У містах Львів та Стрий невідомі пошкодили політичну рекламу партій «Європейська Солідарність», Об'єднання «Самопоміч», «Перемога Пальчевського». У Дрогобичі та Львові – рекламні щити потенційних кандидатів Андрія Веселого та Назарія Брезіцького.  А у місті Червоноград на зупинках громадського транспорту та будівлях з'явилися надписи з елементами «чорного піару» щодо ВО «Батьківщина» .

Громадянська мережа ОПОРА продовжує фіксувати факти пошкодження рекламних носіїв з рекламою партій та потенційних кандидатів на Львівщині.

16 вересня у місті Дрогобич неподалік центру спостерігачі ОПОРИ зафіксували один пошкоджений сітілайт. На ньому є зображення Андрія Веселого і гасло «Сильна громада – нові можливості». Невідомі розмалювали обличчя Веселого чорним маркером. Андрій Веселий – підприємець та керівник «Благодійного фонду родини Веселого», про дочасну передвиборчу активність якого ОПОРА писала нещодавно. 7 вересня чоловік заявив, що братиме участь у місцевих виборах і кандидуватиме на посаду голови Дрогобицької міської територіальної громади.

У місті Стрий 14 вересня ОПОРА зафіксувала 4 зіпсовані білборди із зображенням Андрія Пальчевського та лозунгом «Зупинимо знищення країни». Невідомі нанесли фарбу зеленого і червоного кольорів поверх тексту або на обличчя Пальчевського.

Цього ж дня у Львові біля ринку «Шувар», спостерігачі мережі ОПОРА помітили пошкоджений куб політичної партії «Самопоміч». Над словом Садовий був надпис «злодій».

На вулиці Університетській у місті Львові невідомі зіпсували сітілайт із політичною рекламою Петра Порошенка та надписом «Дякую Львову! Вітаємо зі святом!». На чолі Петра Порошенка з'явилася точка чорного кольору. Цей факт ОПОРА зафіксувала 8 вересня.

5 вересня у Львові спостерігачі ОПОРИ помітили один пошкоджений сітілайт із текстом «Брезіцький М (місто) Е (економіка) Р (розвиток) стратегія». Невідомі нанесли на сітілайт надписи чорною фарбою. Назарій Брезіцький - радіоведучий, керівник проєкту «Ідея міста», а також потенційний кандидат на посаду міського голови Львівської міської територіальної громади.

«Батьківщина, Білобран, Гаманюк, аферисти, хабарники» - такі надписи з'явилися на будівлях і зупинках громадського транспорту у місті Червоноград. Віталій Гаманюк був заступником міського голови Червонограда. Назарій Білобран – місцевий підприємець. У 2019 році - керівник міського осередку політичної сили, а у 2014 році на парламентських виборах кандидував до Верховної Ради від ВО «Батьківщина».

Також у Червонограді невідомі написали текст «Продана Ахметову» на будівлі, де знаходиться офіс міського партійного осередку ВО «Батьківщина».

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що псування у виборчий період білбордів та сітілайтів із політичною рекламою партій, які висунули свої списки, та зареєстрованих кандидатів у депутати, на посаду голів селищної, сільської та міської рад,  правоохоронці можуть кваліфікувати дії невідомих за статтею 157 Кримінального Кодексу, яка передбачає відповідальність за перешкоджання здійсненню виборчого права, у тому числі поєднане із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна.

Водночас у випадку, за звичайних умов такі дії кваліфікуються як хуліганство, за статтею 173  «дрібне хуліганство» Кодексу України про адміністративне правопорушення або за статтею 296 «хуліганство» Кримінального кодексу України. 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)