У Херсонській області процедурою зміни виборчої адреси скористалися 1803 особи. Серед них 46% обрали для голосування інші регіони України. Найбільше заяв подали у період з 26 серпня по 10 вересня. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У період з 1 липня по 10 вересня включно, херсонці мали змогу змінити свою виборчу адресу. Для цього необхідно було звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання або подати заяву в електронному вигляді.

За допомогою офіційного сайту Державного реєстру виборців Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала кількість виборців, які скористалися процедурою зміни виборчої адреси у Херсонській області.  

Загалом таких виборців 1803 особи. 365 осіб (20%), які зареєстровані у інших областях, але фактично проживають на Херсонщині, тепер тут обиратимуть місцеву владу за місцем фактичного проживання. Вибули з Херсонської області 838 осіб (46%). Ще 600 осіб змінили виборчу адресу в межах регіону.

Станом на 26 серпня 2020 року, лише 120 херсонців звернулися до ДРВ для того, щоб змінити виборчу адресу. Тоді за кількістю звернень лідирували Херсонська (37 заяв), Новокаховська  (16 заяв) та Генічеська (15 заяв) міські територіальні громади. Херсонці почали активно змінювати виборчу адресу за останні два тижні до кінцевої дати. Кількість звернень збільшилася у 15 разів. 

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували масову зміну виборчої адреси у Бехтерській сільській громаді – сюди за два тижні прибули 204 виборці, вибули – 9 виборців, змінили виборчу адресу в межах громади – 2 виборці. Для порівняння, до Херсонської міської громади прибуло 127 осіб. Також активно реєструвалися жителі Олешківської, Каховської, Голопристанської, Скадовської, Новокаховської міських територіальних громад.

За словами керівника Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександра Стельмаха, декілька десятків звернень по країні ще опрацьовується, тому остаточна кількість може незначно збільшитись.

Відповідно до частин 2, 3, 4 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». За зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, відповідно до частини другої цієї статті. У разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою. Варто зазначити, що повторно змінити виборчу адресу можна буде не раніше ніж через рік після попередньої зміни в разі якщо фактичне місце проживання виборця зміниться.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.