Житомирянам телефонують представники компанії “Роботизовані телесистеми” і проводять соціологічне опитування. Запитують, чи підтримують містяни вибір партії “Слуга народу” висунути кандидатом в мери Віктора Євдокимова і чи голосуватимуть за нього на виборах.

Про це спостерігачам ОПОРИ розповідали житомиряни та надсилали аудіозаписи розмов. Дзвінки почали надходити з 1 вересня, після того, як на з'їзді 31 серпня оголосили, що в Житомирі на посаду міського голови від партії балотуватиметься ректор університету “Житомирська політехніка” Віктор Євдокимов

7 вересня представники компанії зателефонували і до спостерігача ОПОРИ.

Розмова починається зі слів: “Доброго дня, бажаю вам міцного здоров'я. Мене звати Тетяна ми проводимо опитування серед житомирян. Це повністю анонімно, я задам вам три коротких питання. Чи підтримуєте ви вибір політичної партії “Слуга народу” висунути кандидатом в мери Житомира Віктора Євдокимова, він чесна та відповідальна людина, але не політик”.

Після відповіді “ні”, задають лише одне питання про вік. Якщо респондент відповідає “так, підтримую”, то ще запитують, чи проголосували б за Віктора Євдокимова на виборах.  

На питання, яку організацію представляєте, Тетяна  відповіла: “Я працівник  компанії “Роботизовані телесистеми”. Ми проводимо соціологічні опитування по всій Україні та наразі лише по Житомирській області”. 

Відповідаючи на питання спостерігача ОПОРИ, Тетяна сказала, що ці дані будуть використовуватись для статистики та для того, щоб знати політичні настрої в країні. 

Спостерігач ОПОРИ також уточнила, хто замовник опитування. Представниця компанії відповіла: “Зазвичай у нас проводяться опитування за нашою власною ініціативою або за замовленням. Саме зараз це опитування за власної ініціативи”.

За даними сайту Опендатабот товариство з обмеженою відповідальністю “Роботизовані телесистеми” зареєстроване 3 червня 2019 року в місті Києві. Основний вид діяльності – діяльність у сфері проводового електрозв'язку. 

На сайті YouControl  знаходимо ширший перелік видів діяльності компанії, серед яких і діяльність телефонних центрів та дослідження кон'юктури ринку та виявлення громадської думки. 

У коментарі ОПОРІ в пресслужбі місцевого осередку партії “Слуга народу” розповіли, що коментувати опитування не можуть.

Офіційна позиція центрального штабу партії, що ми не чули, хто говорить, що говорять, можливо, це провокація, тому ми коментувати не можемо, бо не зрозуміло, що говорять, які задають питання, навіщо вони це роблять”, – зазначили у пресслужбі партії.

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області зазначає: “На сьогодні ми фіксували поки що одну політичну силу, яка займається збором інформації про настрої населення щодо місцевих виборів. Таку інформацію партії зазвичай використовують в інтересах своєї передвиборчої роботи для розуміння своїх шансів на перемогу та корекції формату агітації. Наприклад, при низькій впізнаваності політична сила може збільшити витрати на зовнішню агітацію".

Віктор Євдокимов у лютому 2020 року очолив організацію партії «Наш край» в Житомирській області. На той час на сайті Житомирської єпархії Української православної церкви Московського патріархату зазначалося, що протоієрей Віктор Євдокимов є кліриком Свято-Анастасії-Римлянині Житомирського ставропігійного монастиря.

У частині 1 статті 50 Виборчого кодексу йдеться про те, що підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, замовників опитування.

У частині 3 статті 50 зазначається: “Забороняється оприлюднення чи поширення в інший спосіб результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, у тому числі щодо кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, протягом останніх двох днів перед днем голосування”.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)