Суб’єктом внесення застави для участі в місцевих виборах Тернопільської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка виступила Радикальна партія Олега Ляшка. У низці територіальних виборчих комісій Тернопільщини цей факт став причиною для суперечок під час прийняття рішення про реєстрацію кандидатів від цієї політичної сили. Про деталі дізнавалася ОПОРА.

29 вересня Тернопільська обласна територіальна виборча комісія прийняла рішення про відмову у реєстрації кандидатів у депутати Тернопільської обласної ради включених до єдиного та територіальних списків Тернопільської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка. Підставою для відмови стало те, що у поданих документах суб’єктом внесення грошової застави була вказана політична партія «Радикальна партія Олега Ляшка». У постанові обласної ТВК зазначено, що таке рішення про відмову було прийняте, спираючись на статтю 225 Виборчого кодексу України та пункт 3 Постанови ЦВК від 21 серпня 2020 року № 193 «Про Порядок внесення, повернення та перерахування грошової застави на місцевих виборах».

За інформацією від спостерігача ОПОРИ, питання про реєстрацію кандидатів від Радикальної партії Олега Ляшка було включене до порядку денного та обговорювалося на засіданні Тернопільської обласної ТВК також днем раніше, 28 вересня. Тоді за реєстрацію проголосували п’ятеро членів ТВК, семеро членів проголосували проти і троє утрималися. Таким чином рішення не було прийняте.

28 вересня представник Радикальної партії Дмитро Пастернак розповів ОПОРІ, що у реєстрації кандидатів від Радикальної партії Олега Ляшка, станом на 28 вересня, відмовила ще Шумська територіальна виборча комісія. ОПОРА повідомляла раніше, що 28 вересня Тернопільський окружний адміністративний суд не задовольнив позов територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка у визнані протиправною та скасуванні постанови Шумської ТВК.

Поза тим Дмитро Пастернак повідомив ОПОРІ, що організація партії має намір оскаржувати рішення обласної ТВК у суді. Він пояснив: «Ми обов’язково будемо захищати своє право. Не може бути такого розриву в прийнятті рішень між Тернопільщиною та іншими областями. В інших областях такі самі обласні територіальні виборчі комісії. 80%, станом на сьогоднішній день, прийняли рішення про те, щоб зареєструвати кандидатів в депутати від Радикальної партії до виборів». 

А також він додав: «Стаття 225 Виборчого кодексу України частина 2 абзац 4 говорить конкретно, що організація партії, яка висунула кандидатів має право оплачувати, або організація партії вищого рівня. Баталії зараз крутяться навколо роз’яснення ЦВК, де організація партії вищого рівня, мається на увазі України, не являється вищою для тих, хто приймає участь у місцевих виборах. Але це роз’яснення ЦВК, це навіть не підзаконний правовий акт».

Крім цього Тернопільська міська територіальна виборча комісія станом на 29 вересня рішення щодо реєстрації у депутати Тернопільської міської ради включених до єдиного та територіальних списків Тернопільської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка не прийняла. Питання щодо реєстрації включалося до порядку денного кількох засідань ТВК. За інформацію від спостерігача ОПОРИ, 29 вересня на черговому засіданні ТВК під час обговорення цього питання виникали суперечки.

Про ситуацію із реєстрацією кандидатів у депутати від Тернопільської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка  представниками цієї партії було поширено кілька дописів у соціальній мережі Facebook.

27 вересня депутат Тернопільської обласної ради від Радикальної партії та потенційний кандидат від цієї політичної сили Богдан Яциковський на своїй сторінці опублікував допис, у якому йшлося: «Вчора 9 членів ТВК з 18 голосували за відмову нам в реєстрації щодо участі у виборах до Тернопільської міської ради та нашому кандидату на посаду міського голови м. Тернополя. Але цей «шабаш» не вдався завдяки принциповій позиції кількох членів ТВК. Влада все робить, щоб зняти нас з виборів. І прикро констатувати, що в цій чорній грі беруть участь представники сил, які називають себе опозиційними до влади».

27 вересня на Facebook-сторінці «Тернопільська територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка» було опубліковане відео звернення представників партії з підписом: «Вони бояться нашої правди! Чи не тому Тернопільська Радикальна партія Олег Ляшко - єдина серед усіх партій в місті - не є зареєстрованою, незважаючи на те, що нами дотримано усі вимоги закону? Рейтинг наш стрімко зростає. Чи не це лякає владу?».

28 вересня на Facebook-сторінці Богдана Яциковського було опубліковане відео, у якому юрист та представник Радикальної партії в обласній ТВК Дмитро Пастернак розповідає про правові аспекти справи із реєстрацією кандидатів. Крім цього Богдан Яциковський на відео зазначив:  «Ми розуміємо, що це все робиться за допомогою влади, щоб не допустити нас до виборів».

На офіційному сайті Тернопільської обласної ради 29 вересня було опубліковане повідомлення, у якому йшлося про те, що на сесії обласної ради депутати підтримали звернення до Центральної виборчої комісії. За інформацією із сайту, у зверненні йшлося: «Тернопільська обласна рада вважає, що відмова територіальної виборчої комісії у реєстрації Тернопільської обласної організації РПЛ для участі у місцевих виборах 25 жовтня з надуманих причин грубо порушує виборчий кодекс та Конституцію України і створює небачений дотепер прецедент, коли долю виборів вирішують не виборці, а окремі представники конкуруючих політичних сил. З огляду на це Тернопільська обласна рада вимагає від ЦВК усунути грубі порушення чинного законодавства, допущені ТВК, та зареєструвати виборчі списки  РПЛ у Тернопільській області для участі у виборах-2020 і, тим самим, дати можливість виборцям обрати в органи місцевого самоврядування найдостойніших, незалежно від того, яку політичну силу вони представляють».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА пояснює: «Положення нового Виборчого кодексу України щодо порядку внесення грошової застави потребують суттєвого уточнення та доопрацювання. Зокрема, Кодекс встановлює, що застава сплачується після початку виборчого процесу, але до подання документів до виборчої комісії, а сама застава сплачується організацією партії, яка висунула кандидатів, або організацією партії вищого рівня (стаття 225). Проте вказана норма чітко не регулює всі ситуації, які виникають у суб’єктів виборчого процесу. Вважаю, що спірні питання слід вирішувати в суді, щоб суд вирішив чи правомірно ТВК діяла в цій ситуації, чи не порушують такі дії права осередку партії на участь у місцевих виборах і чи не було застосовано комісією надмірний формалізм при розгляді документів».

Відповідно до Постанови ЦВК від 21 серпня 2020 року № 193 «Про Порядок внесення, повернення та перерахування грошової застави на місцевих виборах», грошова застава вноситься місцевою організацією політичної партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної в місті, а також міської, селищної, сільської ради або місцевою організацією відповідної політичної партії вищого рівня.

У абзаці 4 частини 2 статті 225 Виборчого кодексу України зазначено, що організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, кандидати на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) або організація відповідної партії вищого рівня, а також особа, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) шляхом самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати та на посаду міського голови вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)