Представники команди очільника Полтави 2006-2010 років, депутата міськради Андрія Матковського, який нещодавно очолив міський осередок ВО «Батьківщина», роздають продуктові набори пенсіонерам, котрі мешкають в обласному центрі.

Пакунки з продуктовими наборами зазвичай підвозять до дворів багатоповерхівок і роздають з авто. У пакеті з написом «За полтавців і Батьківщину! Команда Матковського» міститься пляшка олії, упаковка вівсяних пластівців, по 1 кг борошна, гречки та рису, 2 кг цукру.

Крім продуктового набору, в пакеті міститься й агітаційна листівка, де лідер Полтавського міського осередку ВО «Батьківщина» Андрій Матковський розповідає, як важко виживати пенсіонерам у часи кризи та як він прагне їм полегшити життя. Для того ще на початку літа депутат запропонував видати кожному полтавському пенсіонеру по 1 тис. грн з міського бюджету.

Проте, колеги з інших фракцій ініціативу не підтримали, на що Андрій Матковський поскаржився у публікації у Фейсбуці. У дописі потенційний кандидат переконує громаду, що свою тисячу гривень полтавські пенсіонери отримають у майбутньому. У листівці ж, вкладеній до пакету з продуктами, йдеться про те, що, попри недбалість влади, команда Матковського власними силами допомагає пенсіонерам у скрутні часи. 

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області говорить: «Хочу нагадати, що ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу встановлює заборону надання виборцям будь-яких матеріальних чи нематеріальних активів, що супроводжується закликом голосувати чи не голосувати за певного кандидата, згадкою імені кандидата (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян).  

Крім того, Національне агентство з питань запобігання корупції надало роз’яснення про те, що політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність. А благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців та передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України).». 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Cайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)