Станом на 14 вересня Великокопанівська сільська територіальна виборча комісія Херсонської області не визначилася із кількістю та межами виборчих округів. Через відсутність більшості членів, засідання комісій не є повноважними. Утворення округів мало відбутися 5-6 вересня. 

Уже більше двох тижнів Великокопанівська сільська ТВК не може провести повноважне засідання для утворення територіальних виборчих округів, встановлення їхніх меж та визначення кількості мандатів. Згідно із частиною 4 статті 36 Виборчого кодексу України (далі – Кодексу), засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини її складу.

Загалом, до складу комісії входить 12 членів. Для прийняття рішення, за нього має проголосувати більшість членів від складу комісії. У цьому випадку – 7 членів.

Громадянська мережа ОПОРА дізналася, що станом на 14 вересня, Великокопанівська сільська ТВК спромоглася провести лише одне установче засідання 27 серпня. На ньому були присутні 9 членів, які прийняли присягу.

Після цього, засідання Великокопанівської ТВК відвідують максимум 6 членів. Це представники політичної партії ВО «Батьківщина» (3 члени) та «Слуга народу» (3 члени).

Представники партій «Опозиційна платформа – За життя»; «Європейська солідарність; «За майбутнє»; «Наш Край» не відвідали більше жодного засідання комісії.

За словами Валентини Костенко, яка є членкинею Великокопанівської ТВК, люди відмовляються працювати у комісіях. Також вона зазначає, що керівний склад змінювався уже кілька разів. «Шукаємо людей повсюди, навіть у сусідніх селах – ніхто не хоче. Така ж ситуація і з бухгалтером: спочатку людина погоджується, але потім відмовляється. Неодноразово звертались до районної ТВК, нам кажуть – шукайте. Дзвонимо представникам партій, відповідають – чекайте», – стверджує членкиня.

Нагадаємо, згідно з частиною 4 статті 208 Кодексу, повноваження усього складу територіальної, дільничної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну, дільничну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, цього Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня.

Відповідно до частини 4 статті 199 Кодексу, багатомандатні виборчі округи з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) утворюються відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як на другий день (до 6 вересня) виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)