Внаслідок судових позовів Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія (Білгород-Дністровський район Одеської області) станом на 24 вересня не має чинної постанови про утворення виборчих округів.

Як з’ясувала ОПОРА, 11 вересня Білгород-Дністровська районна територіальна виборча комісія прийняла постанову №10 «Про скасування постанови «Про утворення багатомандатних виборчих округів з перших виборів депутатів Кароліно-Бугазької об`єднаної територіальної громади Білгород-Дністровського району Одеської області 25 жовтня 2020 року». Крім того, районна ТВК також зобов’язала Кароліно-Бугазьку комісію прийняти нове рішення про утворення багатомандатних виборчих округів.  

Після цього виборець оскаржив цю постанову районної комісії в Одеському окружному адміністративному суді.

Як сказано у рішенні суду від 13 вересня, підставою для ухвалення цієї постанови Білгород-Дністровською районною ТВК стало звернення голови Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії з інформацією про те, що, на його думку, Кароліно-Бугазька комісія прийняла рішення про утворення багатомандатних виборчих округів із порушенням Виборчого кодексу. Це звернення голова комісії направив до Білгород-Дністровської районної виборчої комісії 8 вересня, після чого вона прийняла згадану постанову.

Зрештою Одеський окружний адміністративний суд встановив, що голова Кароліно-Бугазької сільської ТВК не може бути суб’єктом звернення зі скаргою до виборчої комісії вищого рівня. Крім того, суд встановив, що Білгород-Дністровська районна ТВК не є комісією вищого рівня по відношенню до Кароліно-Бугазької сільської ТВК та, відповідно, не має повноважень щодо перегляду її рішень. Окрім того, суд встановив, що скарга голови Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії не була оформлена з дотриманням всіх вимог і мала би бути повернута скаржнику без розгляду. 

У результаті суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог виборця, та визнав протиправною постанову районної ТВК і постановив її скасувати.

Після цього голова Кароліно-Бугазької ТВК подав апеляцію на рішення Одеського окружного адміністративного суду.

17 вересня П’ятий апеляційний адміністративний суд розглянув цю апеляційну скаргу та дійшов висновку про наявність підстав для її задоволення. Відтак рішенням суду апеляційної інстанції скасовано рішення Одеського окружного адміністративного суду, а також прийнято нове судове рішення у справі, яким відмовлено у задоволенні позову виборця до Білгород-Дністровської районної територіальної виборчої комісії про визнання протиправною та скасування постанови цієї комісії. 

Водночас Кароліно-Бугазька сільська ТВК, як стало відомо ОПОРІ, не приймала рішення про уповноваження голови комісії на звернення до суду з апеляційною скаргою. Сам голова комісії вважає, що він має право на самостійне звернення до суду від імені комісії як її голова, про що він розповів спостерігачу ОПОРИ. 

Коментар голови Кароліно-Бугазької сільської ТВК

«Рішення суду апеляційної інстанції прийняте 17 вересня, після початку висування та реєстрації кандидатів. При цьому наслідками прийнятого рішення має стати перегляд меж багатомандатних виборчих округів на виборах до Кароліно-Бугазької сільської ради. Оскільки судом першої інстанції було скасовано рішення Білгород-Дністровської районної територіальної виборчої комісії про скасування рішення Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії, на момент початку етапу виборчого процесу з висування та реєстрації кандидатів чинним було рішення Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії щодо утворення багатомандатних виборчих округів на виборах до відповідної сільської ради. У зв'язку з прийняттям нового судового рішення у справі, згадане рішення Білгород-Дністровської районної виборчої комісії наразі є чинним. Виходячи із зазначеного, Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія мала прийняти нове рішення про утворення багатомандатних виборчих округів, до чого її зобов’язала своїм рішенням Білгород-Дністровська районна територіальна виборча комісія», - прокоментувала  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області. 

Зазначимо, що станом на 24 вересня нового рішення про утворення багатомандатних виборчих округів Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія не приймала. Станом на цю ж дату комісія не зареєструвала жодного кандидата. 

Нагадаємо, що на Одещині поліція продовжує розслідувати обставини масової зміни виборчих адрес у трьох громадах, зокрема у Кароліно-Бугазькій.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.