У вересні у своїй стрічці новин користувачі соціальної мережі Facebook з Луганщини бачили платну рекламу на користь здебільшого чотирьох політичних сил. При цьому, троє з них вже відзначилися як активні  рекламодавці у серпні поточного року.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

Публічні сторінки місцевих осередків політичних партій на Луганщині були малоактивні у Facebook, випадків використання ними послуги платної реклами спостерігачі ОПОРИ не зафіксували. Водночас, на користувачів з області таргетують свою рекламу офіційні сторінки політичних партій, які транслюють промоконтент на всіх українців. Здебільшого на мешканців Луганщини перепадає до 1% переглядів у налаштуванні кожного з рекламних повідомлень.

Так, згідно з даними Бібліотеки політичної реклами, такі суб’єкти політичного процесу як партії «За майбутнє», «Наш край», «Слуга народу» та  «Пропозиція» інвестували за перші три тижня вересня в політичну рекламу найбільше. У вересні спостерігається значне збільшення рекламних бюджетів у Facebook. Беручи до уваги тільки «прямі» витрати (коли реклама здійснювалася з однойменних офіційних сторінок у соцмережі), то  витрати зросли у рази. Так, у масштабах держави витрати «Пропозиції» зросли до 5210 доларів США, «Нашого краю» - до 63275 доларів США, а партії «За майбутнє» - до 74819 доларів США. Водночас, аналогічно зросла і кількість рекламних постів. «Слуги народу» витрратила на рекламу 27512 доларів США. Більшість оплачених оголошень транслювалося і для корисувачів з Луганщини.

Лідером за кількістю рекламованих постів у вересні була партія «Наш край» - 940. «За майбутнє» у вересні розмістила 566 платних постів. У свою чергу, вересневі позиції «Слуги народу» - 311 постів, а партії «Пропозиція» - 54 пости.

Основною платформою для поширення рекламних постів політичної партії «За майбутнє» була їх офіційна сторінка «За майбутнє»,  створена 20 травня 2020 року. При цьому, політична реклама на користь бренду «За майбутнє» також розповсюджувалася на Луганщині з позицій власного пабліку лідера партії Ігоря Палиці (за рахунок політичної партії «За майбутнє», на загальну суму у 32589 доларів США). Таким чином, загальний бюджет рекламних витрат у Facebook політичної партії значно більший, аніж при аналізі прямих вказаних вище витрат у 74819 доларів США з офіційного акаунту. Крім того, представниками ОПОРИ також  зафіксовано поширення реклами з елементами політичної підтримки «За майбутнє» з акаунту  українського політика Олександра Шевченка (128 постів на загальну суму близько 23 тисяч доларів США, за його рахунок).

Натомість, «Наш край» з цією метою використовував свою сторінку «Наш край», створену 23 грудня 2014 року, а також особистий профіль співголови партії – очільника Луганської обласної організації «Нашого краю» Сергія Шахова.

Майданчик для агітації у Facebook партії «Пропозиція» залишився незмінним - це аккаунт «ПроПозиція», створений 22 травня 2020 року.

«Слуга народу» для поширення у соцмережі платних постів  на Луганщині використовувала однойменну брендовану сторінку.

На думку координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області  «прогнозовано, що у жовтні рекламні бюджети та обсяги матеріалів у Facebook зростуть ще більше. Втім, як показала практика виборів 2019 року, вона може переміститися у площину чорного піару та межуючого із законодавством рекламуванням з фейкових сторінок в обхід коштів виборчих фондів».

Як зазначає старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, «політична реклама в Інтернеті зараз не охоплюється правовим регулюванням ні до старту виборчої кампанії, ні під час офіційного агітаційного періоду. Ця проблема актуальна не лише для України, в деяких зарубіжних країнах також зараз обговорюється необхідність внесення змін до законодавства щодо включення витрат на рекламу в соціальних мережах до поточної фінансової звітності партій та звітності про використання виборчих фондів суб’єктів виборчого процесу».

Детальний аналіз ОПОРИ політичної реклами у Facebook за 1—15 вересня 2020 року читайте за посиланням

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)