Міські, сільські та селищні ради на Харківщині затвердили перелік місць для розміщення передвиборної агітації під час проведення місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня. Представники ОПОРИ знайшли порушення щодо визначення місць для агітації в 27 населених пунктах.

Серед основних порушень – це визначення автобусних зупинок як місць для агітації. Також місця для агітації визначили у приміщеннях, де розташовані державні або комунальні установи, зокрема, амбулаторії, сільські клуби, дошкільні навчальні заклади.

Так, представники ОПОРИ фіксували порушення визначення місць для агітації у рішеннях Зачепилівській селищній раді, Ізюмській селищній раді, Лозівській міській раді, Люботинськіій міській раді Мерефянській міській раді, Оскільській сільській раді, Первомайській міськраді, а також рішеннях Печенізької та Лозівської РДА та окремих сільських рад у Богодухівському, Валківському, Зачепилівського, Ізюмському, Куп’янського, Харківському районів області.

Представники ОПОРИ по всім виявленим фактам порушення закону щодо визначення місць для агітації направили звернення до відповідних місцевих рад з проханням внести зміни до рішення про розміщення матеріалів передвиборчої агітації, щоб привести їх у відповідність до закону.

Згідно з частиною 3 статті 53 Виборчого кодексу України, місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

«Виборчий кодекс має чіткі заборони, щодо розміщення агітаційних матеріалів. Виділення органами місцевого самоврядування цих місць на автобусних зупинках та з використанням приміщень державної та комунальної власності може призвести до порушення законодавства. Тому ми звернулися зі зверненням щодо перегляду окремих місць для розміщення агітаційних матеріалів», - відмітив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

У статті 57 Виборчого кодексу також передбачені обмеження щодо ведення передвиборної агітації, які забороняють розміщення агітаційних матеріалах в наступних місцях:

  • розміщення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, політичної реклами та повідомлень про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, а також у місцях, де такі матеріали можуть перешкоджати безпеці дорожнього руху;
  • розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності;
  • розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщення пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Також нагадуємо, що відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. А згідно з частиною 2 цієї ж статті, агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після дня призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування. Відповідно до частини 3 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)