В Одесі по домівках громадян пенсійного віку з другої половини вересня розносять набори ліків разом з листівками, на яких зображено офіційний герб міста. ОПОРА встановила, що це реалізується у рамках міської цільової програми, а в пакетах з медикаментами є листівка від імені Одеського міського голови.

18 вересня на вебсайті одеського телеканалу «7 канал» опублікували новину про доставку по домівках малозабезпечених одеситів наборів з медикаментів (до складу входять «Парацетамол», аскорбінова кислота, «Ібупрофен», «Амброксол», дезінфектор та п’ять одноразових масок). Як повідомили журналісти, туди також додається друкована листівка з офіційним гербом міста, оформлена в стилістиці, яка використовується в офіційній комунікації Одеської міської ради. Листівка містить такий текст:

«Міська цільова програма надання соціальних послуг та інших видів допомоги незахищеним верствам населення міста Одеси на 2018-2020 р. З метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 з ініціативи Одеського міського голови Геннадія Труханова реалізується соціальний проєкт. Одесити, які досягли 60-річчя в період карантинних обмежень, забезпечуються заходами індивідуального захисту та медикаментами».

Фото: 7 канал

Далі в повідомлені наведені короткі інструкції щодо заходів особистої гігієни тощо. 

21 вересня користувачка соціальної мережі Facebook розмістила відео, на якому дві жінки, які не представились, тримають в руках пакети з написами «Довіряй Ділам» та повідомляють про те, що вони представляють департамент праці та соціальної політики.

Спостерігач ОПОРИ розпитав користувачку соціальної мережі з приводу цього інциденту. За її словами, набір ліків у пакеті з написами «Довіряй Ділам» принесли їй додому, і вона спробувала з’ясувати у жінок, за чиїм розпорядженням вони доставляють ці пакунки.

Пізніше у соціальних мережах також фіксувались повідомлення від непов’язаних між собою користувачів з неідентичними фотографіями та відео, проте схожого змісту: пакети з набором медикаментів та набором друкованої продукції, оформленої в символіці міської ради.

Спостерігачі ОПОРИ відвідали один з територіальних центрів, згаданих у медіаповідомленнях.

23 вересня спостерігач ОПОРИ прибув до комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Київського району м. Одеси». Згідно з інформацією офіційного сайту Одеської міської ради, ця установа знаходиться за адресою: вул. Генерала Петрова, 8. За цією адресою спостерігач не помітив ознак надання матеріальної допомоги громадянам, але громадянам, які запитували про надання матеріальної допомоги, працівники установи повідомили, що допомога надається у сусідній будівлі. Спостерігач ОПОРИ пішов разом з цими громадянами до будинку за адресою: Варненська, 7-Б, з якого якраз виходили люди з пакетами, візуально схожими на згадані в повідомленнях у медіа та соціальних мережах. На будівлі була розміщена табличка з державним гербом та написом: «Одеська міська рада, Департамент праці та соціальної політики, комунальна установа «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Київського району м. Одеси».

Спостерігачу вдалось поспілкуватись з трьома особами, котрі виходили з приміщення з пакетами, на яких були зображення офіційного герба міста та написи «Міцного здоров’я», у стилістиці, яку використовує і політична партія «Довіряй Ділам», і вже щонайменше п’ять років - Одеська міська рада у своїй офіційній комунікації. Всі троє осіб підтвердили спостерігачу, що пакети отримали у цій комунальній установі. В пакетах були листівки, ідентичні тій, що була розміщена 18 вересня у новині місцевого телеканалу, набір медикаментів, медичні маски, санітайзер. Також в пакетах був аркуш паперу, на якому було перераховано всі засоби та медикаменти, включені у набір.

Спостерігач ОПОРИ також поспілкувався у приміщенні з особою, яка представилась працівницею комунальної установи на ім’я Ольга Сергіївна. Вона пояснила те, що відбувається, так: «Це міська цільова програма, в яку внесли пункт, узгоджений з усіма депутатами міста, які в нас присутні, що гроші виділяються на аптечки для пенсіонерів з мінімальними пенсіями, яким більше 60 років і які не працюють. Їм виділяються аптечки».

Співробітниця також повідомила, що списки осіб, яким виповнилось 60 років і які не працюють, надав Пенсійний фонд, що пакунки розносять працівники комунальної установи, а якщо когось не застали вдома, то ці люди можуть прийти самостійно і забрати ліки. Також працівниця підтвердила, що матеріальну допомогу надають вже другий тиждень в усіх чотирьох територіальних центрах соціального обслуговування міста.

Як з’ясувала ОПОРА, проаналізувавши міську цільову програму, кошти на здійснення видатків на надання допомоги незахищеним верствам населення у вигляді засобів індивідуального захисту та медикаментів дійсно передбачені. Відповідні зміни для їх здійснення до програми депутати Одеської міської ради внесли незадовго до початку виборчого процесу – наприкінці липня 2020 р. Згідно з рішенням «Про внесення змін до Міської цільової програми надання соціальних послуг та інших видів допомоги незахищеним верствам населення міста Одеси на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 14 грудня 2017 року № 2742-VII», фінансування програми збільшили на 13,3 млн грн. Єдиною зміною був новий пункт: «Надання допомоги незахищеним верствам населення у вигляді засобів індивідуального захисту та медикаментів».

«Крім того, що ці зміни внесли у безпосередній близькості до виборів, важливим фактором в оцінці поширення матеріальної допомоги вже після висунення Одеського міського голови кандидатом на цю ж посаду є масштаб охоплення населення цією допомогою. Згідно з інформацією в цій же програмі, очікуваним результатом від реалізації цього заходу має бути: «Допомога 95 000 особам, а саме: непрацюючим пенсіонерам, яким виповнилось 60 років і старше та розмір пенсії яких не перевищує два прожиткових мінімумів на особу, яка втратила працездатність, а також підопічним комунальних установ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» районів міста Одеси у вигляді наборів у складі  засобів індивідуального захисту та медикаментів (середня вартість 140 грн)», - пояснила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

ОПОРА також проаналізувала публічні джерела інформації , які підтвердили, що заходи з поширення матеріальної допомоги дійсно здійснюються з міського бюджету.

  

Згідно з відомостями Єдиного вебпорталу використання публічних коштів, за відповідними угодами департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради в першій половині вересня вже здійснив оплати на загальну суму 5 млн 458 тис. 482 грн, що свідчить про те, що принаймні частина продукції вже поставлена.

«Важливо відзначити, що з початку пандемії до згаданої вже міської програми вносились зміни у квітні та у червні цього року. Перші зміни взагалі не містили жодних заходів, пов’язаних з пандемією COVID-19, у червні додали заходи на надання матеріальної допомоги медикам, які захворіли під час виконання обов’язків, а також сім’ям медиків, які померли через інфікування COVID-19 під час виконання обов’язків. Втім, охоплення цими заходами передбачене незначне охоплення осіб: максимум до 100 громадян в червневій редакції програми. Тож використання пандемії як приводу для внесення змін до міської цільової програми з масштабним охопленням бенефіціарів є слабким обґрунтуванням терміновості та нагальності таких заходів поза виборчим контекстом ще й тому, що зміст самого пакету матеріальної допомоги, крім обмеженої кількості одноразових масок та флакону санітайзера, не містить інших засобів, які мають відношення до запобігання поширенню захворювання на COVID-19.  Внесення змін у програму соціальної підтримки в безпосередній близькості до початку виборчого процесу, їх терміновість, значний масштаб охоплення населення (95 тисяч осіб), поширення наборів з медикаментами в другій половині вересня, що збігається з висуванням кандидатів та їх реєстрацією є тими фактами, які потребують їх сукупної оцінки в контексті виборчого процесу», - зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.  

 заходи із поширення серед соціально незахищених громадян наборів медикаментів з інформуванням про роль чинного міського голови в організації цієї допомоги містять ознаки можливих спроб створити у свідомості громадян прямий зв’язок між наданням матеріальної допомоги, оплаченої коштом міського бюджету, та фігурою міського голови Геннадія Труханова. При цьому 17 вересня 2020 року міська організація політичної партії «Довіряй Ділам» висунула Геннадія Труханова кандидатом на посаду Одеського міського голови, а 22 вересня він був зареєстрований Одеською міською територіальною виборчою комісією та набув статусу суб’єкта виборчого процесу.

ОПОРА нагадує, що всім міським головам Одеської області було запропоновано підписати Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу, оскільки в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців органів влади та місцевого самоврядування під час виборів, а також відсутні обмеження щодо використання бюджетного адміністративного ресурсу. Якраз використання публічних фінансів в інтересах кандидатів під час виборів і є тією складовою, в оцінці якої наразі є можливість послуговуватись лише міжнародними стандартами та кращими практиками організації і проведення виборів.  

Одеському міському голові також було запропоновано підписати цей Кодекс та провести зустріч з посадовцями, на що ОПОРА отримала відповідь про те, що в Одеській міській раді тривають карантинні заходи.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)