Уманська міська ТВК відмовила чинному міському голові міста Умань Олександрові Цебрієві в реєстрації кандидатом на цю ж посаду. Підставою для цього стали технічні неточності в документах. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

“Члени комісії знайшли певні невідповідності у документах, поданих на реєстрацію. У заяві про згоду балотуватися не було фрази: "Підприємств та корпоративних прав не має”. Грунтуючись на цьому, у реєстрації діючому міському голові було відмовлено”, – говорить голова комісії Тетяна Джим (партія “Голос”) у коментарі ОПОРІ. Сама вона не брала участі в цьому засіданні і, відповідно, за це рішення не голосувала, позаяк перебувала на лікарняному. Окрім того, голова комісії заявляє про тиск на себе з боку деяких членів комісії. 

“На період розгляду цього питання не було жодних підстав відмовити в реєстрації. Деякі неточності в документах – у заяві та в автобіографії – Олександром Цебрієм були усунуті до розгляду”, – коментує ОПОРІ інший член Уманської міської ТВК Ігор Доманський (“Громадянська позиція”). Він голосував проти такого рішення, як і ще четверо присутніх на засіданні членів комісії. Однак дванадцятьма голосами “за” рішення було прийняте. 

Постанова про відмову в реєстрації наразі ще не оприлюднена. У роботі комісії оголошена перерва до 15:00. 

“Мені незрозуміло чому мене не зареєстрували. На вчорашньому засіданні мені озвучили, що потрібно внести коригування в один із документів. А саме –  в мою заяву.  Я це коригування зробив. Однак комісія не проголосувала за мою реєстрацію. Ніхто причин не пояснював. Зараз о 15:00 засідання має продовжитись. Мої юристи звернулись до ТВК за постановою та протоколом цього засідання і далі будуть вже з цим працювати”, – коментує ситуацію ОПОРІ сам Олександр Цебрій. – “В роботі комісії помітна узурпація повноважень, позаяк існує більшість: члени комісії від партії “Слуга народу”, “За майбутнє” та інші члени комісії від політичних сил, які представлені в парламенті. І вони голосують в унісон”, – додав він.

“Сьогодні зранку виникла вже інша підстава: нібито в нього [Олександра Цебрія] не було довіреності представляти партію. Але заступник комісії всім її показувала.  Довіреності дійсно не було на момент прийняття документів. І в довідці про прийняття комісією документів секретар поставила прочерк. Але її донесли згодом”, – розповідає представникові ОПОРИ на ТВК член комісії Ігор Доманський (Громадянська позиція). Інший член комісії – Сергій Ковальський (Батьківщина) – під цим приводом звернувся в поліцію, мотивуючи виклик підозрою в підробці документів. 

Всього Уманською міською територіальною виборчою комісією було зареєстровано 12 кандидатів на посаду міського голови. Серед них і двоє самовисуванців тезок чинного міського голови – Цебрій Олександр Володимирович та  Цебрій Олександр Васильович, про реєстрацію яких вже повідомляла ОПОРА. Трьом кандидатам, серед яких і чинний міський голова, було відмовлено. Також в реєстрації відмовили Цімосі Ростиславу Руслановичу, партія "Команда Сергія Рудика. Час змін!". На підставі неточностей в документах та претензій комісії до здійснення оплати застави. Також через неповний пакет документів, а саме через відсутність відомостей про оплату застави, документів було відмовлено самовисуванцеві Володимирові Коваленку. 

Представник ОПОРИ на ТВК повідомляє, що о 15:30 засідання ще не розпочалось, позаяк кількість присутніх членів ТВК недостатня для кворуму.

У ст. 224 Виборчого кодексу України викладені умови реєстрації кандидатів на посаду голови відповідної адміністративно-територіальної одиниці. ТВК реєструє кандидатом на посаду голови у разі отримання чітко визначеного переліку документів. З поміж них має бути заяви особи про згоду балотуватися кандидатом на посаду міського голови, зокрема в ній має бути зазначена інформація про зобов’язання в разі обрання протягом місяця після офіційного оприлюднення результатів виборів передати у порядку, встановленому законом, в управління іншій особі належні йому підприємства та корпоративні права, а у разі відсутності таких підприємств чи корпоративних прав – зазначити про їх відсутність. Водночас,  помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію документах, якщо їх наявність не є перешкодою для розуміння змісту викладених відомостей, не є підставою для відмови в реєстрації кандидатів на посаду міського голови. Варто зазначити, що рішення про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів) у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови повинно містити вичерпні підстави відмови. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.