21 вересня у приміщенні Обухівської міської територіальної виборчої комісії внаслідок тисняви у стінах комісії під час подання документів виник конфлікт між  секретарем комісії Таїсією Хмеляр ( «Опозиційна платформа – За життя») та заступником голови комісії  Юрієм Котелевським (ВО «Батьківщина»).

Як розповіла ОПОРІ секретар комісії Таїсія Хмеляр, заступник Юрій Котелевський у день події був незадоволеним тиснявою, що виникла у територіальній виборчій комісії під час подання кандидатур. Однак, за словами секретаря Обухівської міської ТВК, це наслідок карантинних обмежень, зумовлених коронавірусною пандемією й членам комісії довелося впускати всередину по одній особі для реєстрації подань.

Зі слів Таїсії Хмеляр, заступник Юрій Котелевський декілька разів виходив та повертався до приміщення ТВК, й під час останнього повернення він двома долонями вдарив секретаря в грудну клітину, по тому жінка відступила декілька кроків назад та ледь не впала. Також, наголосила секретар Обухівської міської ТВК, заступник комісії підвищив тон, зайшовши всередину, по тому залишив приміщення та не повертався. Таїсії Хмеляр викликали швидку внаслідок підвищеного артеріального тиску, також на місце події прибула патрульна поліція. За даним фактом було відкрите кримінальне провадження за ч.1 ст. 125 Кримінального кодексу (умисне легке тілесне ушкодження).

Водночас заступник голови Обухівської міської ТВК Юрій Котелевський у коментарі спостерігачеві ОПОРИ підтвердив: черга біля приміщення ТВК дійсно була, а він попросив членів Обухівської міської ТВК пришвидшити процес розгляду, відкривши ще одне місце для прийняття подань. За його словами, реакції на прохання не було. Після того, як він виходив і заходив всередину приміщення, щоб забрати речі і піти, за його словами, на вході до ТВК стояла секретар Таїсія Хмеляр та створювала перепону для руху всередину. Як зазначив заступник голови комісії,  жінку руками не бив, а відсторонив її вбік пальцями однієї руки. При цьому, за його словами, він ввічливо вжив слова «відійдіть, будь ласка». Забравши речі, заступник комісії вирушив на виставу у місцевий будинок культури. Там на нього очікував правоохоронець, який повідомив про виклик наряду патрульної поліції до ТВК та попросив Юрія Котелевського надати пояснення інциденту. Свідчення заступник Обухівської міської ТВК надав.

Наступного дня відбулося засідання Обухівської міської ТВК. На порядку денному були два питання: зняття заступника голови ТВК Юрія Котелевського із займаної посади у комісії на платній основі (питання не стосувалося інциденту, було узгоджене заздалегідь) та повідомлення членів ТВК про факт грубого порушення Виборчого кодексу Юрієм Котелевським, що сталося напередодні, з подальшим зверненням до ЦВК.

За останнє питання члени ТВК проголосували наступним чином: голоси «За» віддало 10 членів комісії, «Проти» - 5, «Утрималися» - 0 осіб. Загалом під час засідання були присутніми 15 членів Обухівської міської ТВК. Опісля голосування члени комісії склали документ-звернення, з подальшим його відправленням до ЦВК.

Як прокоментував ситуацію координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області: "Члени виборчих комісій склали присягу додержуватися Конституції та законів України, чесно і сумлінно виконувати свої обов’язки, виходячи з принципів верховенства права, законності, об’єктивності та неупередженості, забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян України. Тому, які б вони не мали особисті симпатії чи антипатії один до одного, головною метою членів виборчих комісій є забезпечення виборчих прав громадян, а отже будь-які конфлікти, сварки чи навіть фізичні протистояння є неприйнятними не лише з точки зору етики, моралі та Законів України, а й з точки зору забезпечення належного ходу виборчого процесу. Ми сподіваємось на те, що подібні конфлікти не будуть відбуватись в майбутньому, а щодо цього інциденту чекаємо на  об'єктивну позицію з боку правоохоронних органів".

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)