Скориставшись сервісом для аналізу політичної реклами в соціальній мережі Facebook, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували фейсбук-сторінки політиків Вінниччини та місцевих осередків політичних сил, аби з’ясувати, хто з них протягом останнього тижня найактивніше рекламував себе у цій соцмережі та хто витратив на таку рекламу найбільше коштів.

Оскільки вимога про маркування політичної реклами стосується і мережі Facebook, її користувачі мають можливість поскаржитися на політичну рекламу, розміщену без належного маркування.

Активно просував свою сторінку місцевий осередок ГО «Рух справедливості», назва якої збігається з назвою партії. Дописи цієї організації рекламувалися у серпні майже 30 разів. До речі, ця сторінка створена відносно недавно, перший допис на ній датується 10 серпня. Темою рекламованих постів була презентація членів вінницької команди ГО «Рух справедливості». Загальні витрати сторінки на рекламу до початку виборчої кампанії становлять 1845 доларів США.

Активно рекламувались у Фейсбуку і дописи сторінки «Партія Вінничан». За тиждень до початку виборчої кампанії таргетувались 20 її дописів (більшість з яких є активними), які стосувались повідомлень, що у жителів різних районів Вінницької області тепер є своя партія. Загальні витрати на рекламу на початок вересня 2020 р. становлять 2591 долар.

Партія Українська стратегія Гройсмана (Вінниччина) за тиждень до початку офіційного старту виборчої кампанії рекламувала 9 своїх дописів. Переважно вони стосувались презентації членів команди Української стратегії. Загалом з червня 2019 року витрати на рекламу становлять 3842 американські долари, а з 31 серпня по 5 вересня 2020 року – 217 доларів.

Конкурс проєктів із залученням молоді від Володимира Гройсмана «Молодіжний резерв», який впроваджується на території Вінницької області, за тиждень до виборчої кампанії просував свої 5 дописів. Вони стосувались презентації членів Молодіжного резерву, а також розповідали про активну зацікавленість Володимира Гройсмана справами проєкту. Усі поточні витрати на рекламу сторінки становлять 1655 доларів, а в період з 27 серпня до 5 вересня 2020 року – 182 доларів. Крім того, на скріншотах видно, що всю рекламу Молодіжному резерву оплачує Українська стратегія Гройсмана.

Сторінка «Голос Вінниця» оплатила розміщення 4 рекламних дописів з кінця серпня та на початку вересня 2020 року. Дописи стосувались інформації з запрошенням долучитись до команди, а також презентації одного з кандидатів від Голосу Василя Нікіторовича. Всього на рекламу на початок вересня «Голос Вінниця» витрачено 123 долари.

Сторінка «Батьківщина Вінницька область» двічі рекламувала свої дописи, починаючи з 27 серпня 2020 року. Рекламу оплачував нардеп 9-го скликання від ВО «Батьківщина» Олег Мейдич. У дописах - вітання зі святом Успіння Пресвятої Богородиці, також розповіді про «градус політичної напруги» перед місцевими виборами. На рекламні дописи сторінки було витрачено близько 100 доларів.

Володимир Гройсман, який є лідером політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», також просував два дописи, що стосувались Вінниці, з 1 по 5 вересня 2020 року. У них розповідалось про здобутки Уряду Гройсмана та про побудову нової школи у вінницькому мікрорайоні Поділля. Витрати на ці дописи були менші 100 доларів. Загалом протягом червня 2019 року по вересень 2020 року витрати на рекламу у Володимира Гройсмана складають 27117 доларів.

Також голова обласної організації партії «Європейська Солідарність» Андрій Гижко на початку вересня розмістив два рекламні дописи. У них вказувалось, що це сторінка керівника Вінницької територіальної організації партії «Європейська Солідарність», а також рекламувався допис із посиланням на власний відео-блог. Витрати на рекламу цих дописів становлять менше 100 доларів.

Серед місцевих політиків найактивнішою у використанні фейсбук-реклами є народна депутатка Лариса Білозір (виборчий округ №15, самовисування). З 27 серпня по 1 вересня 2020 року на її офіційній сторінці було розміщено 15 рекламних дописів. У своїх дописах Лариса Білозір писала свої візити на округ, про інспектування реконструкції Тульчинської районної бібліотеки; передачу антибактеріальних засобів для шкіл Шпиківської та Томашпільської громад, також про інспектування ремонту доріг на своєму окрузі. Загальні витрати Лариси Білозір на рекламу з червня 2019 по вересень 2020 року складають 4833 долари.

Віталій Дужак (громадський активіст) розмістив 4 рекламні дописи з ідентичною інформацією. У них він розповідає про свій досвід та говорить, що у його житті настав новий цикл – «активних дій та прояву себе для Світу». Загальні витрати на рекламу за тиждень до початку виборчої кампанії становлять менше 100 доларів.

Варто зазначити, що у звіті Бібліотеки реклами Facebook не подається точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 доларів. Тому при аналізі витрат на таку рекламу вказується дві суми – мінімальна та максимальна (від 0 до 100 доларів).

Відповідно до статті 1 Закону України «Про рекламу», політична реклама - інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)