На Тернопільщині у 55 об'єднаних територіальних громадах відбуватимуться вибори депутатів до сільських, селищних та міських рад, а також до трьох районних рад та обласної ради. Крім цього, у 18 громадах будуть обирати міського голову. Для організації та проведення виборів в регіоні створено 59 територіальних виборчих комісій, які разом налічують більше тисячі осіб. Перед початком виборчого процесу ОПОРА фіксувала активність політичних партій: наявність політичної реклами на білбордах, сітілайтах та у соціальній мережі Facebook, розміщення на вулицях брендованих наметів, проведення заходів та інше. Станом на 8 вересня, до правоохоронних органів не надходило звернень, що б стосувалися виборчого процесу. Про це та про зміни у законодавстві йшлося на онлайн-конференції представників Громадянської мережі ОПОРА 9 вересня.

«Ці вибори є для нас великим викликом, оскільки вони відбуватимуться за новим Виборчим кодексом. Крім цього, останні правки були прийняті в липні цього року. Це дещо суперечить стандартам проведення демократичних виборів», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області.

Для організації та проведення чергових та перших місцевих виборів 25 жовтня у Тернопільській області Центральна виборча комісія 10 серпня утворила 22 територіальні виборчі комісії. Серед них – 3 районні (Кременецька, Тернопільська та Чортківська), 18 міських та обласна ТВК.  Загалом у складі цих комісій працюватиме 396 осіб, по 18 – у кожній. 25 серпня районні територіальні виборчі комісії сформували 16 селищних та 21 сільську ТВК. До їхнього штату ввійшли 623 особи.

Координаторка розповіла, що перші труднощі в роботі ТВК виникли через те, що 22 комісії були створені перед початком виборчого процесу: «Проблемою стало те, що, наприклад, районні виборчі комісії мали певний шмат роботи, яку вони мали провести, але для цього не було передбачене державне фінансування. Оплата праці членів територіальної виборчої комісії передбачена на період виборчої кампанії».

У Тернопільській області вибори міського голови відбуватимуться у 18 об’єднаних територіальних громадах. У Тернопільській ТГ, де майже 179 тисяч громадян мають право голосу, голову обирають за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості, тобто кандидат повинен набрати більше 50% голосів. У решті громад – за мажоритарною виборчою системою відносної більшості.

Вибори депутатів до сільських, селищних та міських рад відбуватимуться у 55 об’єднаних територіальних громадах Тернопільщини. У 27 (18 міських та 9 селищних) ТГ, де більше 10 тисяч громадян мають право голосу, вибори будуть проводитися за системою пропорційного представництва за відкритими партійними виборчими списками. У 25 громадах обиратимуть по 26 депутатів до рад, а у Кременецьку міську раду – 34 депутати, а у Тернопільську – 42 депутати.

У 28 (7 селищних та 21 сільській) ТГ Тернопільщини, де число виборців менше 10 тисяч, голосування за депутатів відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. Їхні місцеві ради будуть включати по 22 депутати.

Крім цього, за підрахунками ОПОРИ, до Тернопільської обласної ради обиратимуть 64 депутати, до Кременецької районної ради – 42 депутати, а до Тернопільської та Чортківської районних рад – по 54 депутати. За даними із сайту Центральної виборчої комісії загалом у голосуванні на місцевих виборах зможуть взяти участь більше 802 тисяч мешканців Тернопільської області.

За даними сайту Державного реєстру виборців від 1 липня по 7 вересня 657 громадян змінили свою виборчу адресу на адресу в Тернопільській області, з них 157 осіб прибуло в регіон і 500 осіб – в межах регіону. Найбільша кількість звернень була опрацьована у Тернопільській міській громаді – 48%, у Підволочиській селищній громаді – 12%, у Саранчуківській сільській громаді – 9% та Козівській селищній громаді – 5%. У решті громад активність менша 3%.

Залишився один день для того, щоб змінити або визначити виборчу адресу та мати можливість проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня за фактичним місцем проживання. З 1 липня 2020 року процедуру зміни виборчої адреси можна пройти онлайн. Вона доступна на офіційному сайті Державного реєстру виборців. Щоб подати заяву, необхідно мати електронний цифровий підпис.

Протягом серпня спостерігачі ОПОРИ фіксували білборди та сітілайти із політичною рекламою. Її використовували партії «За майбутнє», «Слуга народу», «Європейська Солідарність», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Порядок. Відповідальність. Справедливість», «Сила людей», «Опозиційна платформа – За життя», «Пропозиція», «Голос», «Патріот», Українська Галицька партія, «Довіра», «Перемога Пальчевського», «Громадянський рух Хвиля», а також громадський рух «Варта». У вересні до вище перелічених додалися Радикальна партія Олега Ляшка та «Республіканська платформа». Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки пошкодження зеленою фарбою реклами партії «Опозиційна платформа – За життя».

Поза тим спостерігачі ОПОРИ фіксували на вулицях обласного центру брендовані намети політичних партій «Європейська Солідарність», Українська Галицька Партія, ВО «Свобода» і «Громадянський рух Хвиля». У них поширювали друковану продукцію, а також громадянам пропонували заповнити анкету волонтера чи підтримати петицію.  Наприклад, у наметах партії ВО «Свобода» просили перехожих поставити підпис у бланку на підтримку петиції «Про захист української мови», а у наметах партії «Громадянський рух Хвиля» збирали підписи за переведення багатоквартирних житлових будинків тернополян на індивідуальне опалення.

Підвищення партійної активності спостерігалося у часі святкувань Дня Прапора та Дня Незалежності України. Так, представники партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» дарували мешканцям міста прапори України, а представники ВО «Свобода» роздавали чорно-червоні стрічки. У наметах партії «Європейська Солідарність» роздавали брендовані кульки.  Партія «За майбутнє» проводила вуличні вікторини «Наша незалежність» 24 серпня і «Моє місто» 28 серпня, де переможці могли отримати брендовані подарунки. Інформація про такі активності публікувалась у соціальних мережах.

«Хочу додати, що зараз ми не можемо говорити, що це є агітація, оскільки агітація може відбуватися лише за кандидата, який вже є суб’єктом виборчого процесу, тобто коли він вже є зареєстрований і відповідно до Виборчого кодексу має дотримуватися усіх норм», – зауважила. «З 15 до 24 вересня – це період для висунення кандидатів, коли партії мають проводити свої конференції та затверджувати списки», – додала вона.

Вона пояснила, що важливим компонентом на цій виборчій кампанії є те, що ОПОРА буде досліджувати використання так званого адміністративного ресурсу. Українське законодавство є недосконалим в цьому аспекті, однак є відповідні міжнародні стандарти щодо заборони використання адмінресурсу під час виборів. Наприклад, посадовим особам заборонено проводити агітацію в робочий час, але якщо вона є кандидатом і агітує за себе – це не забороняється за певних обмежень і умов.

Громадянська мережа ОПОРА розробила «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу», який містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом.

Щоб мінімізувати ефект від використання адміністративного ресурсу на місцевих виборах, ОПОРА, з однієї сторони, пропонує застосувати положення цього Кодексу на місцевих виборах через його підписання міськими головами обласних центрів, а з іншої – буде проводити широкі адвокаційну та просвітницьку кампанії задля зменшення толерантності щодо явища адміністративного ресурсу.

«Давно не було місцевих виборів, були вони ситуативні, в окремих громадах, але поліцейські мають досить серйозну практику на проведених парламентських та президентських виборах. Тому, вважаю, що поліцейський гарнізон готовий до несення служби і готовий надати відповідну допомогу для того, щоб ці вибори пройшли чисто, об’єктивно і законно», – сказав начальник головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол.

Також він додав: «В першу чергу позиція поліції виявлена Міністром внутрішніх справ. Позиція залишається незмінною – поліція поза політикою. Ми намагаємося максимально абстрагуватися від політичних процесів, не займати будь-яку сторону. Гарантую, що кожне повідомлення про можливе порушення виборчого законодавства буде належним чином зареєстроване. Ми постараємося максимально швидко і об’єктивно його розслідувати для того, щоб визначити, чи є це порушенням. І у випадку, якщо воно буде тягнути за собою чи адміністративну чи кримінальну відповідальність, притягнути винних осіб до такої відповідальності».

Омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області  розповіла: «Громадянська мережа ОПОРА у липні та серпні цього року проводила моніторинг доступності виборчих дільниць по всій території України. Я особисто проводила моніторинг 25 виборчих дільниць на території Тернопільської області, фактично охопила майже всі райони. На жаль, із 25 виборчих дільниць доступною не є жодна».

«25 травня 2020 року Тернопільський міський голова прийняв розпорядження №121 про створення робочої групи, яка в Тернополі повинна була моніторити доступність виборчих дільниць і здійснювати заходи щодо забезпечення цих виборчих дільниць доступності відповідно до норм виборчого законодавства. Останній звіт має бути 12 жовтня. Контроль за виконання цього розпорядження Тернопільський міський голова поклав на себе. Знаю, що станом на сьогодні дві виборчих дільниці, які були не пристосовані, були в поганому стані, вже перенесені і також обладнуються дільниці пандусами», – додала вона.

Також розповіла про зміни у Кодексі України про адміністративні правопорушення та Кримінальному кодексі України, які стосуються виборчих правопорушень. «Практично на кожних виборах знаходиться людина, яка хоче продемонструвати свій виборчий бюлетень просто в приміщенні для голосування. Інколи це робилося з агітаційною метою, інколи це розцінювалося як порушення таємниці голосування. Зараз це питання уже врегульоване і в нас внесені зміни в Кодекс про адміністративні правопорушення. Додана нова стаття 212 з позначкою 22. Яка говорить про те, що демонстрація виборцем свого бюлетеня в приміщенні для голосування – це адміністративне правопорушення. І воно карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 гривень)», – зазначила вона.

У статті 212-22 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено, що публічне розголошення виборцем результатів свого волевиявлення шляхом демонстрації бюлетеня в приміщенні для голосування тягне за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У статті 212-24 цього Кодексу вказано, що перешкоджання здійсненню виборцем свого виборчого права, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім цього, повідомила: «Підкуп виборців – це тепер важкий злочин, який карається позбавленням волі від двох до шести років. Що дає поліції можливість застосовувати негласні слідчі розшукові дії». «Ми сподіваємося, що випадки підкупу виборців значно зменшаться», – підсумувала вона.

У частині 2 статті 160 Кримінального кодексу України вказано, що пропозиція, обіцянка або надання виборцю, кандидату, члену виборчої комісії неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

У частині 3 цієї ж статті вказано, що надання виборцям, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, – караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)