На Чернігівщині найбільший розмір грошової застави для участі у місцевих виборах 25 жовтня визначений для виборчого списку кандидатів у депутати обласної ради – близько 780 тисяч гривень. Для кандидатів на посаду міського голови Чернігівської громади ця сума становить майже 50 тисяч гривень. Про це йдеться в  постанові №246 Центральної виборчої комісії від 10 вересня.

ОПОРА проаналізувала розмір грошової застави для потенційних кандидатів та партій для відповідної реєстрації. Відтак, на першому місці по розміру грошової застави для виборчого списку кандидатів у депутати обласної та районних рад Чернігівщини є Чернігівська обласна рада. Партіям за список потенційних кандидатів необхідно внести заставу у розмірі 176 тисяч 012 гривень. Тут депутатів обиратиме 792 056 виборців. На другому місці – Чернігівська районна рада  із сумою грошової застави в 78 тисяч 649 гривень, обиратиме депутатів 353 922 виборців. На третьому місці – Ніжинська районна рада із сумою грошової застави в 40 тисяч 788 гривень, обиратиме депутатів 183 546 виборців. В Прилуцькій районній раді розмір грошової застави складає 28 тисяч 522 гривень, тут обиратиме депутатів128 349 виборців. Грошова застава для кандидатів у депутати Корюківської районної ради складає – 16 тисяч  365 гривень, тут обиратиме депутатів 3 642 виборця. Найменша сума грошової застави в Новгород-Сіверській районній раді – 11 тисяч 688 гривень, тут обиратиме депутатів 52 597 виборців.

Найменування ради

Кількість виборців

Розмір грошової застави, грн

Чернігівська обласна рада

 

792 056

176 012

 Чернігівська районна рада

 

353 922

78 649

Ніжинська районна рада

 

183 546

40 788

Прилуцька районна рада

128 349

28 522

Корюківська районна рада

 

73 642

16 365

Новгород-Сіверська районна рада

 

52 597

11 688

Щодо розміру грошової застави для виборчого списку кандидатів у депутати міських (територіальної громади-центру району з кількістю виборців 10 тисяч і більше) рад на місцевих виборах, найбільший розмір грошової застави в Чернігівській міській раді – 47 тисяч 415 гривень, тут обиратиме депутатів  213 367 виборців. На другому місці – Ніжинська міська рада із сумою застави у 12 тисяч 033 гривень, з кількістю виборців 54 147. На третьому місці за сумою грошової застави Прилуцька міська рада – 10 тисяч 129 гривень, з кількістю виборців 45 581. В Новгород-Сіверській міській раді сума застави складає 4 тисячі 445 гривень з кількістю виборців 20 002. Грошова застава в Корюківській міській раді – 3 тисячі 821 гривню, з кількістю виборців – 17 196.

Найменування ради

Кількість виборців

Розмір грошової застави, грн

Чернігівська міська рада

 

213 367

47 415

Ніжинська міська рада

 

54 147

12 033

Прилуцька міська рада

 

45 581

10 129

Новгород-Сіверська міська рада

 

20 002

4 445

Корюківська міська рада

 

17 196

3 821

При цьому, розмір грошової застави для виборчого списку кандидатів у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради становить 1 000 гривень за кожного кандидата.

Кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови на місцевих виборах 25 жовтня на Чернігівщині мають внести грошову заставу розміром в 5 000 гривень. Цікаво, що виключно для кандидатів на посаду міського голови міста Чернігова ця сума становить майже 50 тисяч гривень, для всіх інших сума 5 тисяч гривень. 

«Грошова застава буде повернена відповідно до статті 225 ВКУ 5 у разі, якщо за підсумками виборів організація партії отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів або кандидата визнано обраним у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів, на рахунок суб’єкта внесення застави, з якого вносилася грошова застава.  Грошова застава повертається відповідному суб’єкту внесення, якщо за результатами місцевих виборів кандидата визнано обраним сільським, селищним, міським головою. Застави, які не будуть повернуті, відповідно до частини 6 статті 225 ВКУ у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів перераховуються відповідно до сільського, селищного, районного у місті, міського, районного, обласного, республіканського Автономної Республіки Крим бюджету. Порядок внесення, повернення та перерахування грошової застави встановлюється Центральною виборчою комісією спільно з Міністерством фінансів України не пізніш як за шістдесят днів до дня голосування», – наголошує радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Згідно з частиною 5 статті 225 Виборчого кодексу грошова застава, внесена організацією партії, яка висунула кандидатів у депутати, або організацією відповідної партії вищого рівня, або кандидатом, який висувався шляхом самовисування, повертається у разі, якщо за підсумками виборів організація партії отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів або кандидата визнано обраним у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів, на рахунок суб'єкта внесення застави, з якого вносилася грошова застава. Грошова застава повертається відповідному суб'єкту внесення, якщо за результатами місцевих виборів кандидата визнано обраним сільським, селищним, міським головою. А в частині 6 цієї ж статті йдеться, що в інших випадках грошова застава у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів перераховується відповідно до сільського, селищного, районного у місті, міського, районного, обласного, республіканського Автономної Республіки Крим бюджету.

У частині 2 статті 225 Виборчого Кодексу України зазначено, що кандидат у депутати, який висувається шляхом самовисування у багатомандатному виборчому окрузі, чи організація партії, яка висунула кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради,  де у громаді до 10 тисяч виборців, вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу з розрахунку двадцять відсотків мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу. При цьому визначено, що кандидат-самовисуванець вносить такий платіж за себе, а партія, яка висунула кандидатів  вносить цей платіж за кожного кандидата одним платежем.

Також у пункті 4 частини 2 статті 225 Виборчого кодексу України зазначено, що організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської ради, де у громаді 10 тисяч і більше виборців, вносить грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

Більше того, Громадянська мережа ОПОРА розробила калькулятор, за допомогою якого можна розрахувати заставу на місцевих виборах.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)