Офіційно виборча кампанія місцевих виборів стартує 5 вересня. Втім, в Івано-Франківській області потенційні кандидати вже активізувалися – розповсюджують політичну рекламу на білбордах та зустрічаються з жителями міст. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА промоніторили ситуацію в Івано-Франківську, Коломиї, Калуші, Надвірній, а також в Косівському та Надвірнянському районах.

В Івано-Франківську, Коломиї, Косові та Надвірній ОПОРА зафіксувала білборди та сітілайти політичної партії «Європейська Солідарність» (ЄС) із написом «З Незалежністю не жартують».

Також у цих містах зафіксовано зовнішню політичну рекламу політичної партії «Слуга народу» – «ЗЕ. Місцеві. «Слуга Народу. Україна – це ти».

У Івано-Франківську, Коломиї, Надвірній розміщено білборди ймовірно партії «За майбутнє». Адже там присутня відповідна партійна стилістика та кольори. Зустрічаються надписи: «Майбутнє» та «За майбутнє рідної землі», а також «За майбутнє. З Днем Незалежності, Україно».

В Івано-Франківську, Коломиї, Косові та Верховині розміщені білборди політичної партії «Платформа громад» із написами: «Формуємо Спільну Команду. Платформа громад» та «З людьми та для людей. Платформа громад».

У Коломиї розміщено тематичні сітілайти від Батьківщини»: «Твоя Коломия 779 років. Місто мистецтва». А у Калуші є білборди з надписами : «З Вами Єдина тільки Батьківщина. 20 років».

Також у Калуші розміщено політичну рекламу ВО «Свободи» – привітання із Днем Незалежності.

В Івано-Франківську та Косові ОПОРА зафіксувала білборди політичної партії «Перемога Пальчевського» із однойменним написом.

В Івано-Франківську також можна знайти зовнішню рекламу «Української Галицької партії» та партії УДАР із надписом – «УДАР. Віталія Кличка. Партія місцевого самоврядування».

Так само в Івано-Франківську є білборди політичної партії «Пропозиція» – « ПРО /PRO, - «за». Продуктивна позиція».

Не забувають і про зовнішню рекламу окремі політичні діячі. Наприклад у серпні з’явилися білборди та сітілайти від депутата Івано-Франківської міської ради Петра Шкутяка: «Дякуємо медикам! Цінуємо Вас». Ще на одному білборді від Шкутяка надпис: «Захистимо армію, мову, віру».

Таку ж рекламу ОПОРА зафіксувала у Верховині від заступника голови обласної ради Сергія Басараба.

А у Коломиї ОПОРА помітила політичну рекламу ймовірно голови Коломийської районної ради Романа Дячука.

Депутат обласної ради Тарас Виноградник на своєму білборді написав – «Країна починається з громади».

Так само про зовнішню політичну рекламу не забули представники партії «Слуга народу». Наприклад, ОПОРА зафіксувала привітання з Днем Незалежності від Олександра Богачова та Надії Левконович.

В Івано-Франківську чимало білбордів є із згадкою, як партії ВО «Свобода» так і міського голови обласного центру Руслана Марцінківа. Наприклад, «Івано Франківськ виріс» та «Нові маршрути №53 № 54 з вулиці Хоткевича».

Також є білборди депутатів Івано-Франківської міської ради Віталія Мерінова та Володимира Олійника, представників партії «За майбутнє» – «Побудуємо. місто мрії. Місто майбутнього».

У Косові та Калуші розміщенні білборди із привітанням від голови обласної ради Олександра Сича з Днем Незалежності, де згадується ВО «Свобода».

У Коломиї розміщена зовнішня реклама депутата Коломийської міської ради Сергія Лосюка: «З днем народження рідне місто» та громадського діяча Павла  Григорука – «Нові рішення. Новий підхід. Нова ера» та «Майбутнє тут і тепер. Просто зараз». Також в Коломиї є білборди депутата обласної ради Богдана Станіславського «Творимо Коломию Великою» та «Впевнено до великої мети».

Крім того, як вже зазначалося раніше, політики полюбляють особисто зустрічатися з жителями міст та організовувати для них різноманітні заходи. В Івано-Франківську активно в цьому напрямку працюють представники ВО «Свобода». Вони організовували такі заходи, як «Музичний дворик», «Свято родини» та «Вечірні мелодії».

А от команда «За майбутнє» проводить акції «Серенади під вікном», на яких депутати Івано-Франківської міської ради Володимир Олійник, Віталій Мерінов та Мстислав Тарас зустрічаються із мешканцями багатоповерхівок.

Натомість «Українська Галицька партія» презентує книгу Андеря Шептицького «Як будувати рідну хату» у населених пунктах області (Верховина, Богородчани, Бурштин, Снятині).

Окрім того в Івано-Франківську розповсюджують партійні газети ВО «Свобода», політичної партії «За майбутнє» та «Української Галицької партії» у яких розміщенні матеріали про роботу місцевих партійних діячів.

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА, до початку виборчого процесу та набуття організаціями партій і кандидатами статусу суб’єкта виборчого процесу вказана реклама не може вважатися передвиборною агітацією. Однак, на сьогодні рекламу партій, що розміщується як зовнішня реклама, ми можемо називати політичною рекламою відповідно до вимог статті 1 Закону України «Про рекламу». Витрати на таку рекламу повинні відображатися у фінансовій звітності політичних партій, адже згідно зі статтею 17 Закону України «Про політичні партії в Україні» політична партія щоквартально, не пізніше, ніж на сороковий день після закінчення звітного кварталу, зобов’язана подати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіт про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру (у тому числі її місцевих організацій, які у встановленому порядку набули статусу юридичної особи) шляхом його заповнення на офіційному вебсайті НАЗК.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер