Згідно з постановами ТВК у документах партій «Наш край» та «За майбутнє» є розбіжності в даних кандидатів та недотримання гендерної квоти. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

На засіданні Дніпровської міської ТВК 25 вересня відмовили в реєстрації кандидатів у депутати, включених до виборчих списків Дніпропетровської обласної організації політичної партії «Наш край» до Дніпровської міської ради. Причина відмови – неповний комплект документів, порушення вимог щодо черговості включення кандидатів до єдиного списку, недотримання гендерної квоти.

25 вересня на засіданні Кам’янської міської ТВК відмовили в реєстрації кандидатів у депутати, включених до виборчих списків політичної партії «За майбутнє» до Кам’янської міської ради. Причина відмови – в документах містяться розбіжності в даних кандидатів, перевищено кількість друкованих знаків у програмі партії, порушення вимог щодо черговості включення кандидатів до єдиного списку. 

Представники партії «За майбутнє» викликали поліцію, заява розглядається. Голова Кам’янської міської ТВК Ганна Торішня відмовилась давати пояснення поліції, посилаючись на ст. 63 Конституції України, в якій закріплено, що особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом, а підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист.

ОПОРА зв’язалась із представником партії «За майбутнє» Сергієм Неклесою, який повідомив, що з виправленими списками він приїхав до ТВК о 23:45. За його словами, він не зміг знайти членів ТВК і викликав поліцію о 23:55. Голова ТВК Ганна Торішня зареєструвала документи о 00:01 25 вересня. «Прикро, що ТВК позбавляє громадян можливості реалізувати свої конституційні права обирати та бути обраними. Ми будемо оскаржувати це рішення у суді», – сказав Сергій Неклеса. 

У ч. 9 ст. 219 ВКУ зазначається, що під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі).

У ч. 3 ст. 222 ВКУ говориться, що територіальна виборча комісія не розглядає документи, зазначені у частині першій цієї статті, якщо вони подані з порушенням строків, передбачених частиною другою статті 227 цього Кодексу, про що повідомляється суб’єкта звернення листом за підписом голови комісії або за його дорученням - члена територіальної виборчої комісії.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.