У Чернівцях партії “Опозиційна платформа - За життя”, “Рідне місто”, “Команда Михайлішина”, “За майбутнє” та Радикальна партія Олега Ляшка зареєстрували свої списки депутатів на виборах до міської ради. З проаналізованих ОПОРОЮ додатків до постанов про реєстрацію списків цих партій випливає, що вказані партії або не дотрималися гендерних квот під час формування виборчого списку партій або ж деякі кандидати в цих списках не були зареєстровані.

Відповідно до ч. 9 ст. 219 нового Виборчого кодексу, під час формування виборчих списків партія повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку.

Згідно з цією законодавчою новелою кожна п'ятірка виборчого списку на виборах  у  громадах більше 10 тисяч виборців має формуватися за формулою “2+3”, тобто дві особи однієї статі, а три - іншої. Дана формула забезпечує можливість утворити гендерно збалансований список кандидатів у депутати до місцевих рад на виборах 25 жовтня 2020 року.

В розпорядженні ОПОРИ є зареєстровані  Чернівецькою міською ТВК списки кандидатів від політичних партій. У зареєстрованих списках чітко дотрималися гендерних квот такі партії:  “Побратими України”, Громадський рух “Хвиля”, “Сила і честь”, “Батьківщина”, “Перемога Пальчевського”, “Свобода”, “Пропозиція”, “Європейська Солідарність”,“Голос”, “Єдина Альтернатива”, “Слуга народу”, “Партія Чернівчан”, “Наш край”, “Народний контроль”.

Однак є партії щодо яких виникають питання з приводу дотримання гендерної квоти при формуванні їхніх списків. Наприклад, у зареєстрованому списку організації партії “За майбутнє” не прослідковується принцип “2+3”. Окрім того останні два кандидати, які не утворили п'ятірку теж не чергуються: номери у  списку: 31-35, 36-40, 41-42.

У зареєстрованому списку “Опозиційної платформи - За життя” не виявлено застосування принципу “2+3” серед номерів  у списку: 11-15, 16-20, 21-25.

У зареєстрованому списку “Команди Михайлішина” не виявлено застосування принципу “2+3” серед номерів у списку. Окрім того останні три кандидати, які не утворили п'ятірку, теж не чергуються: 26-30, 36-38.

У зареєстрованому списку Радикальної партії Олега Ляшка не прослідковується принцип “2+3”. Окрім того останні два кандидати, які не утворили п'ятірку, теж не чергуються серед номерів у  списку: 11-15, 16-20, 26-30, 36-37.

У зареєстрованому списку “Рідного міста” двоє останніх кандидатів у списку, які не утворили “п’ятірку”, однієї статі, тобто не прослідковується принцип гендерної  черговості (номери в списку: 41-42).

Голова Чернівецької міської виборчої комісії, Анжела Саїнчук прокоментувала ситуацію з гендерної квоти: “У нас жодної відмови не було, як і жодної суперечки через жодну з політичних сил. В нас був час подивитися відповідність квотам. Ми все подали до Центральної виборчої комісії і якщо якусь невідповідність буде знайдено, то тоді ЦВК прийме рішення”. Голова Чернівецької міської територіальної комісії також розповіла, що при подачі електронного та паперового варіанту документів, були у деяких партій неточності: дехто подав “чорновий” варіант на флешці,  в інших – список адрес “з’їхав” і став невідповідним прізвищами.

За словами представника політичної партії “За майбутнє” Віталія Ткачука, списки, які подавалися до міської територіальної виборчої комісії, подавалися на електронному носії і в паперовому вигляді (вже виправлені правильно відповідно до формули “2+3”). За словами, Віталія Ткачука, сталася помилка в процесі передачі списків до ТВК, так як при реєстрації кандидатів,  врахували “чорновик”.

Представниця Радикальної партії Олега Ляшка зазначила ОПОРІ, що при формуванні виборчих списків, партійці дотримувалися формули “2+3”.

Представник “Опозиційної платформи – За життя” відмовився коментувати цю ситуацію комунікаційниці ОПОРИ.

Зазначимо, що з рештою політичних сил не вдалося поспілкуватися, так як або контактів штабів не існує, або представники штабів обіцяли перетелефонувати, але так і не вийшли на зв'язок. 

Рішення про реєстрацію кандидатів у депутати Чернівецької міської ради було прийняте постановою №9 25 вересня 2020 року.

Згідно зі ст. 230 Виборчого Кодексу України територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі порушення встановленого цим Кодексом порядку висування кандидатів.

Зазначимо, якщо формування списків стосується порушення гендерної квоти, то політична партія повинна провести нову конференцію на якій має затвердити новий список кандидатів. Та спершу партія має заздалегідь повідомити про це виборчу комісію.  Проте повторно провести конференції та подати документи на реєстрацію можна було до 24 вересня включно.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.