Сьогодні, 27 вересня, в Запорізькій області Бердянська міська ТВК вчергове вирішуватиме питання щодо списку кандидатів на посади депутатів Бердянської міської ради від політичної партії «За майбутнє», яка подала до комісії документи з порушенням гендерних квот через що може бути не допущеною до участі у місцевих виборах. 

У Бердянську Запорізької області політична партія «За майбутнє» подала до Бердянської міської територіально виборчої комісії список кандидатів в депутати з недотриманням гендерних квот. Через це участь організації партії у виборчих перегонах на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року залишається під питанням.

Згідно з ст.230 Виборчого Кодексу України територіальна виборча комісія може відмовити в реєстрації кандидата (кандидатів) у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

Відповідно до нового Виборчого кодексу, під час формування єдиного та територіальних виборчих списків партія повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). 

Список кандидатів на посади депутатів партія «за майбутнє» подала до ТВК 23 вересня. А вже наступного дня, 24 вересня, під час засідання ТВК виявила в поданому партійному списку порушення гендерних квот. 

Під час засідання партійці послалися на те, що це члени комісії допустилися помилку під час прийняття документів. Як стало відомо згодом, поданий партією список до ТВК збігався з тим списком, що був прийнятий на конференції з висування кандидатів політичної партії «За майбутнє».

У Громадянської ОПОРИ наявне відео з конференції політичної партії «За майбутнє», яка проходила 17 вересня у місті Запоріжжя за адресою: проспект Соборний, 135, де і відбувалося висування цього списку.

Згідно з виборчого законодавства, якщо формування списків стосується порушення гендерної квоти, то політична партія повинна провести нову конференцію на якій має затвердити новий список кандидатів. Та спершу партія має заздалегідь повідомити про це виборчу комісію. 

Згідно з календарним виборчим планом, у партії немає часу на проведення нової конференції чи з’їзду. Адже дедлайн по проведенню конференцій та поданні документів завершився 24 вересня. 

Сьогодні, 27 вересня, о 18:00 Бердянська міська ТВК втретє збереться на засідання для вирішення питання. Після якого стане відомо – партія «За майбутнє» буде допущена до участі у місцевих виборах чи ні. 

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер