Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія відмовила кільком місцевим організацій партій та окремим політикам у реєстрації їх кандидатами. Щонайменше два суб’єкти виборчого процесу вже оскаржили ці рішення у судовому порядку.

Кароліно-Бугазька сільська ТВК (Білгород-Дністровський район Одеської області) відмовила в реєстрації всього переліку кандидатів низки місцевих організацій політичних партій та окремим особам у реєстрації їх кандидатами. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, 25 вересня ТВКрозглядала подання організацій партій на реєстрацію кандидатів, а також заяви на реєстрацію кандидатами в депутати та на посаду сільського голови в порядку самовисування. При цьому виборча комісія прийняла одразу декілька рішень про відмову в реєстрації кандидатів.

Так, відмовили в реєстрації Станіславу Клименку (висунутий кандидатом на посаду Кароліно-Бугазького сільського голови місцевою організацією партії «Слуга народу») через відсутність заяви на обробку персональних даних та автобіографії в електронному вигляді. Станіслав Клименко вже оскаржив це рішення в Одеському окружному адміністративному суді.

Відмовили в реєстрації усьому переліку кандидатів від місцевої організації партії «За майбутнє» через недотримання положень ч. 7 ст. 220 Виборчого кодексу України щодо ґендерної квоти. Перед цим ТВК відмовила в реєстрації одній з кандидаток з переліку цієї організації партії через помилку в автобіографії, де роком народження було вказано 1987, а роком закінчення школи 1985. Саме через відмову в реєстрації їй виборчий список в цілому перестав відповідати вимогам ч.7 ст. 220 Кодексу.

Пізніше голова Одеської обласної організації партії «За майбутнє», народний депутат Анатолій Урбанський на своїй сторінці у Facebook повідомив, що це рішення ТВК буде оскаржено у судовому порядку. Справа розглядається в Одеському окружному адміністративному суді 28 вересня. 

 

Відмовили у реєстрації також усьому переліку кандидатів у депутати від місцевої організації партії ВО «Батьківщина» - також через недотримання вимог ч. 7 ст. 220 Кодексу. Перед цим ТВК прийняла рішення про відмову в реєстрації одній з кандидаток з переліку організації партії через відсутність автобіографії на електронному носії. Саме це рішення про відмову кандидатці призвело до того, що виборчий список в цілому перестав відповідати вимогам про ґендерну квоту.

Також на підставі невідповідності ч.7 ст. 220 Виборчого кодексу відмовили в реєстрації переліку кандидатів місцевої організації партії «Перемога Пальчевського». Перелік кандидатів цієї місцевої організації партії складався з 1 кандидатки.
 

Крім того, ТВК відмовила в реєстрації 20 особам, які подали заяви на реєстрацію кандидатами в порядку самовисування, через помилки в документах або ж відсутність документів в електронному вигляді. Наприклад, відмовили в реєстрації кандидатці в депутати Надії Дейнезі через відсутність підпису на автобіографії, хоча на всіх інших документах підпис був. 

«Я подавала свої документи 22 вересня, засідання відбулося 25 вересня, на якому я була присутня. Коли з’ясувалося, що нема мого підпису під моєю автобіографією, я попросила усунути цей технічний недолік, у мене є таке право.  Однак мені в цьому відмовили. Тож тепер я оскаржуватиму цю відмову в судовому порядку», - розповіла Надія ДейнегаОПОРІ.

«Всі ці рішення мають ознаки не відповідності положенням ст. 223, 224, 228, 229 та 230 Виборчого кодексу України в частині реєстрації кандидатів. Враховуючи той факт, що комісія відмовляла в реєстрації цілих переліків кандидатів від декількох партій, а також значній кількості окремих кандидатів, вибірково застосовуючи положення Виборчого кодексу, є підстави розглядати цю практику прийняття рішень як таку, що має ознаки упередженості», - заявила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Відповідно до ч. 3 ст. 230 Виборчого кодексу, у разі відсутності в поданих на реєстрацію документах інформації, яка обов’язково повинна бути зазначена відповідно до вимог цього Кодексу, про це невідкладно повідомляється відповідний суб’єкт подання документів.

Виявлені недоліки у поданих документах можуть бути усунуті шляхом подання не пізніше наступного дня після отримання зазначеного повідомлення уточнених або інших документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

Якщо уточнені або інші документи не надійшли у цей строк, відповідні документи вважаються відсутніми.

Крім цього, як повідомили ОПОРІ в пресслужбі Головного управління Національної поліції, 27 вересня до поліції надійшло повідомлення про те, що приміщення, де знаходиться ця територіальна виборча комісія, не було зачинено, а сейф з документацією не був опечатаний.

В пресслужбі ГУНП області ОПОРІ також повідомили, що  відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 356 Кримінального кодексу – «самоправство»: «самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника, - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців».

Нагадаємо, що станом на 24 вересня внаслідок судових позовів Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія не мала чинної постанови про утворення виборчих округів.

Також нагадаємо, що на початку вересня Центральна виборча комісія зверталась до Національної поліції з приводу аномальної кількості виборців, які змінили свою виборчу адресу на адресу проживання в Кароліно-Бугазькій сільській громаді.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)