26 вересня київська ТВК відмовила у реєстрації кандидатів від партії “Демократична Сокира” посилаючись на те, що грошова застава внесена неналежним суб’єктом подання. Однак за декілька днів до цього іншому кандидату була погоджена реєстрація попри те, що його документи містили ті ж самі недоліки. ОПОРА детальніше розповідає про те, як рішення ТВК обумовило нерівні умови для різних суб’єктів виборчого процесу.

26 вересня приблизно о 19:40 року відбулося засідання київської територіальної виборчої комісії, на якому розглядали реєстрацію кандидатів у депутати Київської міської ради. Першим на порядку денному стояло питання реєстрації кандидатів від Київської міської організації “Демократична Сокира”.

Постанова про реєстрацію кандидатів у депутати Київської міської ради від Київської міської організації “Демократична Сокира”

Як повідомила на засіданні одна з членкинь комісії, за день до цього загадково зникла заява від партії та флешка з поданнями, однак до початку засідання їх вдалося знайти. Членкиня ТВК, яка проводила перевірку документів партії, повідомила, що всі документи надійшли в належному стані за винятком платіжки про внесення грошової застави.

Відповідно до частини 1 статті 222 та 224 Виборчого Кодексу відповідна сільська, селищна, міська виборча комісія реєструє кандидатів у депутати включених до єдиного та територіального виборчих списків організації партії та кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, висунутого організацією партії, за умови отримання нею  документа про внесення грошової застави відповідно до статті 225 цього Кодексу.

Частина 2 статті 225 Виборчого Кодексу України вказує на те, що “Організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, кандидати на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) або організація відповідної партії вищого рівня, а також особа, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) шляхом самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати та на посаду міського голови вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо”.

Відповідно до Постанови ЦВК від 21 серпня 2020 року № 193 «Про Порядок внесення, повернення та перерахування грошової застави на місцевих виборах», грошова застава вноситься такими суб’єктами:

  • місцевою організацією політичної партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, або місцевою організацією відповідної політичної партії вищого рівня;
  • місцевою організацією політичної партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної в місті, а також міської, селищної, сільської ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) або місцевою організацією відповідної політичної партії вищого рівня;

Таким чином законодавство не передбачає можливості внесення грошової застави центральною організацією політичної партії. За законом внести грошову заставу повинна була Київської міської організації “Демократична Сокира”, а внесла політична партія “Демократична Сокира”. Оскільки політична партія “Демократична Сокира” не є організацією партії вищого рівня по відношенню до Київської міської організації “Демократична Сокира”, то грошова застава вважається поданою не належним суб’єктом, що може бути підставою для відмови в реєстрації.

На прохання деяких членів ТВК штатний юрист комісії зачитав юридичний висновок, який його попросила підготувати голова ТВК Валентина Королькова (суб’єкт подання - політична партія “Слуга народу”). Такий запит виник тому, що на засіданні 21 вересня Київська ТВК зареєструвала кандидата на посаду Київського міського голови від територіальної організації партії Радикальна партія Олега Ляшка Михайла Поживанова, не помітивши, що суб’єктом внесення грошової застави є політична партія Радикальна партія Олега Ляшка, а не територіальна організація партії у місті Києві. Цей факт виявили тільки на наступний день після реєстрації.

Виписка з рахунку Київської ТВК щодо надходження грошової застави. Червоним виділено надходження від партії “Демократична Сокира” та Радикальної партії Олега Ляшка

Відповідно до юридичного висновку, зачитаного на засіданні, до суб’єктів виборчого права повинні бути застосовані однакові норми, крім того, оскільки рішення ТВК не було оскаржено у терміни визначені законодавством, воно вважається чинним та законним. За словами юриста, який доповідав, ЦВК, яка є комісією вищого рівня по відношенню до ТВК, не розглянула дане питання та не скасувала його.

Після доповіді члени ТВК обговорили можливі майбутні юридичні наслідки їхнього рішення, зокрема питали у юриста чи зможе він захищати їх у суді, якщо до цього дійде справа.

Перша половина засідання Київської ТВК 26.09.2020, під час якого розглядали реєстрацію кандидатів “Демократичної Сокири”

За реєстрацію кандидатів від Київської міської організації “Демократична Сокира” проголосувало 7 членів ТВК з 18 присутніх, 5 - проти, 6 - утрималися, таким чином рішення про реєстрацію не було прийнято, а Голова поставила на голосування рішення про відмову партії в реєстрації. За це рішення проголосувало 7 членів ТВК, проти - 3, утрималися - 8. Членкиня ТВК Анна Деніс (суб’єкт подання - політична партія “Європейська Солідарність”) попросила внести в протокол, що вона додаватиме окрему думку з попереднього питання (Про реєстрацію кандидатів у депутати Київської міської ради поданих Київської міської організації “Демократична Сокира”). Оскільки згоди не вдалося досягти, комісія перенесла розгляд цих двох питань на кінець засідання.

Закінчення засідання Київської ТВК 26.09.2020, під час якого розглядали реєстрацію кандидатів “Демократичної Сокири”

О 20:55 комісія повернулася до розгляду питання реєстрації кандидатів від “Демократичної Сокири”. Без обговорення, за постанову про реєстрацію проголосувало 5, проти - 7, утрималися - 6. За постанову про відмову у реєстрації проголосувало 10, проти - 3, утрималися - 5. Відповідно до розгляду ТВК, була прийняте рішення про відмову в реєстрації кандидатів від Київської міської організації “Демократична Сокира”. На цьому засідання Київської ТВК було закрите.

ОПОРА звернулася за коментарем до юриста партії “Демократична Сокира” Тараса Котова. Він повідомив про те, що Київська ТВК не проінформувала партію про зникнення частини документів партії та про дату проведення засідання, на якому розглядали питання реєстрації їх кандидатів. На питання чому внесення грошової застави зробила політична партія “Демократична Сокира”, а не її місцева організація партії, яка висунула відповідних кандидатів, представник партії відповів наступне:

“Місцевий осередок партії не має цивільної правоздатності і не може мати банківського рахунку в статусі "осередок партії без статусу юридичної особи". Відповідно, єдиним суб'єктом, хто може сплатити заставу від місцевого осередку є сама партія. Зважаючи на те, що реєстрація місцевого осередку в статусі юридичної особи це право, а не обов'язок партії і те що Виборчий кодекс гарантує "рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується: забороною привілеїв чи обмежень кандидатів в залежності від суб’єкта висування" ми вважаємо законним та обґрунтованим рішенням вносити грошову заставу з рахунку партії за місцевий осередок на відповідних виборах. Ситуація, коли партії з осередками юридичними особами мають перевагу над партіями з осередками без статусу юридичної особи (коли обидва статуси передбачені законом про політичні партії) є неприпустимою. Ми не згодні з рішенням ТВК, оскільки воно є незаконним та порушує наше право бути обраними. Готуємо позов до суду”.

Голова київської ТВК відмовилася від офіційних коментарів щодо цієї ситуації.

Рішення ТВК про реєстрацію Михайла Поживанова кандидатом на посаду Київського міського голови від територіальної організації партії “Радикальна партія Олега Ляшка” від 21.09.2020 року було прийняте всупереч частини 2 статті 225 Виборчого кодексу України. Посилаючись на цю ж саму статтю, ТВК відмовила у реєстрації кандидатів Київської міської організації “Демократична Сокира”, створивши небезпечний прецедент неоднакового застосування законодавства щодо різних суб’єктів виборчого процесу.

«З одного боку для місцевих організацій партій центральна організація не є партією вищого рівня, тому грошова застава не може бути сплачена з центрального партійного рахунку. З іншого боку законодавство про політичні партії допускає створювати осередки партії без статусу юридичних осіб. Виборчий кодекс цілком справедливо не обмежує право осередків без статусу юридичної особи, проте така місцева організація не має  рахунку в банку та може оплатити грошову заставу в безготівковій формі  лише, якщо внесе готівкові  кошти через касу банку, що порушує вимоги фінансування політичних партій, оскільки ці кошти жодним чином не можуть бути показані у звітності партії. Місцевий осередок політичної партії без статусу юридичної особи в інший спосіб не може реалізувати своє право висунути кандидатів на місцевих виборах. За дослідженням ОПОРИ, значна кількість партій ліквідувала свої осередки з статусом юридичних осіб після введення нових вимог до звітності політичних партій, оскільки такі осередки не мають спроможності для оформлення та подання фінансової звітності. Ця проблема має вирішуватися у законодавстві  комплексно. Зараз ми бачимо різну практику як  партій (частина місцевих організацій партій без юридичної особи вносить від свого імені заставу, частина проплачує заставу з рахунку політичної партії) так і ТВК щодо реєстрації або відмови у реєстрації кандидатів у випадку внесення центральною організацією. Варто зауважити, що у випадку прийняття комісією рішення про реєстрацію кандидатів від місцевої організації партії,  ТВК, навіть якщо виявить в подальшому порушення порядку висування чи невідповідність документів, не може скасувати реєстрацію цілого списку, лише окремих кандидатів у ньому», - зазначила юристка ОПОРИ Ольга Коцюруба.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)