У Кіровоградській області сформували територіальні виборчі округи  на виборах місцевих рад.  Формування не обійшлося без ексцесів. Зокрема, в Олександрійській ТВК відбулася штовханина між депутатом Олександрійської міської ради та членом комісії. Також щодо рішення цієї ТВК подано позов до суду.

Як повідомили представники ОПОРИ, на виборах до обласної ради утворено 8 округів. У Кропивницькому районі утворили 7 округів, найбільша кількість виборців  – 60 641, а найменша кількість – 35 864. В Олександрійському районі сформували 6 округів. Найбільший – 47 638, а найменший – 13 955 виборців. Голованівська районна територіальна виборча комісія сформувала 5 округів. Найбільша кількість виборців – 36 155, найменша – 9 082. Новоукраїнська районна територіальна виборча комісія утворили 4 округи, найбільша кількість виборців в окрузі – 29 828, а найменша – 21 504 виборців

У місті Кропивницький сформували 6 округів, найбільша кількість виборців – 30 935,  найменша  – 29 319.

                                                

Під час формування округів виник конфлікт в Олександрійській міській ТВК. Журналістка Ірина Балашова розмістила у соцмережах відео, на якому депутат Олександрійської міськради від «Опозиційного блоку » Олег Банковський ініціював штовханину із членом територіальної комісії Олександром Івань. У цій ТВК постанову про розподіл на округи прийняли після 21.00 6 вересня.

А голова комісії Валентина Вечірко заявила спостерігачу ОПОРИ, що подала заяву на рішення ТВК  в СБУ та в суд.

«У нас подали альтернативний план, окрім того, що розробляла робоча група. В альтернативному проекті були грубі помилки, коли ми  почали вказувати на неточності, частина членів комісії не погодилася. Я зателефонувала куратору в ЦВК, на другому засіданні не відкоригували помилки. Один округ розділений на дві частини між ними спільна дільниця, яка розриває цей округ. Почали поспіхом виправляти, то з’явилися інші помилки», – зазначила Валентина Вечірко.  І додала, що «вона не закрила засідання, а в її присутності почав головувати  заступник, що також порушення законодавства».

«Незважаючи на тиск, створення провокацій, вимкнення світла, невмотивовані перерви у роботі, члени комісії, представники різних партій та політичних поглядів, в тому числі два представники партії «Батьківщина», дійшли згоди і більшістю голосів ухвалили відповідне рішення. Міська громада отримала поділ на округи, і це стало стартом виборчого процесу», – йдеться на сторінці політичної партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Олександрії.

«Виборчі округи були сформовані в більшості районах згідно з вимогами закону  - 5-6 вересня. Хоча нам відомо про порушення термінів, округи сформували ще до початку виборчого процесу. У селі Глодоси Новоукраїнського району сформували округи 1 вересня, а у Великій Андрусівці Олександрійського району – 4 вересня», – повідомила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно з частиною 1.7  статті 1 Постанови ЦВК № 204 від 28 серпня 2020 року рішення про утворення виборчих округів приймається територіальною виборчою комісією після початку виборчого процесу відповідних виборів, однак не пізніш як на другий день виборчого процесу (пункт 1 частини першої статті 196, частина третя статті 198, частина четверта статті 199, частина третя статті 201 Кодексу).

Відповідно до частини 4 статті 201 Виборчого Кодексу України орієнтовна кількість територіальних округів, зазначених у частині третій цієї статті, визначається як ціла частка від ділення кількісного складу відповідної ради на 10. При утворенні цих округів відхилення від їх середньої орієнтовної кількості не може становити більше ніж два округи”. Так як кількісний склад Київської обласної ради буде становити 84 депутати то кількість виборчих округів могла становити 8. Однак Виборчий Кодекс допускає відхилення від цього числа в +/- 2 виборчих округи.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)