Спостерігачі ОПОРИ порахували кількість носіїв зовнішньої реклами вздовж головних вулиць Херсона. Всього зафіксували 979 білбордів, на 420 з них зображена символіка політичних партій. 

24 вересня спостерігачі ОПОРИ фіксували рекламні щити на таких вулицях Херсона: 

  • вулиці Ушакова, Залізнична, 200-річчя Херсона, Миколаївське шосе (Суворовський район);
  • вулиці Перекопська, Ілюші Кулика, Кіндійське та Бериславське шосе (Дніпровський район);
  • вулиці Нафтовиків, Лавреньова, Івана Богуна, проспект Святих Кирила та Мефодія, площа Білозерська (Корабельний район).

Загалом вздовж цих вулиць розташовані 979 рекламних щитів: із політичною рекламою 420 білбордів (43%), з комерційною рекламою – 529 білбордів (54%) та порожні – 30 білбордів (3%). 

ОПОРА зафіксувала політичну зовнішню рекламу 17 партій. Найбільшу кількість носіїв займає реклама партії «Слуга народу» – 61 білборд (14,5%). У п’ятірку лідерів за кількістю орендованих рекламних щитів також входять такі політичні партії: 

  • «Опозиційна платформа – За життя» (часто із зображенням потенційного кандидата на посаду міського голови Херсона Михайла Опанащенка) – 44 білборди;
  • «Херсонці» (із портретом лідера партії – Василя Федіна) – 43 білборди;
  • «Блок Володимира Сальдо» – 40 білбордів;
  • «Нам тут жити» (із зображенням лідера партії Ігоря Колихаєва та потенційних кандидатів від партії) – 39 білбордів.

Ще на 36 щитах міститься символіка політичної партії «Наш край». По 31 щиту займають партії «Європейська солідарність» та «За майбутнє». Зафіксована реклама партій: «Перемога Пальчевського» (30 штук), Партія зелених України (24 штуки), «Пропозиція» (14 штук), «Народний контроль» (8 штук), Радикальна партія Олега Ляшка (7 штук), ВО «Батьківщина» (6 штук). 

Найменшу кількість білбордів займає реклама партій «Голос» (1 штука), «УДАР» (2 штуки) та «Партії Шарія» (3 штуки). 

Нагадаємо, що згідно зі статтею 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама – це інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії). 

Відповідно до частин 1 та 3 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.