На Волині після початку виборчої кампанії 5 вересня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували нові прояви зовнішньої політичної реклами на користь п’яти партій та шести потенційних кандидатів, а заразом і розповсюдження друкованих листівок та газет на користь двох політичних сил та їхніх представників.

Зокрема, у день старту виборчого процесу представники ОПОРИ виявили на території області нові білборди на користь політичних сил. У Луцьку з’явилися білборди із текстом «Сила господарників та професіоналів. «Наш край» політична партія», «Наша мета – збудувати Європу в Україні. Європейська Солідарність». Ідентичні білборди «Європейської Солідарності» виявили у Ковелі. Разом з тим, білбориди на користь партії «Європейська Солідарність» з тим же гаслом та зображенням лідера партії Петра Порошенка було виявлено поблизу траси між Любешівською та Камінь-Каширською громадами.

Окрім того, у Луцьку виявили білборд із надписом «Перемога Пальчевського. Політична партія. Зупинимо знищення України» на проспекті Соборності. Постер невідомі особи зіпсували, заливши червоною фарбою. Нагадаємо, у Луцьку вже двічі псували рекламу цієї політичної сили аналогічним способом. Разом з тим, у всіх районах області було виявлено ідентичні неушкоджені матеріали зовнішньої реклами.

Також у Луцьку і в Маневичах зафіксували появу нових рекламних матеріалів на користь партії «За майбутнє». На них міститься гасло «Щоб господарем, не слугою перед світом стати!».

У Маневичах та поблизу Каменя-Каширського зафіксували також білборд із рекламою «Пропозиція – політична партія. Професійність замість некомпетентності». Сітілайти і білборди із аналогічними постерами виявили у Луцьку.

Після старту виборчого процесу представники ОПОРИ зафіксували нові випадки розміщення зовнішньої реклами, спрямованої на популяризацію серед виборців потенційних кандидатів. Йдеться, зокрема, про рекламні площі у Луцьку та районі на користь потенційної кандидатки Ірини Чебелюк від ВО «Батьківщина». Виявили білборди та сітілайт із її фото та іменем,  а також текстом «Єдина надійна команда Батьківщини». Постери, до слова, містять вихідні дані: замовник, підприємець, що здійснив друк та тираж.

Також поблизу міста Ківерці зафіксували білборд-вітання із Днем Незалежності. На плакаті на тлі прапора розміщене саме вітання, фото та ім’я Ігоря Мисковця – представника Народного Руху України. На іншому матеріалі, виявленому поблизу цього ж населеного пункту, містились зображення двох потенційних кандидатів – Ігоря Мисковця (Народний Рух України) та Андрія Медвідя («Громадський рух «Народний контроль»). На білборді також зазначено: «Об’єднались, щоб перемогти!».

У Нововолинську натомість розмістили білборди потенційного кандидата Андрія Бадзюня із його фото, партійним лого ВО «Свобода» та гаслами «Сила в єдності! Єдність в громаді!» і «Об’єднані з Вами спільною метою принести корисні зміни в життя кожного з нас!».

6 вересня поблизу міста Каменя-Каширського представником ОПОРИ було виявлено білборд на користь потенційного кандидата, чинного народного депутата і лідера партії «Слуга народу» на Волині Валерія Стернійчука. Поряд із зображенням політика міститься надпис: «Зе! Місцеві. Слуга народу. Валерій Стернійчук. Волинь – це ти».

Відтак, активізація агітаційної діяльності з боку потенційних кандидатів та політичних партій після старту виборчого процесу може містити ознаки дочасної агітації. Оскільки вона здійснюється до офіційної реєстрації кандидатів, досить складно відслідкувати та проконтролювати фінансування цих матеріалів. Тому на даному етапі виборчого процесу дочасну агітацію неможливо віднести до порушення виборчого законодавства, однак, в таких діях вбачається порушення міжнародних стандартів щодо здійснення передвиборної агітації.

Відзначимо, що на вулицях населених пунктів Волині і досі залишається низка матеріалів зовнішньої реклами на користь політичних партій та потенційних кандидатів, про які ОПОРА інформувала у серпні.

До слова, окрім політичної реклами спостерігачі виявили й білборд-вітання з Днем міста від благодійного фонду, засновником якого є потенційний учасник виборчих перегонів, очільник партії «За майбутнє», народний депутат від Луцька Ігор Палиця. Йдеться про іменний благодійний фонд «Тільки разом», на якому відповідно міститься ім’я потенційного кандидата.

Також 6 вересня у місті Ковель виявили листівки в місцях, спеціально передбачених для розміщення агітації відповідно до розпорядження міського голови №174-р. Йдеться про листівки «Ми об’єдналися За майбутнє Волині» із зображеннями та іменами п’яти народних депутатів – Ігоря Палиці (очільник партію «За майбутнє»), Ірини Констанкевич (котра тут зазначена як голова волинського осередку партії), Ігоря Гузя, Степана Івахіва та Вячеслава Рубльова.

Окрім того, ідентичну рекламу виявили на вулицях Чубинського та Незалежності у Ковелі у заборонених місцях. Близько десятка постерів розклеїли на електроопорах.

На одній з дошок для розміщення оголошень у місті Нововолинську представники ОПОРИ виявили листівку із зображенням чинного нардепа від округу №19, одного з лідерів партії «За майбутнє» Ігоря Гузя та потенційного кандидата на посаду Нововолинського міського голови від цієї ж партії Бориса Карпуса. Листівка містили логотип партії і текст такого змісту: «Шановна громадо! Запрошуємо на зустріч 06.09. о 16:00 у дворі вашого будинку».

4 вересня, напередодні старту виборчого процесу представник ОПОРИ зафіксував також факт поширення газети на користь партії «За майбутнє» у селищі Шацьк. Активісти розносили партійну пресу «Волинь. За майбутнє» по будинках.

На першій шпальті газети над колажем із зображенням нардепів написано «Ми об’єдналися! Партія «За майбутнє» представила свою команду й оголосила похід на місцеві вибори». Всередині видання – низка новин стосовно карантину, онлайн навчання, ДТП, вакцинацію тощо. Також тут міститься вітання нардепа Степана Івахіва з нагоди Дня знань, а також розповідається про проекти за підтримки його благодійного фонду «Патріоти Волині». Ще одна сторінка присвячена висвітленню Всеукраїнського з’їзду партії «За майбутнє», котрий відбувся у Києві.

Разом з тим, 3,4 та 5 вересня у Луцьку було виявлено факти встановлення інформаційного намета з логотипом ВО «Свобода», з якого розповсюджували друковану агітаційну продукцію у вигляді газет.

Згідно з частинами 1, 3 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Відповідно до частини 1статті 51 Кодексу передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Передвиборна агітація, поза іншим, може проводитись у формі розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, а також розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами.

Також у статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначається, що проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)