Від імені кандидатів на посаду Одеського міського голови та у депутати Одеської міської ради виборцям пропонують «соціальні угоди» та «гарантійні зобов’язання» .

Спостерігач ОПОРИ зафіксував роздачу від імені кандидата на посаду Одеського міського голови Дмитра Голубова пакетів з листівками та «гарантійним зобов’язанням» відремонтувати двір багатоповерхового будинку по вулиці Краснова (м. Одеса). У листі на ім’я виборця йдеться про те, що кандидат у разі його обрання міським головою «гарантує» відремонтувати двір впродовж 2021 року.


Крім того, від імені кандидата у депутати Одеської міської ради Андрія Кисловського містянам роздають «соціальні угоди про представництво інтересів виборців в Одеській міській раді». Виборцям пропонується підписати так звані угоди, згідно з якими виборці «мають право» агітувати та голосувати за кандидата, а він, у свою чергу, у разі його обрання зобов’язаний «брати активну участь у роботі Одеської міської ради» та «представляти інтереси виборців в міській раді».

«Такі угоди та «гарантійні зобов’язання» носять скоріше агітаційний характер, ніж юридичний. Виборці мають розуміти, що, навіть якщо вони підписали цей документ, це не є в жодному разі зобов'язанням голосувати за конкретного кандидата. Також важко припустити, що підписання такого договору буде мати якісь юридичні наслідки для кандидата, якщо його оберуть і він не буде виконувати взяті на себе зобов'язання у цій так званій угоді», - наголосила, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)