Більше трьох годин точилися дискусії довкола призначення на посаду юриста у Узинської міської ТВК. Деякі члени були проти цього рішення голови комісії та навіть готові «відкликати» свої голоси, віддані на голосуванні за інші питання порядку денного. Довготерміновому спостерігачеві ОПОРИ, що відслідковував перебіг засідання, намагалися заборонити проводити відеозйомку засідання.

5 вересня 2020 року в Узинській ТВК о 16:00 почалося засідання. Від початку зустрічі виникла конфліктна ситуація між деякими членами комісії та головою ТВК. Суть конфлікту полягала в тому, що члени комісії етяна Каракой (суб’єкт подання – політична партія «Національно-демократичне об’єднання «Україна») та Юрій Кравченко (суб’єкт подання – політична партія «Європейська солідарність») були незадоволені рішенням голови комісії Ніни Костишиної (суб’єкт подання – політична партія «Слуга народу») а саме, підписанням договору з юристом, без попереднього обговорення його кандидатури на засіданні комісії. Двоє представників Узинської ТВК наполягали, щоб голова заключила договір з юристом, котрого пропонують саме вони, а з попереднім  розірвала. Як аргумент вони наводили, що це рішення було одноосібне, а не колегіальне. На такі прохання голова комісії Ніна Костишина зауважила - це її право підписувати договори з технічними працівниками, а їхній кількісний і якісний склад до цього визначили колегіально. Свої слова аргументувала, зачитуючи постанову ЦВК.

Це питання викликало дискусію і члени Узинської ТВК домоглися внесення додаткового питання до порядку денного, про голосування за кожного технічного працівника окремо.

Також двоє членів комісії Тетяна Каракой та Юрій Кравченко були проти, щоб голова ТВК Ніна Костишина вела відеозйомку засідання, а також намагалися заборонити знімати довготерміновому спостерігачеві громадянської мережі ОПОРА,  акредитованому журналісту видання «Точка ОПОРИ».

Опісля кількагодинних дискусій довкола призначення юриста комісії, членкиня ТВК Тетяна Каракой озвучила тезу, що можуть бути відкликані голоси членів ТВК за інше питання порядку денного, що вже на той момент було проголосоване. А саме стосувалося рішення щодо утворення виборчих округів.

Суперечка навколо питання призначення технічних працівників та юриста продовжувалася більше трьох годин. Аргументів проти самої особи юриста, з яким уклала договір голова Узинської міської ТВК, не було. Питання полягало лише в одноосібному підписанні договору з ним Ніною Костишиною.

За словами голови ТВК Ніни Костишиної, такі дії вчинили для того, аби усунути її з посади голови і замінити «своєю» людиною. Також Ніна Костишина зазначила, що на її думку вищезгадані члени комісії знаходяться в змові з іншими членами ТВК і створюють конфліктні ситуації. Про це вона повідомила довготерміновому спостерігачеві громадянської мережі ОПОРА, акредитованому журналісту видання «Точка ОПОРИ».

За словами голови Узинської міської ТВК Ніни Костишиної, обидва вищезгадані члени комісії пов’язані з керівництвом Узинської міської ОТГ, адже Тетяна Каракой є юристкою Узинської міської ради, а Юрій Кравченко є чоловіком заступниці мера Узинської ОТГ.  Підтвердженням є декларація Оксана Кравченко.

Наступного дня, 6 вересня, був підготовлений протокол засідання Узинської міської ТВК. Як  прокоментувала Ніна Костишина у телефонній розмові із довготерміновим спостерігачем мережі ОПОРИ, протокол, котрий вона побачила 6 вересня, відрізнявся від того, що був напередодні. На її думку, секретар комісії за домовленістю із Тетяною Каракой переробила протокол, спотворивши реальний процес голосування і навіть замінивши виступаючих, що були вказані в ньому. Голова ТВК відмовилась підписувати такий варіант протоколу. Станом на 8 вересня 2020 року стало відомо, що скликається негайне засідання Узинської ТВК за підписами 7 членів цієї комісії. Про це повідомила голова Ніна Костишина довготерміновому спостерігачеві ОПОРИ.

За словами координатора спостереження громадянської мережі ОПОРА у Київській області: "Комісія є колегіальним органом і суперечки під час його діяльності теж є природніми. Однак, не слід забувати, що головною метою виборчої комісії є забезпечення організації та проведення виборчого процесу. Якщо хтось з членів комісії не згоден з її рішенням він має право подати "окрему думку" до протоколу засідання. А сама комісія в своїх діях має керуватись виключно Виборчим Кодексом і аж ніяк не інтересами окремих осіб. У випадку наявності порушень в роботі ТВК, будь-які дії чи бездіяльність окремих суб'єктів, в тому числі й членів комісії, можна оскаржувати в суді або комісії вищого рівня".

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)