Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко відгукнувся на пропозицію Громадянської мережі ОПОРА  підписати “Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу” та дотримуватись його під час місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. На заході, 28 вересня, також були присутні заступники міського голови, очільники структурних підрозділів та департаментів Черкаської міської ради.

За оцінками Громадянської мережі ОПОРА, зловживання адміністративними ресурсами є  типовим  і  поширеним  способом  впливу  на  результати  виборів в Україні. Термін «адміністративний ресурс» узагальнює різноманітні прояви використання владних повноважень і державних ресурсів у виборчих інтересах окремих кандидатів, партій.

Ініціатива ОПОРИ викликана тим, що в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців органів влади та місцевого самоврядування під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративного ресурсу. Так, наприклад, Виборчий кодекс України забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Але от питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані. Тому при фіксації цілої низки способів зловживання адміністративним ресурсом спостерігачі змушені керуватися лише міжнародними стандартами, а не українським законодавством.

Кодекс, який пропонує підписати ОПОРА, містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання 5 типами адмінресурсу: кадровим і матеріальним, бюджетним, силовим, регуляторним та медійним. Наприклад, використання службової інформації в політичних цілях; тиск на кандидатів чи представників партій; залучення підлеглих до передвиборчої агітації; використання офіційних заходів, пов'язаних з виконанням  службових повноважень для виборчих цілей тощо.

ОПОРА закликає мерів міст, голів обласних рад та керівників обласних державних адміністрацій також підписати і дотримуватись Кодексу. Для цього розроблена спеціальна інструкція, як підписати Кодекс етичної поведінки під час місцевих виборів.

Варто також зазначити, що міський голова Черкас першим із мерів обласних центрів підписав Кодекс ОПОРИ.

Станом на 27 вересня 2020 року це також зробили:

  1. Володимир Жгутов, міський голова Ківерцівської ТГ, Волинська область
  2. Олег Кіндер, міський голова Ковеля, Волинська область
  3. Олександр Гадяцький, селищний голова смт Райгородок Краматорського району, Донецька область
  4. Віра Тернавська, місто Долинська, Кіровоградська область.

ОПОРА моніторитиме його виконання і повідомлятиме суспільство, якщо посадовець, який підписав документ не буде його дотримуватися. Разом з тим ОПОРА також слідкуватиме за зловживанням адміністративним ресурсом і з боку тих посадовців, котрі не підписували Кодекс.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.