Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що на святах до Днів міст на Сумщині, активно використовувалася символіка політичних партій:  «Наш край», «Опозиційна платформа - За життя», «За майбутнє». Частина заходів відбувалася за підтримки народних депутатів Андрія Деркача  («Наш край») та Ігоря Молотка («За майбутнє»).

В рамках святкування провели захід на території Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка. Ведучі оголошували зі сцени, що дійство відбувається за сприяння народного депутата Андрія Деркача, голови Глухівської районної ради Олексія Ткаченка та депутата міської ради Юрія Бурлаки.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували на заході банери політичної партії «Наш край» з написом: «Сумщина - Наш край». На екрані транслювали відео з представниками та символікою партії «Наш край». Крім того, роздавали кульки з логотипом партії.

Подібні заходи за сприяння партії «Наш край» та голови обласної організації партії «Наш край» Андрія Деркача провели 2 вересня в селищі Ямпіль Шосткинського району на День селища та 3 вересня у Шостці на стадіоні  «Свема». На сцені з символікою політичної партії «Наш край» виступили місцеві народні колективи та музиканти з Києва.

2 та 3 вересня День міста відзначали в Шостці на Сумщині. Політична партія «Опозиційна платформа - За життя» долучилася до Чемпіонату з міні-футболу серед дворових команд, який організував Міський центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх». Голова Шосткинської міської організації «Опозиційна платформа - За життя», депутат обласної ради Володимир Пилипейко разом з депутатами міської та районної рад Віктором Калиновським та Миколою Трофимцем вручили призи (футбольні м’ячі) переможцям. Про цю подію опублікували відео на офіційній сторінці «Опозиційна платформа - За життя. Шостка».

Крім того, в рамках святкування Дня міста Шостки провели церемонію вручення почесної відзнаки «Гордість Шостки» та спеціального призу «За майбутнє Шостки» (два сертифікати на відпочинок у Буковелі): «Цьогоріч премії удостоєні вісім представників різних галузей: освіта, виробництво, медицина, ветеранський рух. Пишаюся земляками, які попри всі труднощі та негаразди, не опускають руки, не шукають кращих світів, а сумлінно і наполегливо працюють на благо рідного міста. Так тримати! Також вперше був започаткований спеціальний приз «За майбутнє Шостки» - зауважив народний депутат у дописі.

Вручення нагород і призів відбувалося на фоні банеру партії «За майбутнє». У взяв участь народний депутат Ігор Молоток.

Фото зі сторінки Ігор Молоток у Facebook 

5 вересня День міста святкували в Сумах. В першій половині дня відбувся автопробіг, який організувала партія «Опозиційна платформа - За життя». Участь з заході взяли представники партії, серед яких були депутат Сумської обласної ради Олександр Стрельченко, депутат Сумської міської ради Юрій Перепека, Олександр Соколов. Близько десятку автомобілів, на яких були наклеєні плакати з написом «З річницею визволення та днем міста. Ніхто не забутий! Ніщо не забуте!» та логотипом з назвою партії проїхались містом. В колоні була вантажівка із гучномовцем, з якого лунали слова привітання з Днем визволення міста та пісня про Суми, яку під час парламентської кампанії записав депутат Сумської облради Юрій Чмирь.

О 13:00 на вході в міський парк, партія «За майбутнє» провела святковий захід до Дня міста Суми. На місці проведення заходу була збудована сцена із символікою партії та написом «Сумщина За майбутнє». Також по периметру місця проведення біля дороги стояли люди в футболках з написом «За майбутнє». Окрім цього на заході були розташовані 2 намети, в яких люди у брендованих футболках та бейсболках роздавали кульки, пакети, блокноти з логотипом партії, а також газети з назвою «За майбутнє».

Після розважальної програми для дітей та виступів музичного колективу до вітального слова був запрошений народний депутат по 160 округу, очільник обласного осередку «За майбутнє» Ігор Молоток:«... Скоро стануть перед вибором. Вибір, який дозволить прийняти правильне рішення. Я впевнений, що досвід і наполегливість сьогодення, і мрії наших дітей дозволять зробити гарний вибір в пользу майбутнього Сумщини».

Далі присутніх запросили написати свої привітання на «стіні» з написом «З днем народження, Суми! Разом з вами Ігор Молоток». В розписі стіни брали участь Володимир Лободін - директор ТРЦ «Мануфактури», потенційний кандидат на посаду голови Сумської громади та Вадим Ващенко - голова обласного  осередку партії «За майбутнє».

З приводу ймовірної благодійності під час виборчого процесу коментар у представників у місцевого осередку партії «За майбутнє» наразі отримати не вдалося, за вказаним на сайті номером – не відповідають.

Крім того, під час святкувань дня міста, люди в футболках партії «Наш край» роздавали кульки з логотипом партії.

 

Відповідно до Закону України «Про політичні партії в Україні» (ст. 2, ст. 7, п. 1 ч. 1 ст. 12, п. 5 ч. 1 ст. 12), Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (п. 5 ч. 1 ст. 1, ст. 3, ч. 1 ст. 4, ч. 2 ст. 4, ст. 16, ст. 17–1, ч. 2 ст. 23), Кримінального кодексу України (ч. 3 ст. 160), Виборчого Кодексу України (ч. 6 ст. 57), Конституції України (ч. 1 ст. 36, ч. 1 ст. 64), рішення Конституційного Суду України від 12 червня 2007 року № 2-рп/2007 політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність.

Благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю.

Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України). Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня місцевих виборів — 5 вересня.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.