Офіційно виборча кампанія місцевих виборів стартувала 5 вересня, а з 15 вересня розпочалась процедура висування та реєстрації кандидатів. Однак, ще до початку реєстрації, потенційні кандидати та партії не нехтували політичним піаром та політичною рекламою. Представники Громадянської мережі ОПОРА продовжують моніторити ситуацію в Івано-Франківській області.

Представники ОПОРИ зафіксували білборди та сітілайти партії  «Європейська Солідарність» в  Івано-Франківську, Калуші,  Надвірній, Верховині та Косові  із написами «Наша мета збудувати Європу в Україні. Європейська Солідарність» та «Місто без боргів. Робота без піару».

В  Івано-Франківську, Калуші, Снятині, Городенці та Косові виявлено політичну рекламу партій «За майбутнє».

В Івано-Франківську, Калуші та Снятині представники ОПОРИ зафіксували білборди партії «Наш Край» із написом: «Сила господарників та професіоналів. Наш край».

У Калуші та Коломиї зафіксовано політичну рекламу партії ВО «Батьківщина» - «Ми в силі змінити все».

У Калуші зафіксовано політичну рекламу  «Української партії» - «Українська партія. Завжди разом з громадою», а  у Коломиї - партій «Сила і Честь» та «Голос».

Дочасною агітацією зловживають не лише партії, а й потенційні кандидати, які братимуть участь у місцевих виборах 25 жовтня. Зокрема, ще до 15 вересня в Івано-Франківську зафіксовано білборди потенційної кандидатки від УГП Наталії Сербин.

Також до ОПОРА зафіксувала зовнішню політичну рекламу потенційних кандидатів від «Слуги народу» Олександра Богачова та Ігоря Рудко, а також Тараса Іщенка від партії «УДАР».

В Івано-Франківську, Калуші, Снятині та в Надвірнянському районі ОПОРА зафіксувала білборди та сітілайти потенційного кандидата Олександра Шевченка – «Дороги, що ведуть у майбутнє» та  «Ти господар на своїй землі».

У Коломиї зустрічається політична реклама потенційного кандидата Богдана Станіславського - «Зміни починаються з голови. Богдан Станіславський. Творимо Коломию Великою», а у Верховині  ОПОРА зафіксувала політичну  рекламу Ярослава Стефарука.

А от найактивніше зустрічі із жителями міст проводить ВО «Свобода». До прикладу, у мікрорайонах Івано-Франківська під час таких зустрічей представляють потенційних кандидатів від партії на місцеві вибори.

Також із жителями області зустрічається народний депутат  та голова обласної організації «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович.

Окрім того, в Івано-Франківську активно розповсюджують партійні газети політичні партії : «За майбутнє», ВО «Свобода»  та  «Українська Галицька партія».


Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області, дочасна агітація навіть на етапі висунення та реєстрації кандидатів суперечить принципу рівних можливостей. Агітація розпочинається на наступний день після реєстрації кандидата, а партія набуває суб’єктності на наступний день після висунення кандидатів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер