На Кіровоградщині спостерігачі ОПОРИ написали  23 заяви в правоохоронні органи щодо адміністративних правопорушення політичними партіями.

21-23 вересня у Кропивницькому та у Світловодську спостерігачі ОПОРИ зафіксували можливі порушення норм Виборчого кодексу, порушення строків агітації, фінансування агітації не з виборчого фонду та відсутність вихідних даних на білбордах восьми політичних партій: «Рідне місто», «Перспектива міста», «Наш край», «За майбутнє», «Сила честь», «Батьківщина», «Слуга народу», «Перемога Пальчевського».

На білборді партії «Рідне місто» використовують жовто-блакитний фон та напис «Рідне місто. Творимо історію разом!». Хоча у зовнішній рекламі є вихідні дані, однак її розмістили до конференції обласної організації партії «Рідне місто», яка відбулася 15 вересня. А також спостерігачі ОПОРИ звернулися до правоохоронних органів з приводу встановлення інсталяції «Я люблю рідне місто» у Центральному сквері. Адже в арт-об’єкті використовують назву політичної сили.

Реклама політичної партії «Перспектива міста» розміщена на білбордах, сітілайтах та на лавках. Представники політсили використовують різні дизайни реклами. Серед найбільш поширених є: синій фон, логотип та назва партії. Також використовують зображення літніх людей, молоді тощо. Як повідомляла ОПОРА, голова партії «Перспектива міста» Ігор Саєнко запевнив, що партія і організація мають різні логотипи. Конференція обласної партії «Перспектива міста» з висування кандидатів пройшла 20 вересня.

Рекламу партії «Наш край» без вихідних даних зафіксували в обласному центрі та Світловодську. На білбордах використовують білий фон із синім написом – «Сила господарників та професіоналів! Політична партія «Наш край». Андрій Табалов». А також  зафіксували розтяжку  на синьому фоні з написом «Наш край. Сила господарників та професіоналів». Конференція обласної партії «Наш край» відбулася 18 вересня.

У Світловодську розмістили розтяжку з краєвидом міста та написом – «За Майбутнє. Якісні комунальні послуги. Наше майбутнє в наших руках». На зовнішній рекламі немає вихідних даних. Конференція обласної партії «За Майбутнє» відбулася 19 вересня.  Представники ОПОРИ написали заяву на білборди зелено-жовтого кольору з написом - «Україна – це ти» Зе! Місцеві слуга народу». Конференція політичних партій була анонсована 19 вересня.

На білбордах партії «Сила і честь» розмістили світлину лідера політсили Ігора Смешка, а також назву партії. Жодних вихідних даних не зазначено, хоча конференція обласної партії «Сила і честь» відбулася 15 вересня. У Кропивницькому на білбордах розмістили зображенням Андрія Пальчевського, очільника партії «Перемога Пальчевського». Конференція з висунення кандидатів цієї політичної сили відбулася 21 вересня.

На білбордах із зображенням лікаря Станіслава Селіна використовують логотип та назву партії ВО «Батьківщина». Реклама розміщена на білому фоні та використано напис – «З Україною в серці, обличчям до людей». Конференція обласної партії «Батьківщина» відбулася 17 вересня.

«З 15 до 24 вересня проходять партійні конференції з висунення кандидатів. Згідно з Виборчим кодексом після висування кандидатів на з’їзді (конференції) вказана організація партія набула статусу суб’єкта виборчого процесу і замовлення та розміщення політичної реклами (агітаційних матеріалів) цієї партії на носіях зовнішньої реклами, в яких зазначено назву організації партії, її символіка, гімн, прапор, розпізнавальний знак, девіз, логотип, передвиборний слоган, гасло є передвиборною агітацією. Відповідно випадки агітації після проведення партійної конференції мають ознаки адміністративного правопорушення, а саме порушення строків передвиборчої агітації», – зазначила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

У частині 1 статті 52 Виборчого кодексу України йдеться про те, що  передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Нагадаємо, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України. З 15 вересня розпочинається реєстрація кандидатів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)