Сертифікат на пів мільйона гривень на ремонт одного з львівських храмів подарував Петро Порошенко. Золочівський підприємець Ігор Бартків роздає пенсіонерам талони на ліки, дарує гірки для дитячого майданчика та ремонтує дороги. Благодійний фонд Андрія Веселого провів медичне обстеження для шести тисяч дрогобичан. А Орест Кавецький відкриває «Соціальну хатку продуктів» у четвертому населеному пункті Золочівського району.

Сертифікат на півмільйона гривень на ремонт приміщення храму Святих Ольги та Єлизавети (місто Львів) подарував п'ятий президент України, а нині народний депутат від «Європейської Солідарності» Петро Порошенко разом з дружиною Мариною. 5-6 вересня родина Порошенка, народні депутати від партії «Європейська Солідарність» відвідали міста Львів, Дрогобич та Трускавець. У населених пунктах вони проводили віче та спілкувалися з місцевими. Під час візиту на Львівщину Порошенко також вшанував пам'ять загиблих захисників 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, зустрівся з підприємцями, а ще відвідав вечір «Європейської осені у Львові» в Митрополичих садах на Святоюрській горі.

Фото з сторінки Петра Порошенка

10 тисяч гривень та комп'ютер пожертвував Церкві Успіння Пресвятої Богородиці (село Струтин Золочівський район) підприємець Ігор Бартків. Про це ОПОРА дізналася із відеотрансляції з богослужіння.

Настоятель храму інформує парафіян, що Бартків хоче приїхати і зустрітися з людьми: «Має бути ваша думка чи ви згідні, чи не згідні. Єдине, що я вам можу сказати - треба. Тому мені треба дати йому відповідь. Чи хай приїжджає в неділю після Служби Божої, щоб він вам щось сказав, а ви його могли запитати віч-на-віч. Бо знаєте, моя така думка, тут не буде сільської ради. Треба буде все до Золочева їхати. Не знаю, щоб я питав, але перше, що мені спало на думку, чи я там буду довго в Золочеві в черзі стояти, як мені щось треба буде, чи там довго нам треба буде щось добиватися, розумієте. Хай їде? - Хай їде».

У неділю (30 серпня) Ігор Бартків навідався у село Струтин і привіз пенсіонерам талони на медикаменти. На аркушах є наступна інформація «Талон. Вересень 2020 року. Рецепт. Пацієнт. При собі мати паспорт».  Аналогічні талони людям літнього віку роздавали і в місті Золочеві.

З цим талоном та паспортом люди мають прийти в приймальню Бартківа у центрі міста Золочів. Там переписують дані з документа, що посвідчують особу, і дають відвідувачу золоту картку в аптеку «Здорова родина». З нею покупець безкоштовно може придбати медикаменти на 200 гривень.

Спостерігачі ОПОРИ навідалися до аптеки і побачили оголошення з текстом «Карти дійсні для отоварення вересень-жовтень». Також біля будівлі періодично можна помітити велику кількість людей літнього віку.

Якщо придбати медикаменти в аптеці без талону, з чеку можна дізнатися, що у ній проводить бізнес товариство «МЕНГО». Воно зареєстроване у місті Дніпро і працює на фармацевтичному ринку більше восьми років.

У розмові з Громадянською мережею ОПОРА Ігор Бартків розповів: «Приймальню-офіс я відкрив на початку березня. Тоді розробив цю програму. Я зібрав 20 сімейних лікарів, дав кожному по 25 талонів. Ті лікарі їх відрізали пенсіонерам . Вони приходять до мене в офіс, ми реєструємо. Далі людина йде в аптеку і бере лікарства на 200 гривень. У березні ми роздали 500 талонів, у квітні, травні призупинили роботу через карантин. Знову розпочали її у червні. Згідно з програмою, за якою ми працюємо - це 100 тисяч гривень в місяць».

Також Бартків зазначив, що власники аптеки орендують у нього приміщення. А він купив у своїх орендодавців картки, за якими люди купують медикаменти. Під час розмови з мережею ОПОРА Бартків зізнався, що братиме участь у місцевих виборах і кандидуватиме на посаду голови Золочівської міської територіальної громади.

В одному з інтерв'ю інформаційному порталу «Золочів.нет» Ігор Бартків розповів, що з початком карантину придбав аудіо-відео обладнання для трансляцій богослужінь 17 храмах у Золочівському районі. З дописів у соціальних мережах можна дізнатися й про інші історії меценатства Бартківа у серпні та вересні . Наприклад, у селі Білий Камінь чоловік долучився до будівництва паркану біля церкви, придбав гірки для дитячого майданчика у селі Вороняки,  підсипав щебенем аварійні дороги у селах Залісся, Колтів, Верхобуж, а також купив смартфон для сироти.

Фото з сторінки Ігоря Бартківа

«Я з вересня призупинив цю роботу, коли почалася кампанія. А до цього це не був підкуп виборців. Якщо я виграю, я буду продовжувати працювати, якщо ні - то покажу новій владі приклад, як варто робити», - додав Ігор Бартків.

У місті Дрогобич на електроопорі спостерігачі мережі ОПОРА побачили оголошення «Друзі! Благодійний фонд родини Веселого запрошує вас перевірити стан здоров'я у нашому мобільному діагностичному натемі. Діагностика безкоштовна».

Медики разом з волонтерами впродовж двох місяців проводили експрес-обстеження, тестування на рівень цукру в крові, вимірювали тиск і температуру відвідувачам. Цією можливістю скористалися шість тисяч жителів Дрогобицької громади.

Андрій Веселий - підприємець та керівник «Благодійного фонду родини Веселого». Фонд заснований більше семи років тому. Нещодавно чоловік долучився фінансово до ремонту однієї із доріг у місті Дрогобич. 7 вересня Веселий заявив, що братиме участь у місцевих виборах і кандидуватиме на посаду голови Дрогобицької міської територіальної громади.

Прокоментувати про свою благодійність телефоном, Андрій Веселий відмовився ОПОРІ. Мовляв, не знає з ким спілкується. І пообіцяв усе розповісти під час особистої зустрічі наступного тижня.

За підтримки благодійного фонду «Добре серце» відбувся футбольний турнір у місті Стрий.  У серпні цей фонд також долучився до ще одного спортивного турніру. Засновником БФ «Добре серце» є Олег Канівець. На минулорічних парламентських виборах Канівець балотувався у 126 виборчому окрузі (суб'єкт висування «Громадянська позиція»).

Свято для дітей у Франківському районі міста Львова відбулося за підтримки Андрія Бережницького. На заході малювали аквагрим, слухали вірші, проводили конкурс малюнків. Раніше ОПОРА писала, що у Львові в одному з партійних наметів  ВО «Батьківщина», роздавали флаєр з інформацію про безкоштовні земельні консультації з логотипом «Держгеокадастру». Їх проводив начальник відділу Держгеокадастру у місті Львові Андрій Бережницький у робочий час у власному кабінеті. Також Бережницький до Дня Знань роздавав з «батьківщинцями» пакунки з канцтоварами школярам у Франківському районі.

Фото з сторінки Франківська Батьківщина Львова

«Я консультував виключно в робочий час, не агітуючи ні за кого. Ці флаєри розповсюджували мої друзі. Можливо вони змішалися з цими партійними. Це вже мені не відомо. На моїх флаєрах не має партійної символіки», - розповів Андрій Бережницький. Також чоловік додав мережі ОПОРА, що свята для дітей і роздавання канцтоварів не вважає стимулюванням потенційних виборців голосувати за конкретну партію чи кандидата.

У місті Золочів Орест Кавецький вікрив «Соціальну хатку продуктів». Це вже четвертий населений пункт у Золочівському районі, де людям пропонують купити бакалію, молочні продукти та курятину за пільговими цінами. Також у приміщенні лежить газета партії «Сила і Честь». 9 вересня Кавецький заявив, що має намір балотуватися до Львівської обласної ради від цієї політичної сили. Раніше ОПОРА писала про такі хатки у Бродах, Буську та Підкамені.

Нагадаємо, що під час минулорічних виборів народних депутатів Кавецький кандидував у 119 виборчому окрузі від партії «Слуга народу». Тоді Орест Кавецький відкривав сільськогосподарські кооперативи, прийомні пункти по збору сезонної продукції.

«Вибори закінчилися, а ми продовжили активну діяльність. Ми маємо два проекти. Перший -  «Відродження села». Другий виник під час карантину, коли в кожного в житті зменшилися надходження. Ми вирішили нашою командою дати людям придбати продукти без націнки. Коли карантин завершиться, ми запитаємо громаду треба їм це  чи ні. До цього ми раздавали маски, дезінфектори людям, забезпечували лікарні. В мене є можливість допомогти комусь. Мені пише бабуся 80 років, вона не пише Президенту чи депутату, бо вони її не чують. Мені Всевишній дає, то я вважаю, що треба помагати», - так пояснив про відкриття ще однієї «Соціальної хатки продуктів» Орест Кавецький.

Крейдяно-маркерну магнітну дошку для сіл Стара Сіль та Стара Ропа подарував Михайло Гичка. Також чоловік зробив спонсорську допомогу для завершення ремонту церкви Святого Юрія у селі Городисько. Нині Гичка є депутатом Львівської обласної ради («Європейська Солідарність») та головним лікарем Львівської обласної клінічної лікарні.

Фото зі сторінки Старий Самбір

Депутат Львівської обласної ради («Громадянська позиція»), заступник головного лікаря Сокальської центральної районної лікарні Сергій Касян допоміг написати мікропроект на придбання велосипедів для дітей та молодих спортсменів з спортивного клубу «Велосокаль». «Дякуючи, його праці ми отримали два велосипеди зараз, а не в грудні», - значив керівник клубу Володимир Дробіт.

Фото з сторінки Володимира Дробіта

«Вчора залили стяжку у роздягальні нашої футбольної команди «Сокіл» Великі Глібовичі. 9 кубів бетонної суміші придбав за власні кошти. Завдяки цьому вдалося повністю забетонувати підлогу першого поверху. Тепер залишилося лише пошпаклювати стіни, зробити перегородки і поставити плитку», - про це написав на своїй сторінці у соціальній мережі староста села Великі Глібовичі Василь Марочканич. 

Фото з сторінки Василя Марочканич

Також Марочканич подарував медичне обладнання Бібрській районній лікарні.

Фото з сторінки Ігоря Курча

«Роздягальню ми вже будуємо рік. І воно ніякого відношення до виборів не має. Я там і бляху купляв, і багато чого. Я пообіцяв вже це давно, що і зробив. Лікарні я завжди допомагав і буду допомагати. Є вибори чи нема, я вважаю це своїм обов'язком, якщо маю таку можливість», - розповів ОПОРІ Василь Марочканич.

До Рава-Руської районної лікарні завітав Микола Зінько. Міський голова Рави-Руської привіз крупи, макарони, цукор, картоплю, моркву, олію. «Загальна вага продуктів харчування понад 600 кілограм», - про це зазначив Зінько на своїй сторінці у соцмережі.

У міжнародний день благодійності у місті Жовква представники «Європейської Солідарності» відремонтували два дитячих майданчики. «Ми встановили нові лавочки, зробили пісочницю, пофарбували качелі, ігрові тренажери і мій найбільший спогад з дитинства - 3 кольорові ведмеді! Погромадили листя і облагородили територію!» - написала одна із учасниць заходу Софія Завадка.

Фото з сторінки Софії Завадки

До Міжнародного дня краси представники «Європейської Солідарності» дарували жінкам троянди у місті Золочів.

Фото з сторінки ЄС Золочів

У містах Сокаль та Червоноград Українська Галицька Партія провела акцію «Одягни жилет - на тебе чекають вдома». Партійці роздавали містянам світловідбиваючі жители.

Фото з сторінки УГП Радехівський район

Представники політичної партії «Воля» відвідали дошкільний навчальний заклад «Вишенька» у селі Йосиповичі (Стрийський район). Вони привезли дітям продукти, одяг, іграшки та солодощі.

Фото з сторінки «Воля» Стрийщина

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА незважаючи на те, що 5 вересня офіційно розпочався виборчий процес, проте обмеження щодо заборони поєднувати агітацію і видачу виборцям матеріальних цінностей почнуть діяти для кандидатів з часу їх реєстрації. Наразі чинний Виборчий кодекс не містить жодних запобіжників щодо обмеження таких активностей потенційних кандидатів до моменту їх реєстрації кандидатами.  

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)