця на посаду Луцького міського голови Артура Мартіросяна, по 7 згадок є у кандидата на посаду Луцького міського голови Ігоря Поліщука («За майбутнє»), народного депутата та кандидата до Волинської обласної ради Вячеслава Рубльова («За майбутнє»), кандидата на посаду Володимир-Волинського міського голови Петра Саганюка («Сила і честь»), кандидат на посаду міського голови Луцька Богдан Шиба (самовисування).

Протягом вересня на сторінках волинських інтернет-видань чи інформаційних агентств було також виявлено 6 іміджевих публікацій на користь кандидата у депутати до Луцької міської ради Андрія Разумовського («За майбутнє»), по 5 – на користь кандидатки у депутати до Волинської обласної ради Юлії Вусенко («Європейська Солідарність»), кандидата на посаду Ратнівського селищного голови Володимира Кулика («За майбутнє») та кандидата на посаду Шацького селищного голови Сергія Карпука («За майбутнє»), 4 – кандидата на посаду голови Зимнівської територіальної громади Вячеслава Католика («За майбутнє»), по 3 – кандидата на посаду Ковельського міського голови Юрія Поліщука (ВО «Свобода»), кандидата на посаду Луцького міського голови Дмитра Глазунова (самовисування), кандидата у депутати до Володимир-Волинської міської ради Павла Горошкевича («Громадянська позиція»).

Разом з тим, у місцевих виданнях публікували по одному-два іміджеві матеріали на користь ще близько п’яти десятків кандидатів у депутати до рад різних рівнів та на посади голів сільських, селищних, міських громад.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукати виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію – суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватись у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

У частинах 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» йдеться, що реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.  Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». А прихована реклама забороняється.

 

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)