Громадянська мережа ОПОРА на початку вересня направила міським головам обласних центрів та очільнику Києва листи з пропозицією підписати “Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу” та дотримуватись його під час місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. Перших 10 міських голів станом на 30 вересня уже підписали Кодекс. 

Листи з пропозицією підписати Кодекс поведінки надіслані у всі обласні центри, крім Луганська та Донецька, які знаходяться на тимчасово окупованій території, а також Чернівців та Луцька, де посади міського голови є вакантними. Через тимчасову окупацію пропозиції підписати Кодекс не були направлені в жодне місто Автономної Республіки Крим. 

Крім обласних центрів, листи з пропозицією підписати Кодекс ОПОРА направила у середньому у 3-4 найбільші міста в кожній області.

Також ОПОРА розробила форму, через яку всі бажаючі сільські, селищні, міські голови, голови районних, обласних рад та місцевих державних адміністрацій могли підписати цей документ у режимі онлайн.

Станом на 30 вересня року Кодекс поведінки підписали:

  1. Володимир Жгутов, міський голова Ківерцівської територіальної громади, Волинська область.
  2. Олег Кіндер, міський голова Ковеля, Волинська область.
  3. Олександр Гадяцький, селищний голова смт Райгородок Краматорського району, Донецька область.
  4. Віра Тернавська, місто Долинська, Кіровоградська область.
  5. Анатолій Бондаренко, міський голова Черкас.
  6. Вадим Лях, міський голова Слов'янська, Донецька область.
  7. Ігор Плєхов, міський голова Рені, Одеська область. 
  8. Євгеній Денисюк, міський голова Костополя, Рівненська область.
  9. Денис Коротенко, голова Широківської об'єднаної територіальної громади, Запорізька область.
  10. Петро Цимідан, міський голова Лиману, Донецька область.

Ініціатива ОПОРИ викликана тим, що в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративних ресурсів. Наприклад, Виборчий кодекс забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Але от питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані. 

Ковельський міський голова 

Кодекс, який пропонує підписати ОПОРА, містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання 5 типами адмінресурсу: кадровим і матеріальним, бюджетним, силовим, регуляторним та медійним. Наприклад, використання службової інформації в політичних цілях; тиск на кандидатів чи представників партій; залучення підлеглих до передвиборчої агітації; використання офіційних заходів, пов'язаних з виконанням  службових повноважень для виборчих цілей тощо.

Черкаський міський голова 

У разі як підписання, так і непідписання цього документа, ОПОРА буде продовжувати моніторити роботу роботу міських голів та інших очільників органів місцевого самоврядування та органів державної влади, інформуватиме суспільство та ЗМІ, якщо у їхніх діях будуть ознаки адмінресурсу та інших порушень виборчого законодавства. 

Слов'янський міський голова