Протягом вересня у Житомирі місцеві осередки партій проводили свої партійні конференції по висуненню кандидатів на посади голів та депутатів до обласної та місцевих рад. Місця для проведення заходів обирали різні: філармонія, стадіон, конференц-зал у готелі, ресторани, офіс партії. Оголошення про проведення заходу в основному розміщували на сайтах партій. Представникам ОПОРИ не вдалося отримати інформацію про партійні конференції партій “Ліва опозиція”,  “Народний рух України”, “Голос” та Партія Шарія. Міська ТВК отримала документи на реєстрацію від 16 партій, а обласна від 12.

Після проведення конференцій партії активно звітували про захід у ЗМІ та на своїх сторінках в соціальних мережах. А от оголошення про дату, час та місце проведення конференції розміщували не всі.

Першими з кандидатами визначилась “Партія розвитку громад”.

Затвердили список кандидатів у депутати до Житомирської міської ради та висунули Матвія Хренова кандидатом на посаду міського голови. Це рішення члени політсили ухвалили 10 вересня на конференції. На сторінках партії у соціальній мережі та на сайті партії оголошень про захід не було. 

Під маркуванням “політична реклама” на сайті Житомир.info 10 вересня з'явилась публікація під заголовком “У «Партії розвитку громад» затвердили список кандидатів в депутати до Житомирської міської ради”.

“У «Партії розвитку громад» затвердили список кандидатів у депутати до Житомирської міської ради та висунули кандидата на посаду міського голови. Це рішення члени політсили ухвалили 10 вересня на конференції...”, – йдеться у публікації. 

У коментарі ОПОРІ в пресслужбі партії зазначили, що оголошення подавали в газету “Житомирщина”.

Партія “За майбутнє” провела конференцію 15 вересня за адресою вулиця Новий бульвар 6 - ресторанний комплекс "Гайки".  Оголошень про конференцію ОПОРА не зафіксувала. 

Партія “Наш край” конференцію проводила у приміщенні  філармонії ім. Святослава Ріхтера 16 вересня. Повідомлення про проведення конференції Житомирської обласної організації політичної партії “Наш край” 10 вересня опублікували на центральному сайті партії. Під час конференції для присутніх виступав гурт “Древляни”.

У літньому театрі  “Ракушка” 17 вересня на конференцію зібрались представники  партії “Європейська солідарність”. Делегати партійної конференції затвердили 41 кандидата до Житомирської міської ради. Кандидаткою у мери Житомира, партія висунула Людмилу Зубко. Оголошення про проведення конференцій публікували на сайті житомирської територіальної організації партії “Європейська солідарність”.

“Делегати сиділи в залі дотримуючись відстані один з одним. На сцені керівники представили кандидатів на ключові посади регіону та перші п'ятірки. На конференції був присутній колишній віце-прем'єр Геннадій Зубко”, – розповів представник ОПОРИ. 

17 вересня відбулася конференція обласної організації партії «Опозиційна платформа – за життя», в роботі якої взяли участь 56 делегатів і 105 запрошених.  Конференція відбулась на території оздоровчого комплексу "Хвиля".

Повідомлень про проведення конференції на сайті партії та у ЗМІ не виявлено. Фотозвіт із заходу розмістили на сайті та на сторінці осередку партії у соціальній мережі. На посаду житомирського міського голови балотуватиметься Наталія Леонченко, депутатка міської ради.

“Було затверджено списки кандидатів у депутати обласної та інших місцевих рад і кандидатів на посади міських, селищних та сільських голів. Також було ухвалено обласну передвиборну програму і звернення до жителів Житомирщини. На конференції був присутній нардеп Юрій Бойко”, – розповідає представник ОПОРИ.

фото з сайту партії

На стадіоні “Спартак Арена” 18 вересня на конференцію зібрались представники партії “Пропозиція”. Кандидатом в мери від партії буде чинний міський голова Сергій Сухомлин. Оголошення про проведення заходу на сайті партії не було. 

У пресслужбі місцевої організації партії ОПОРІ сказали, що інформацію нададуть через офіційний запит.

фото з сайту партії

Конференція партії “Слуга народу” проходила в офісі партії 18 вересня. Повідомлення про конференцію не висвітлювалося у ЗМІ, не було інформації і на сайті партії, лише на сторінці місцевого осередку у Facebook.

“Конференція проводилась ввечері. Акредитувались на захід лише представники ОПОРИ. На заході не було створено ніяких комісій, делегатів не встановлювали і не перевіряли ніякі документи, не обирали, ні головуючого, ні секретаря. Публічно оголошено було лише кандидатів до обласної ради. За інші списки кандидатів голосували “пакетом”. За столом сиділи народні депутати з області від партії “Слуга народу”. За пів години роботи конференцію було оголошено закритою”, – розповів спостерігач ОПОРИ.

Партія Всеукраїнське об'єднання “Свобода” конференцію проводили 19 вересня у приміщенні Гнатюк артцентр.  Оголошення про захід було опубліковано в газеті “Свободи” за 17-23 вересня та на сайті партії 13 вересня. За словами голови міської організації партії Марії Бовсуновської анонси про конференцію розсилали по ЗМІ.

“Було все дуже організовано. Всі документи були підготовлені зарання. Головуючий рухався по заздалегідь підготовленому сценарію. Затримок і пауз не було. Секретар лічильної комісії перевіряла чи всі голосують. Всі списки кандидатів зачитувалися”, – каже спостерігач ОПОРИ. 

Партія “Перемога Пальчевського” проводила конференцію 19 вересня в штабі партії за адресою вул. Леха Качинського 4. З 15 членів Житомирської регіональної організації партії були присутні 13. Оголошення про конференцію було розміщене на сайті партії 12 вересня. 

“Реєстрація була тільки для членів партії. Працювали лічильна та мандатна комісії. Мандатна комісія підтвердила, але не перелічувала присутність 13 повноважних членів партії. Члени комісії голосували відкритим способом. Було проголошено кандидатів на посади Житомирського, Бердичівського, Малинського, Коростишівського  міського голови та Брусилівського селищного голови. За всіх разом було проголосовано”, – каже спостерігач ОПОРИ. 

19 вересня затверджували кандидатів і від партії Всеукраїнське об'єднання “Батьківщина”. Оголошення завчасно розмістили на сайті партії.

“За словами медійника обласної організації, ніхто із місцевих ЗМІ не звертався про акредитацію на конференцію. Захід відбувався в партійному офісі місцевої політичної партії. Я приїхав перед  початком коференції із вказаним переліком документів у порядку акредитації (заява, копія паспорта, ред.завдання, свідоцтва про реєстрацію ЗМІ). Проте, не був допущений до самого заходу, оскільки, документи на акредитацію потрібно було подати за два дні до заходу”, - розповідає представник ОПОРИ. 

Партія “Сила і честь” конференцію проводила 21 вересня. Відповідне оголошення розмістили на сайті партії. На конференцію, яка пройшла у залі готельного комплексу «Гайки», прибули 40 делегатів із 44-х обраних. Загалом обласна організація обрала для участі у місцевих виборах усіх рівнів більше 800 кандидатів у депутати. На посаду мера Житомира балотуватиметься Іван Мартинчук, чинний депутат міської ради. 

фото пресслужби партії

21 вересня збирались і представники “Радикальної партії Олега Ляшка”. Публічних оголошень про захід не зафіксовано. 

“На конференції була представлена потужна команда, яка готова працювати, і знає як досягти поставлених цілей і якісних змін у своїх громадах, районах та області. Було ухвалено рішення брати участь у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Делегати голосуванням затвердили списки кандидатів від партії до рад усіх рівнів: області, районів та ОТГ...”, – йдеться у повідомленні на сторінці партії у соцмережі. 

Отримати інформацію і потрапити на конференцію партії “Голос” ОПОРІ не вдалося. 

“18 вересня телефонувала представнику партії Віталію Кирилюку і просила розповісти, де і коли буде проходити конференція і запитала, як акредитуватись. У відповідь почула,  що конференція 19 вересня і Віталій подумає чи говорити мені, де саме буде зібрання, обіцяючи перетелефонувати 19 вересня. 19 вересня з самого ранку я сама починаю телефонувати Віталію, аби дізнатися деталі, але на дзвінки він не відповідав. Телефонувала впродовж дня. Окрім того, писала повідомлення у месенджері, на які теж мені не відповіли. У понеділок 21 вересня після 21:00 Віталій мене набрав і вибачився, що не відповідав та попросив зідзвонитися з ним по обіді наступного дня, тобто у вівторок, і він все мені розповість. У вівторок Віталій Кирилюк на дзвінки так і не відповів”, – розповіла представниця ОПОРИ.

Не вдалося знайти інформацію про партійні конференції партій “Ліва опозиція” та “Народний рух України”, а також Партії Шарія.

У коментарі ОПОРІ голова житомирської міської ТВК Оксана Плис 25 вересня розповіла, що списки на реєстрацію кандидатів в депутати міської ради подали 16 партій.

“Документи нам подали партії: “За майбутнє”, ВО “Батьківщина”, “Європейська Солідарність”, “Пропозиція”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Слуга народу”, “Партія розвитку громад”, “Сила і Честь”, “Голос”, “Наш край”, Партія Шарія, ВО “Свобода”, “Перемога Пальчевського”, “Народний Рух України”, “Радикальна партія Олега Ляшка”, “Ліва опозиція” також ми зареєстрували 13 кандидатів у мери, не висували кандидатів у мери партії “Наш край”, “Ліва опозиція” та Партія Шарія”, – зазначила голова ТВК.

До обласної ради балотуватимуться кандидати від 12 партій. 

“Не подали документи партії “Голос” та “Народний рух України”. Ми зареєстрували партії “За майбутнє”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська солідарність”, “Слуга народу”, “Радикальна партія Олега Ляшка”, “Батьківщина”. Подали документи, але ще не зареєстровані ще - “Сила і честь”, “Свобода”, “Пропозиція”, “Наш край”, “Ліва опозиція”, “Перемога Пальчевського”. Скоріше за все засідання буде в понеділок”, - розповів голова обласної ТВК Євген Лєх. 

Відповідно до частин 3, 4 статті 218 Виборчого кодексу України, повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п'ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному вебсайті організації партії, а у разі його відсутності − на офіційному вебсайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

У частині 1 та 2 статті 216  Виборчого кодексу України зазначено, що висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за сорок днів до дня голосування і закінчується за тридцять днів до дня голосування. Право висування кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) реалізується виборцями через місцеві організації політичних партій (далі - організація партії) у порядку, передбаченому цим Кодексом.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)