Житомирська обласна територіальна виборча комісія на черговому засіданні 28 вересня зареєструвала виправлений  список кандидатів в депутати обласної ради від ВО “Свобода”. 24 вересня комісія відмовила “Свободі” в реєстрації через недотримання гендерної квоти. За словами голови обласного осередку партії Сидора Кізіна у списках  допустили технічну помилку і до комісії подали виправлений пакет документів.  

На порядку денному засідання обласної ТВК було понад 10 питань, розгляд заяви обласної організації ВО «Свобода» про реєстрацію кандидатів в депутати обласної ради тривав понад дві години. 

“Дискусія щодо правомірності повторного розгляду заяви обласної організації ВО “Свобода” тривала, враховуючи невелику перерву, майже 2 години. Деякі члени комісії виступали проти повторного розгляду звернення політичної сили, адже по даному питанню рішення комісії вже прийнято. А скасувати постанову обласної ТВК може тільки суд чи комісія вищого рівня, тобто ЦВК. Також, комісія не допустила на засідання заступника голови обласної ради та потенційного на той час кандидата, номера один в списку “Свободи” Максима Вілівчука, мотивуючи своє рішення обмеженим списком осіб, що можуть перебувати на засіданні комісії без її запрошення чи згоди на це. Оскільки, письмова заява до початку засідання не надійшла, на усне звернення Комісія не надала дозвіл бути присутнім”, – розповів спостерігач ОПОРИ, який був присутній на засіданні. 

Натомість голова обласного осередку партії Сидір Кізін зазначив комісії, що помилка в списку кандидатів носить суто людський фактор, і в комісію попав проєкт рішення, який готувався на конференцію по висуванню кандидатів. 

“За його словами комісія, прийнявши негативне рішення, тим самим позбавила конституційного права житомирян обирати владу та бути обраними. Він просив комісію попереднє рішення про відмову в реєстрації залишити без змін, а розглянути нову дану заяву із документами, так як “Свобода” звернулася з поданням  про реєстрацію у законом встановлений термін, навіть другий раз”, – розповідає представник ОПОРИ.

 

Коли голова комісії Євгеній Лех поставив це питання порядку денного на голосування, “за” проголосували тільки 8 членів комісії із 10 необхідних та 16 присутніх в залі. 

На засіданні знову почалися дискусії. Голова комісії повторно поставив питання на голосування і члени комісії підтримали рішення зареєструвати список кандидатів у депутати обласної ради від ВО “Свобода”. “За“ проголосували  10 членів комісії. 

Після чого комісія розглянула інші питання порядку денного: зареєструвала кандидатів у депутати облради від партій “Сила і честь”, “Пропозиція”, “Наш край”, “Ліва опозиція”, “Перемога Пальчевського” та зареєструвала офіційних спостерігачів від Громадянської мережі ОПОРА. 

У коментарі ОПОРІ голова обласної ТВК Євгеній Лех розповів:

“По “Свободі” комісія прийняла рішення зареєструвати по другому пакету документів, який “Свобода“ принесла 24 вересня майже опівночі. У першому пакеті у них недотримана гендерна квота. Вони кажуть, що це технічна помилка. Розглядали це питання десь дві з половиною години, довго обговорювали.  Комісія прийняла рішення зареєструвати: 10 “за”, три проти і три утримались. Всього ми зареєстрували списики від 12 партій, всіх, хто подали”.

У частині 9 статті 219 Виборчого кодексу  зазначено, що під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку. Згідно з частиною 11 цієї статті Кодексу, форми єдиного та територіального виборчих списків кандидатів у депутати від організації партії затверджуються Центральною виборчою комісією і не можуть бути змінені під час виборчого процесу. 

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі виборча комісія відмовила ВО “Свобода” в реєстрації списку кандидатів до облради, партія принесла ще один пакет документів.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)