У місті Бровари здійснили напад на заступницю голови ТВК Галину Кравченко. За її словами – на неї напали прихильники партії «Перемога Пальчевського». Про це вона повідомила офіційному спостерігачеві ОПОРИ. Днями майже третині кандидатів зі списку згаданої вище політсили міська територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації через невідповідності у документах.

Сам напад невідомих осіб, зі слів заступниці голови ТВК, стався ввечері 27 вересня, неподалік Броварської міської ради. Постраждала викликала поліцію і написала відповідну заяву, зазначивши й те, кого підозрює у злочинних діях.

26 вересня Броварська міська виборча комісія відмовила у реєстрації частини списку політичної партії «Перемога Пальчевського». Того ж дня на фейсбук-сторінці депутатки Броварської міської ради та кандидатки на посаду голови Броварської громади від партії «Перемога Пальчевського» Вікторії Коваленко з'явилася інформація, що міська ТВК відмовила у реєстрації 12 кандидатам із 38 людей у списку. Причина відмови, вказана у повідомленні, – відсутність заяви про згоду на балотування. При цьому,  згідно з описом документів прийнятих ТВК, чітко зазначено,  що всі 38 відповідних заяв були подані разом з іншими документами для реєстрації. За 40 хвилин після публікації допис видалили. Однак, така ж інформація 26 вересня з'явилась і на сайті партії.

Спостерігачі ОПОРИ звернулися до  секретаря Броварської міської ТВК Людмили Ленчицької. Вона розповіла, що при прийнятті документів не перевіряється наповненість заяв. Втім, згодом члени комісії побачили, що у них відсутня безпосередньо згода балотуватися, а відтак, подані заяви не відповідають встановленому Законом зразку. На засіданні 25 вересня члени комісії проголосували за виключення із виборчого списку партії «Перемога Пальчевського» 12 осіб. У ТВК керувалися ч.3 ст.227 Виборчого кодексу, де йдеться що особа, включена організацією партії до єдиного та/або до єдиного та відповідного територіального виборчих списків, яка на день подання заяви організацією партії про реєстрацію кандидатів у депутати до територіальної виборчої комісії не подала заяви про згоду балотуватися кандидатом у депутати від цієї організації партії, вважається виключеною з виборчого списку (виборчих списків) організації партії з дня подання заяви організацією партії. Заява такої особи про згоду балотуватися, подана після подання організацією партії заяви про реєстрацію кандидатів у депутати, не приймається.

Після того, як комісія повідомила суб'єкта висування, тобто осередок політичної партії «Перемога Пальчевського», до приміщення ТВК завітав один з представників політичної сили. А саме другий номер в єдиному списку партії – Вадим Андрієвський. Прийшов він разом із юристами та на підвищених тонах намагався довести свою правоту. З технічних причин на той момент комісія не надала партії своє рішення. Вадим Андрієвський пообіцяв подати позов до суду.

Історія мала продовження також і 27 вересня. Депутатка Броварської міської ради та кандидат на посаду голови громади від партії «Перемога Пальчевського»  Вікторія Коваленко разом із групою людей, які стверджували, що є «відхиленими кандидатами», прийшли на засідання територіальної виборчої комісії. Вони вели пряму трансляцію у фейсбуці та вимагали змусити комісію переголосувати рішення щодо відмови у балотуванні 12 кандидатам. Про відмову у реєстрації йдеться у Постанові №44 від 25 вересня. Свої вимоги аргументували тим, що  комісія вказала на помилки в поданні Постановою №42 від 23 вересня, однак не повідомила про  відсутність фрази «даю згоду на балотування» у заявах, що і призвело до відмови.

Вікторія Коваленко наголошувала на тому, що буде звертатися до всіх  телеканалів та позиватися до суду. На своїй сторінці у Facebook протягом всього дня вона вела прямі ефіри та закликала прихильників її підтримати.

Аби потрапити у приміщення ТВК на вечірнє засідання того ж дня кандидатка викликала поліцію. Як зазначають спостерігачі ОПОРИ, з розмов із членами комісії було зрозуміло, що останні не лише  шоковані поведінкою кандидатки та погрозами її команди, але і  налякані. Адже того ж вечора біля приміщення Броварської міської ради на заступника голови ТВК  Галину Кравченко було скоєно напад.  Вона викликала поліцію і  написала заяву,  стверджуючи, що напали на неї прихильники партії «Перемога Пальчевського».

Продовжуючи вечірнє засідання після 21:00, члени комісії радилася щодо своїх дій. Тим часом, біля будівлі збиралася громадяни на підтримку кандидатки Вікторії Коваленко.  Правоохоронці у коментарі спостерігачеві ОПОРИ повідомили: про ситуацію у Броварській міській ТВК знають та будуть слідкувати за перебігом конфлікту.

У понеділок, 28 вересня, спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА вдалося поспілкуватися із обома сторонами інциденту. Так, секретар Броварської міської ТВК Людмила Ленчицька в телефонній розмові зазначила: “28 вересня, о 15:00, в Окружному адміністративному суді Києва відбудеться засідання щодо позову осередку політсили “Перемога Пальчевського” до Броварської міської ТВК. По тому будуть надані додаткові коментарі щодо ситуації. Щодо нападу на заступницю голови Броварської міської ТВК додаткових коментарів не даємо, все викладено у заяві до правоохоронних органів”.

Представник іншої сторони конфлікту, кандидат в депутати до Київської облради та Броварської громади від політсили “Перемога Пальчевського” Олексій Дорошенко зазначив: “Представники політсили вбачають у діях членів Броварської міської ТВК упередженість. Зокрема, вважають відсутність фрази у поданнях “даю згоду” технічною помилкою. І ці моменти можна було поставити на переголосування, як й інші нагальні питання. Однак члени міської ТВК цього не зробили. Тому кандидати та представники подали позов до ОАСК та чекатимуть рішення звідти”. Щодо нападу на членкиню комісії Олексі Дорошенко прокоменував: “В той час в приміщенні ТВК вже не перебував, тому коментарів щодо цього дати не можу”.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)