Протягом 15-24 вересня місцеві організації політичних партій проводили конференції, під час яких висували кандидатів на посади сільських, селищних та міських голів та у депутати різних рівнів рад. А от презентували команди для громадськості політичні сили, хто пізніше, а хто й раніше етапу висування.

Рівненська обласна організація політичної партії "Слуга народу" провела конференцію щодо висунення кандидатів в депутати обласної та місцевих рад, а також на посади голів міських, селищних, сільських рад територіальних громад та затвердила відповідні списки 19 вересня у партійному офісі обласної організації за адресою місто Рівне, вул. 16 липня, 42.

На заході були присутні депутати Верховної Ради України Олександр Ковальчук та Олександр Салійчук, а також керівник обласної організації партії Юрій Ліпський.

Під час конференції список кандидатів у депутати різних рівнів не озвучувався поіменно, а лише назви громад та кількість кандидатів, які в них висуває осередок партії. Список кандидатів на посади сільських, селищних та міських голів озвучувався поіменно.

На посаду мера Рівного претендуватиме голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Коваль. Як стало відомо пізніше, він очолив і партійний список до Рівненської міської ради. Разом з ним у першій п’ятірці - начальник юридичного відділу ТОВ "Будтех-Пром" Юрій Чаборай; директорка ТОВ "Інформаційне агентство "Це Рівне, друже" підприємиця Олена Хотенко; директор ТОВ "Стоград-капітал" Олександр Іванов; начальниця Управління культури та туризму Рівненської облдержадміністрації Любов Романюк.

Список політсили у Рівненську обласну раду очолив Андрій Карауш, директор Рівненського виробничого комунального підприємства "Рівнеоблводоканал". Разом з ним у першій п’ятірці заступник директора з господарської роботи Рівненської дитячої музичної школи № 2 Юрій Ліпський; перша заступниця голови Сарненської райдержадміністрації Людмила Мариніна; виконавчий директор ТОВ “Радивилівмолоко” Анатолій Грисюк та радниця голови Рівненської облдержадміністрації Юлія Шигорева.  

Представлення кандидатів у депутати Рівненської обласної ради від політичної партії "Слуга народу" відбулося 26 вересня 2020 року на березі Басівкутського озера. 

Фото з партійної сторінки.

А презентація кандидатів у депутати Рівненської міської ради від політичної партії "Слуга народу" відбулася в той же день у міському парку. 


Фото з партійної сторінки.

На заходах кандидати від політичної партії "Слуга народу" підписували меморандуми про відповідальність.

Рівненська обласна організація політичної партії "За майбутнє" провела свою конференцію 19 вересня у конференц-залі готелю “Мир” за адресою місто Рівне, вулиця Міцкевича, 32. Список кандидатів до Рівненської облради очолив голова обласної організації політичної партії "За майбутнє" Ігор Ясенюк.  

В той же день на стадіоні "Мототрек" політична партія "За майбутнє" провела загальні збори організації партії. Захід розпочався із автопробігу на автомобілях із партійною символікою. Після цього відбулося представлення кандидатів від політичної сили. Участь у заході взяв керівник обласної організації партії Ігор Ясенюк, мер Рівного Володимир Хомко та Юрій Вознюк, на той час уже зареєстрований кандидат на посаду міського голови Рівного. Вітали учасників заходу Наталія-Марія Фарина,  Дмитро та Назарій Яремчуки. 

Фото з сайту партії.

Раніше за обласну, конференцію провела Рівненська міська організація політичної партії "За майбутнє", а саме, 15 вересня у Рівненському парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка.

На посаду очільника Рівного висунули Юрія Вознюка, народного депутата України двох попередніх скликань. Список у міську раду очолив мер Рівного Володимир Хомко. Разом з ним у першій п’ятірці директор ТОВ "Рівень ЛТД", депутат Рівнеради Маріян Года; директор МБК "Текстильник", депутат Рівнеради Анатолій Чугуєвець; дворазова чемпіонка Європи та призерка чемпіонату світу з плавання Анна Хлістунова-Шарпар; членкиня ПАТ "Рівненський народний клуб Верес" Ірина Теслюк.

Обласна організація партії "Голос" провела конференцію 17 вересня у партійному офісі за адресою місто Рівне, вулиця Степана Бандери, 22, оф. 2. На заході був присутній голова обласної організації Роман Денисюк.

На конференції оголошували лише назви громад, куди будуть висувати кандидатів та перші імена у списку.

На посаду мера Рівного претендуватиме голова обласної організації, громадський діяч, підприємець, співвласник мережі магазинів "Електро" Роман Денисюк. Як стало відомо згодом, він зайняв другий номер у списку партії до Рівненської міської ради. Першим номером у партійному списку висунули Миколу Бляшина, керівника адвокатського бюро "Миколи Бляшина", депутата Рівнеради. Разом з ними до першої п’ятірки увійшли керівник громадської ініціативи "За чесний тендер" Святослав Клічук; директорка з розвитку пекарні ТМ "Жицень" Анастасія Кулакевич; керівниця благодійної організації "Серце дітям України", засновниця першої приватної музичної школи Марина Кузмічова.

Список кандидатів до Рівненської облради очолив Андрій Фесун.

Публічну презентацію команди політична сила проводила 6 вересня. На заході були присутні народні депутатки Соломія Бобровська та Юлія Клименко.

Фото з партійної сторінки.

Обласна організація партії "Християнсько-демократичний союз" збиралася на конференцію 15 вересня поблизу офісу партії за адресою місто Рівне, вулиця Соборна, 61. На заході був присутній керівник партії Петро Андрій Власійчук. 

Список до міської ради очолив Віктор Підгрушний, голова Рівненської Молодіжної міської ради.

Фото зі сторінки очільника партії.

Обласна організація партії "Сила і Честь" проводила конференцію 22 вересня у приміщенні Федерації професійних спілок Рівненської області за адресою місто Рівне бульвар Незалежності, 7а. На заході був присутній голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук та керівник організації партії Віталій Ундір.

Фото з партійної сторінки.

На конференції оголошували поіменно усі списки кандидатів до всіх місцевих рад, в тому числі. і в розрізі кожного окремого округу.
На посаду міського голови від політичної сили змагатиметься Олексій Муляренко, депутат Рівненської міської ради, колишній очільник Рівненської обласної державної адміністрації. Також він перший у списку кандидатів до Рівненської міської ради. До першої п’ятірки до міськради також потрапили начальник відділу забезпечення діяльності керівництва Рівненської облради Ольга Ладюк; шеф-редактор сайту «Рівненські новини» Андрій Андрощук; директор ТОВ «Вел-Трейд» Роман Марков та головна медична сестра КП «Рівненський обласний шкірно-венерологічний диспансер» Людмила Романішина-Лановська.

Перша п’ятірка до облради – голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук;  докторант Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Віталій Ундір; начальниця Управління Державної міграційної служби України в Рівненській області Лілія Драпчинська; начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович; завідувач структурного підрозділу КП «Рівненська обласна дитяча лікарня» Рівненської обласної ради Катерина Макарчук.

Представлення команд як до обласної, так і до Рівненської міської рад відбулося 25 вересня.

Фото з партійної сторінки.

Політична партія “Рівне Разом” проводила конференцію щодо висування кандидатів 20 вересня,  у сквері Віктора Чайки. Вітав учасників заходу Микола Бобрик.

Фото з партійної сторінки.

Під час заходу було вирішено, що змагатися за посаду очільника міста буде Віктор Шакирзян, він також і очолить список кандидатів у депутати до Рівненської міської ради. Разом з ним у першій п’ятірці Світлана Марчук, директорка ТОВ "Західбуд-Рівне"; Катерина Марчук, власниця агентства нерухомості "Рівненська оселя"; Сергій Рибачок, екс-голова Рівненської ОДА, колишній керівник групи впровадження проєкту Світового банку на Рівненщині та Василь Харковець, начальник Рівненського міського управління освіти. Також під час заходу було озвучено та затверджено поіменні списки кандидатів до Рівненської міської ради у розрізі округів.

Відео із конференції політичної партії “Рівне Разом”, на якій відбувалося висування кандидатів і оголошувалися усі списки кандидатів за повідомленням Рівненсько-Волинського інформаційно-аналітичного порталу "Четверта влада” зникло  зі сторінки партійної організації у Facebook, однак його вдалося відновити журналісту “Суспільного”  Дмитру Бондарю і його було розміщено  «Четвертою владою» на своєму каналі в YouTube. З тієї інформації, яку можна було почути із відео конференції, випливає, що в єдиному списку відсутні проблеми із гендерними квотами, а ось щодо територіальних списків, то гендерні квоти забезпечені і механізм гендерного розподілу кандидатів дотриманий лише у межах 2 та 6 територіального виборчого списку. 

Детальніше про хронологію та проблематику цієї ситуації можна прочитати у дослідженні ОПОРИ.

Рівненська територіальна організація політичної партії "Європейська Солідарність" провела конференцію 17 вересня у конференц-залі готелю “Мир” за адресою місто Рівне, вулиця Міцкевича 32. На заході був присутній виконувач обов’язків керівника обласної організації партії Віталій Гайдукевич.

На посаду міського голови Рівного партія висунула Олександра Третяка, президента Рівненської духовної семінарії і Академії Християн Віри Євангельської. Першим номером у списку кандидатів від політичної сили до Рівненської міської ради є Павло Алєксєвич, підприємець. Разом з ним до першої п’ятірки потрапили підприємці Оксана Майборода та Тарас Обоїста, Людмила Туровська, провідний оцінювач ПП «Експерт-Рівне» та кандидат на посаду міського голови Олександр Третяк.

Список до обласної ради очолив Віталій Гайдукевич, виконувач обов’язків керівника обласної організації партії. Разом з ним до першої п’ятірки потрапили Світлана Богатирчук-Кривко, депутатка Рівненської обласної ради, членкиня делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи; Василь Яніцький, депутат Верховної Ради України VIII скликання, голова БФ «Наш край»; Сергій Кондрачук, керівник Секретаріату Рівненської ТО ПП «Європейська Солідарність» та Катерина Самардак, адвокат, член Ради адвокатів Рівненської області.

20 вересня у обласному центрі політична сила представила кандидатів у депутати Рівненської міської ради та на посаду міського голови. На заході була присутня народна депутатка від фракції "Європейська Солідарність" Яна Зінкевич.

Фото з партійної сторінки.

Рівненська міська організація політичної партії «Перемога Пальчевського» провела конференцію щодо висування кандидатів 15 вересня на вуличній майстерні міста Рівне. На посаду очільника міста було висунуто Віталія Германа, заступника Рівненського міського голови. Також було затверджено список із 42 кандидатів у депутати до Рівненської міської ради. У першу п’ятірку потрапили Віталій Герман, Вікторія Крилова, Андрій Лісовий, Станіслав Мельничук та Тетяна Кремінська.

Фото з партійної сторінки.

Територіальна організація політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" проводила свою конференцію з висування кандидатів 15 вересня у конференц-залі (6 поверх) за адресою місто Рівне, вулиця Соборна, 67.

Фото з партійної сторінки.

За інформацією, розміщеною на офіційній сторінці партії, на конференції були присутні представники Рівненської обласної територіальної виборчої комісії та Рівненської міської територіальної виборчої комісії. Однак, представнику ОПОРИ потрапити на конференцію не вдалося через те, що він не пройшов акредитацію.

Як стало відомо пізніше, до Рівненської міської ради від політсили будуть балотуватися у першій п’ятірці Анатолій Юхименко, Вадим Мазур, Андрій Карпенчук, Наталія Віннік та Тетяна Ніколайчук.

Організація політичної партії ВО "Батьківщина" проводила конференцію 19 вересня за адресою м. Рівне, вул. Княгині Ольги, 8. На заході був присутній народний депутат Сергій Євтушок та голова Рівненської обласної організації ВО "Батьківщина" Микола Кучерук. Телефоном до конференції долучилася і лідерка партії Юлія Тимошенко.

Фото з партійної сторінки.

На посаду очільника міста політична сила висунула кандидатуру Галини Кульчинської, заступниці міського голови Рівного. У першій п’ятірці до Рівненської міської ради, окрім Галини Кульчинської також і інші депутати Рівненської міської ради – Олександр Курсик, Олександр Нестерук, Віталій Павелків, а також Олена Нездюр, директор ПП “Торговий центр Д”.

Першим номером у єдиному списку ВО "Батьківщина" до Рівненської обласної ради висунули Миколу Кучерука, керівника обласної організації партії.

Обласна організація партії "Пропозиція" провела свою конференцію 23 вересня у конференц-залі готелю “Мир” за адресою: м. Рівне, Міцкевича 32. На ній учасники висунули кандидатом на посаду мера Рівного Назарія Поліщука. Він також очолив списки партії до Рівненської міської ради.  У першій п’ятірці до Рівненської міської ради також Олена Мінтенко, приватний підприємець; Ігор Попик, директор ТзОВ “ЕХЗ-технології”; Наталія Позняковська, завідувач кафедри обліку та аудиту НУВГП та Анатолій Лащук, депутат Рівненської міської ради.

Представлення команди політичної сили, яка братиме участь у місцевих виборах на Рівненщині відбулося 16 вересня у Рівненському парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка. На заході був присутній Борис Філатов, міський голова Дніпра.

Конференція організації партії "Наш край" відбулася як і було заплановано, 22 вересня, однак не за тією адресою. Замість будинку № 14 на вулиці Симона Петлюри у місті Рівному проводилася у будинку № 1. Швидше за все, у повідомленні була здійснена описка. Проблем із доступом до заходу у спостерігачів ОПОРИ не було. Списки кандидатів до місцевих рад під час конференції не озвучувалися.

Організація політичної партії Народний Рух України проводила конференцію 15 вересня у конференц-залі готелю «Мир» за адресою місто Рівне, вулиця Міцкевича, 32. На заході був присутній голова Рівненської обласної організації  партії Андрій Брегін. 

Під час конференції затвердили списки кандидатів до місцевих рад.

На посаду очільника Рівного партія висунула кандидатуру Святослава Євтушенка. Він також буде балотуватися до Рівненської міської ради під номером один. Разом з ним до першої п’ятірки увійшли Андрій Брегін, Ігор Трошин, Олена Мельник та Рада Козак.

Обласна організація ВО "Свобода" провела конференцію 19 вересня у конференц-залі готелю OPTIMA. На заході був присутній голова обласного осередку Олексій Бучинський.

Фото з партійної сторінки.

На конференції затвердили кандидатів у депутати місцевих рад. Список політичної сили у Рівненську обласну раду очолив Володимир Валявка.

Рівненська міська організація ВО "Свобода" провела конференцію 16 вересня за адресою місто Рівне, вулиця Вишенського, 2. На ній було висунуто кандидатом на посаду голови Рівненської міської ради Олега Осуховського.

Фото з партійної сторінки.

Обласна організація Радикальної партії Олега Ляшка провела конференцію з метою висування кандидатів у депутати Рівненської обласної ради, Рівненської, Сарненської, Дубенської та Вараської районних рад, а також Клеванської та Зарічненської селищних рад 16 вересня.

Фото з партійної сторінки.

Рівненська міська організація партії повідомляла ТВК про те, що буде проводити  конференцію 17 вересня. На ній було висунуто кандидатів у депутати до Рівненської міської ради. До першої п’ятірки увійшли Роман Стасюк, Людмила Андріюк, Юрій Нілабович, Андрій Білий та Марія Гандзюк.

Організація партії ВО “Громадський контроль” провела конференцію 18 вересня у конференц-залі готелю “Мир” за адресою місто Рівне, вулиця Міцкевича 32. Партія висувала лише кандидатів у депутати Рівненської міської ради, кандидата на посаду очільника міста партія не висувала. До першої п’ятірки кандидатів у депутати міськради увійшли підприємці Дмитро Якимець та Ігор Маршавін; Микола Сміховський, директор ТзОВ “Правнича компанія “Пріоритет”; Інна Дейнега, завідувачка  кафедри економічної кібернетики РДГУ та Алла Зімбіцька, бухгалтер.

Фото з партійної сторінки.

Організація партії “Успішна Україна” повідомила міську ТВК про те, що буде проводити конференцію 17 вересня за адресою місто Рівне, вулиця Лермонтова, 4А. На заході була присутня голова обласної організації партії Тетяна Чубай. До першої п’ятірки кандидатів у депутати міськради увійшли Тетяна Чубай, яку партійці висунули також на посаду міського голови, Олександр Чубай, Тетяна Стецик, Сергій Нестерук та Ірина Курченко.

Фото з партійної сторінки.

Презентацію політична сила провела 28 вересня у Рівненському парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка.

Фото з партійної сторінки.

Організація партії Національний Корпус провела конференцію 16 вересня за адресою місто Рівне, вулиця 16 липня, 10, каб. 24. На посаду очільника міста політична сила висунула Ігоря Сухого.

Відповідно до частин 3-4 статті 218 Виборчого кодексу України, повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності − на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.