Попри те, що офіційне висування кандидатів розпочалося 15 вересня, обласні осередки партій та потенційні кандидати розпочали політичну рекламну кампанію у Facebook. ОПОРА проаналізувала офіційні публічні сторінки політичних партій та кандидатів у депутати на наявність та вартість політичної реклами з 15 серпня по 26 вересня.

Варто зазначити, що у Бібліотеці реклами Facebook не подається точної інформації про вартість реклами, якщо вона була меншою від 100 доларів. Отже така реклама могла коштувати від 0 до 100 американських доларів. Також переглянути детальну інформацію щодо політичної реклами можна завдяки Аналізатору Facebook реклами від ОПОРИ.

Реклама потенційних кандидатів

Зі сторінки кандидата у мери Чернівців від "Слуги народу" Віталія Другановського запускали рекордну кількість рекламних кампаній - 53. Рекламувалися дописи із закликами підписуватися на сторінку (дописи з таким змістом рекламувалися 17 разів), з оцінкою від Другановського проблем міста (руйнування архітектурної спадщини, несприятливість ведення бізнесу,  погані дороги і т. д.), з інформацією про візити на підприємства, конференцію Чернівецької обласної організації політичної партії «Слуга народу», а також відгуки про кандидата від однодумців та вітальні дописи (від єврейського нового року Рош Ха-Шана до Дня фізичної культури та спорту). Загалом Віталій Другановський на рекламну кампанію і фейсбуці витратив близько 4 208 доларів. Усі рекламні кампанії були спрямовані на Чернівецьку область та були оплачені Віталієм Другановським або сторінкою "Другановський Віталій - Слуга Народу".

Чинний міський голова Олексій Каспрук рекламував зі своєї сторінки лише один пост - про спростування доцільності дій “Слуги народу” щодо створення Стратегії розвитку Чернівецької області, адже така стратегія вже існує. Цей пост коштував до 100 доларів та більшою мірою охопив Чернівецьку область, однак його також могли бачити і у всіх інших областях України.

Один із кандидатів у мери міста Віталій Михайлішин від початку виборчого процесу оплатив лише одну політичну рекламу 22 вересня. Це пост з інформацією про пільговий проїзд у громадському транспорті.

Кандидат на посаду міського голови від “Єдиної Альтернативи” також розміщував небагато реклами на своїй сторінці - рекламувались лише 3 пости, які загалом коштували 630 доларів. Зазначимо і те, що відео з назвою “Місту потрібен новий мер”, яке певною мірою стало вірусним обійшлося кандидатові у суму від 300 до 399 доларів.

Реклама на сторінках партійних осередків

На сторінці "Слуга народу - Чернівці" рекламна кампанія до місцевих виборів почалась 23 серпня із реклами допису з привітанням з Днем Незалежності голови партії у Чернівецькій області Віталія Другановського. Ця реклама обійшлась ПП "Слуга Народу" від 200 до 299 доларів. Також зі сторінки “Слуга народу - Чернівці" буковинці могли бачити заклики підписатися на сторінку партії зі словами "Якщо вам небайдужа доля Чернівецької області, підписуйтесь на нашу сторінку" та "Підписуйтесь, якщо по-справжньому любите Чернівецьку область". Так само рекламувалися дописи з інформацією про презентацію Стратегії розвитку Чернівецької області, рейтингами підтримки політичних партій, пріоритетами партії у розвитку області та міста, місцевими новинами з коментарями Віталія Другановського. Загалом за останній місяць зі сторінки “Слуга Народу - Чернівці” запустили 59 рекламних кампаній, які коштували 4 тис 833 долари.

Зі сторінки партії “Єдина Альтернатива” впродовж 15 серпня - 26 вересня рекламувалися 26 постів із закликами підписуватися на сторінку, інформацією про форуми партії, відео зі словами підтримки партії від місцевих жителів, розробкою так званої Ідеї Міста, над якою працює команда Єдиної Альтернативи, а також відео-візитівки членів та членкинь партії. Варто зазначити, що на сторінці також рекламувалися 5 постів про Романа Клічука - кандидата на посаду мера від “Єдиної Альтернативи”. Усю рекламу на сторінці оплатила “Єдина Альтернатива”, загалом вона коштувала близько 1 тис 197 доларів.

Активно інструмент політичної реклами використовують і на сторінці місцевого осередку "ЄС" - "Європейська Солідарність - Чернівці". З цієї сторінки буковинці могли бачити загальноукраїнські новини з коментарями політиків "Європейської Солідарності", просвітницькі відео та тексти, вітальні пости, а також уривки з телевізійних програм та блогів за участі Петра Порошенка, членів та членкинь місцевого осередку партії. Рекламувалась й інформація та відео про підписання меморандуму про співпрацю між осередками  партій "ЄС" та "Демократична Сокира" та відео зі словами підтримки від буковинців. Варто зазначити, що на сторінці рекламувалося і багато інформації про діяльність голови осередку партії Василя Максимюка: про спонсорування Турніру з боксу за Кубок Погодіних та участь у сесіях міської ради. Усю політичну рекламу за минулий місяць, яка загалом коштувала близько 249 доларів, сплатили зі сторінки "Європейська Солідарність".

Також буковинці могли бачити у своїй стрічці новин і рекламу від політичної партії “За Майбутнє”. 13 рекламних постів оплатила одна із кандидаток у депутатки від партії Оксана Ватаманюк. Це були пости про з'їзд політичної партії, жіночий рух чернівецького осередку "За майбутнє", інформація про відкриття офісу партії, а також короткі відео від чернівчан, які висловлюють свою підтримку партії. Інші ж 8 постів оплатила сторінка "Політична партія "ЗА МАЙБУТНЄ"". Загалом вартість політичної реклами зі сторінки "Буковина ЗА Майбутнє" складає 649 доларів.

На сторінці обласного осередку “Голосу” “Голос - Чернівецька область” рекламувалися 9 постів, вартість яких склала 243 долари. Це були дописи з просвітницькою інформацією про місцеві вибори у 2020 році,  а також уривки з телевізійних програм з представниками “Голосу” та Сергієм Притулою, який балотується на посаду міського голови Києва.

Нагадуємо, що згідно зі статтею 1 Закону України “Про рекламу” політична реклама - інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)