Житомирська обласна територіальна виборча комісія відмовила в реєстрації списку кандидатів в депутати до Житомирської обласної ради від партії ВО “Свобода” через гендерну квоту. У партії кажуть - сталася технічна помилка і до комісії подали виправлений пакет документів. 

У коментарі ОПОРІ голова обласної організації партії ВО “Свобода” Сидір Кізін 26 вересня розповів, що в останній день подачі документів до ТВК подали виправлені списки, бо сталась технічна помилка і тепер комісія має розглянути цей варіант документів. 

“Ваш представник був на нашій конференції. Конференція відповідно до гендерної квоти прийняла всі рішення. Ми подали документи на реєстрацію. З самого початку до нас упереджене ставлення. В результаті, у нас на третій сторінці додатка у третій п'ятірці зсунулись прізвища і, ніби там в одній п'ятірці четверо хлопців було. Хоча конференція прийняла все як належить, з дотриманням гендерної квоти. Ми коли побачили, що там ця опечатка, ми подали зразу заяву, що просимо не розглядати, а повернути нам документи, бо там технічна помилка. ОВК замість того, щоб нам повернути документи, вони нам відмовляють в поверненні пакета документів і швиденько приймають рішення про відмову у реєстрації. Це було в останній день подачі документів. Ми виправляємо все як конференція прийняла і подаємо, вони нам відмовляються реєструвати, ми піднімаємо ЦВК і вони нам реєструють цей пакет документів о 23.55 ночі. Вчасно ми подали, в останній день подачі, все усунули і подали. І вони зобов'язані його зареєструвати. Вони мають в 5-денний термін розглянути і прийняти по ньому рішення”, – розповів Сидір Кізін.

Голова Житомирської обласної ТВК у коментарі ОПОРІ зазначив, що виправлені документи ще будуть розглядати. 

“У них в перших трьох п'ятірках недотримання гендерної квоти.  Виправлений пакет документів ми ще будемо розглядати. Закон пише, що єдині територіальні виборчі списки не змінюються після подання”, – зазначив Євгеній Лех.

За словами голови, до обласної ради балотуватимуться кандидати від 12 партій. 

Вже зареєстрували партії “За майбутнє”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська солідарність”, “Слуга народу”, “Радикальна партія Олега Ляшка”, “Батьківщина”. Станом на 25 вересня подали документи, але ще не зареєстровані - “Сила і честь”, “Свобода”, “Пропозиція”, “Наш край”, “Ліва опозиція”, “Перемога Пальчевського”. 

У частині 9 статті 219 Виборчого кодексу  зазначено, що під час формування єдиного та територіальних иборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку. Згідно з частиною 11 цієї статті Кодексу, форми єдиного та територіального виборчих списків кандидатів у депутати від організації партії затверджуються Центральною виборчою комісією і не можуть бути змінені під час виборчого процесу. 

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)