27 вересня Чугуївське ВП ГУНП в Харківській області відкрило кримінальне провадження  щодо перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі. Провадження зареєстроване через спроби зареєструватися кандидатом на посаду Чугуївського міського голови – Людмили Мінаєвої, яка має однакове прізвище з чиним мером Галиною Мінаєвою. Останню висунули кандидаткою в міські голови від партії «Слуга народу».

23 вересня міська територіальна виборча комісія в перший раз відмовила у реєстрації Людмилі Мінаєвій у реєстрації кандидаткою на посаду Чугуївського міського голови.

«На засіданні було прийнято рішення відмовити у реєстрації Людмилі Мінаєвій, адже грошова застава була внесена з порушенням. Вона внесла 5100 грн замість 5000 грн. Ми її повідомили, дали їй телефонограму. Вона сказала, що принесе новий пакет документів. 24 вересня від неї поступив новий пакет документів», – прокоментувала голова міської ТВК Анастасія Вяльдіна.

За даними комісії у новому пакеті документів була відсутні автобіографія та фотографія на електроному носії. 25 вересня члени ТВК намагалися зв’язатися з Людмилою Мінаєвою, але її контактний телефон був вимкнутий.

«До сьогоднішнього дня вона не вийшла на зв’язок. Через це ми сьогодні відмінили реєстрацію її кандидатом на посаду Чугуївського міського голови, адже в неї відсутній пакет необхідних документів», - повідомили у комісії. Тож 28 вересня під час засідання ТВК прийняла рішення про відмову у реєстрації Людмили Мінаєвої як кандидатки на посаду Чугуївського міського голови.

Окрім того, її звинувачують у перешкоджанні здійснення виборчого права.

«27 вересня до Чугуївського відділу поліції надійшла заява від місцевого мешканці про те, що 62-річна жінка за грошову винагороду подалася «двійником» до списків кандидатів на вибори голови Чугуївської громади. Крім того заявник зазначив, що жінка вже одного разу була видалена зі списків кандидатів за неправдиві дані щодо свого місця реєстрації. Однак, подала свою кандидатуру знов, де вказала своїм місцем реєстрації неіснуючу адресу. За даним актом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст 157 КК України - перешкоджання здійсненню виборчого права. Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі», - повідомили ОПОРІ у ЦОС ГУНП України у Харківській області.

Також 28 вересня до міської ТВК надійшов запит від слідчих щодо надання їм копій документів, які Людмила Мінаєва подавала у ТВК для реєстрації.

Згідно з ч. 7 ст. 229 Виборчого Кодексу cільська, селищна, міська виборча комісія не пізніш як на п'ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови або заяви про самовисування та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію відповідного кандидата або про відмову в його реєстрації.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)