В одній з лікарень Сум розповсюджують «страхову карту» - добровільне страхування на випадок захворювання на СОVID-19. Ця карта є частиною соціальної програми «Наш край» благодійного фонду Андрія Деркача «Наше майбутнє». А 28 вересня на сторінці  «Наш край» у Facebook, написали допис про те, що одна з лікарень Сумщини вже застрахувала всіх працівників за цією програмою.

На буклеті зазначено, що соціальна програма передбачає страхування від СОVID-19 на суму 2 500 грн протягом 6 місяців. Як зазначено в буклеті виплата здійснюється після підтвердження висновку лікаря чи ПЛР-тесту.

Крім того, у буклеті є звернення Андрія Деркача:

«Дорогі земляки! Коронавірус оголив всі проблеми нашої медицини та показав результати так званої реформи охорони країна нічого не змогла вдіяти проти пандемії. Наш обов’язок протягнути руку допомоги тим, хто її потребує. Саме тому ми ініціювали соціальну програму страхування всіх, хто потребує підтримки», - написано в буклеті із підписом: «Андрій Деркач, народний депутат України».

В заяві на ім’я «виконавчого директора благодійного фонду Андрія Деркача «Наше майбутнє» М.Л. Ткачука». Просять зазначити: ім’я, прізвище, по-батькові, місце роботи, посаду, адресу проживання, паспортні дані, номер ідентифікаційного коду, дату народження та номер телефону. Є відповідний пункт про згоду надання персональних даних.

До осіб, які не можуть отримати «благодійну допомогу» входять: інваліди I,II та III груп, особи хворі на онкологічні хвороби, особи, хворі на онкологічні хвороби, особи, що знаходяться на обліку в наркологічних, психоневрологічних диспансерах, центрах з профілактики та боротьби із СНІД, особи, що знаходяться на стаціонарному лікуванні або планують протягом 60 днів проходити стаціонарне лікування, особи, хворі на гострий гепатит В, інший гострий вірусний гепатит та ряд інших захворювань, вагітні жінки.

За вказаним номером на буклеті ОПОРІ відповів оператор. Коментар надавати відмовились та зазначила, що передадуть контакти спостерігача ОПОРИ уповноваженому коментувати.

Натомість, кандидат від партії «Наш край» на голову Есманської ТГ та чинний голова Глухівської районної ради Олексій Ткаченко двічі прокоментував ОПОРІ цю «соціальну програму». У першому коментарі він повідомив:

«Це партійна ініціатива. Я особисто не займаюсь цим питанням. Згідно з цією програмою страхують усіх медиків, які стикаються з хворими людьми, які можуть бути зараженими. Звісно, це добровільна пропозиція», - розповів Олексій Ткаченко.

Натомість через дві години він зателефонував ще раз і сказав, що надав некоректну інформацію через те, що особисто не займається даною програмою і прокоментував вже так:

«Страхуванням займається фонд «Наше Майбутнє», «Наш край» тут ні до чого», - відповів Олексій Ткаченко.

На офіційній сторінці «Наш край» у Facebook, опублікували допис про те, що Благодійний фонд Андрія Деркача «Наше майбутнє» спільно зі страховою компанією «Українська страхова група» створив програму добровільного страхування усіх медпрацівників Сумщини від COVID-19. Крім того, повідомляють, що одна з лікарень вже застрахувала всіх свої працівників:

«КНП СОР «Обласна спеціалізована лікарня у м. Глухів» вже застрахувала всіх своїх працівників, скориставшись програмою благодійного фонду Андрія Деркача», - йдеться у дописі. 

«Таке «страхування» має ознаки непрямого підкупу. Напередодні виборчого процесу НАЗК надало відповідне роз’яснення про те, що благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю», - розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області.

В роз’ясненні НАЗК від 26 серпня зазначається: 

«Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України)».

Відповідно до Закону України «Про політичні партії в Україні» (ст. 2, ст. 7, п. 1 ч. 1 ст. 12, п. 5 ч. 1 ст. 12), Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (п. 5 ч. 1 ст. 1, ст. 3, ч. 1 ст. 4, ч. 2 ст. 4, ст. 16, ст. 17–1, ч. 2 ст. 23), Кримінального кодексу України (ч. 3 ст. 160), Виборчого Кодексу України (ч. 6 ст. 57), Конституції України (ч. 1 ст. 36, ч. 1 ст. 64), рішення Конституційного Суду України від 12 червня 2007 року № 2-рп/2007 політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.