У Запоріжжі відкрито провадження щодо двох фактів порушення виборчого законодавства – про внесення недостовірних даних до реєстру виборців та підкупу виборців. Про це начальника ГУ НПУ в Запорізькій області Олег Григоров заявив під час пресбрифінгу поліції 11 вересня за участі координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Запорізькій області.

«9-10 вересня в двох територіальних громадах надійшло звернення від представників реєстру виборців про те, що громадяни масово змінюють місце свого голосування. Відповідно обидва звернення були зареєстровані в журналі єдиного обліку. За цими фактами відкрито окремо два провадження, оскільки мова йде про дві різні територіальні громади. Провадження від 9 вересня відкрито за статтею 158 Кримінального кодексу України щодо внесення недостовірних даних до реєстру виборців. Вчора було відкрито провадження за ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу щодо підкупу виборців, оскільки вважаємо, що дії певних службових осіб мають ознаки непрямого підкупу. На разі триває досудове слідство», - зазначив заступник начальника ГУ НП в Запорізькій області, полковник поліції Олег Григоров.

Як повідомлялося раніше, спостерігачі ОПОРИ зафіксувала підвезення близько 15 осіб до відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Запорізької райдержадміністрації з метою зміни виборчої адреси. В організації цього в якості працівниці сільради взяла участь заступниця голови Кушугумської територіальної селищної виборчої комісії Анна Шкрум спільно з головою Балабинської селищної ради.

«В останні дні в Запоріжжі виборці масово змінювали виборчу адресу. Тому спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА влаштувала чергування в одному з відділів, де було зафіксовано найбільшу кількість звернень від виборців щодо зміни виборчої адреси. Під час чергування на наших очах мікроавтобус, який був знятий з маршруту, привіз жителів Балабино до Державного реєстру виборців, аби ті змінили свою виборчу адресу. Люди вийшли з автобусу, зайшли в будівлю, зайняли чергу, потім почали по одному заходити та ймовірно змінювати виборчу адресу. Інформація, яка є в ОПОРИ, дає нам привід сказати про те, що є в втручання в виборчий процес», - говорить координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Запорізькій області.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)