Київська міська виборча комісія на 12 годин протермінувала утворення округів через годинні дискусії, блокування засідання та втручання сторонніх осіб.

Не пізніш як на другий день виборчого процесу, тобто 6 вересня 2020 року, територіальні виборчі комісії мали утворити територіальні виборчі округи для виборів депутатів місцевих рад, про що йдеться в ч. 3 ст. 201 Виборчого кодексу України. Своє засідання для вирішення цього питання Київська міська територіальна виборча комісія запланувала на 6 вересня, 12:00.

Ч. 4 ст. 201 Виборчого кодексу України говорить: “Орієнтовна кількість територіальних округів, зазначених у частині третій цієї статті, визначається як ціла частка від ділення кількісного складу відповідної ради на 10. При утворенні цих округів відхилення від їх середньої орієнтовної кількості не може становити більше ніж два округи”. Тобто загальну кількість мандатів в раді, до якої відбуваються вибори, слід розділити на 10 для того, щоб визначити відповідну кількість округів. У випадку Києва ця цифра становить 12 (120 мандатів/10). Водночас Кодекс передбачає відхилення від цього числа на 2 округи, в менший або більший бік. Це стало причиною тривалих дискусій та призвело до того, що територіальні виборчі округи в Києві були утворені з запізненням.

На момент відкриття засідання, о 12:00, членам комісії було запропоновано 5 різних проектів з поділу міста на територіальні округи від членів комісії – представників різних суб’єктів подання. Оскільки частина пропозицій надійшла членам комісії вночі напередодні, не всі встигли ознайомитися з ними. Було прийнято колегіальне рішення про оголошення перерви до 16:30. Слід зауважити, що всі проєкти передбачали утворення різної кількості територіальних виборчих округів, а саме – від 10 до 14. У частині проєктів різнились райони Києва, які пропонувалось розділити на окремі округи з тим, щоб зберегти приблизно однакову кількість виборців у них. Проєкт, в якому передбачалось формування 10 територіальних виборчих округів, полягав у тому, що округи мали б збігатись з районним поділом міста Києва.

О 16:30 після перерви комісія продовжила засідати. Однак цього разу, крім членів ТВК, були присутні представники ЗМІ та потенційний кандидат Юрій Левченко (керівник політичної партії “Народовладдя”, народний депутат України VIII скликання), чинний депутат Київради Святослав Кутняк (був зареєстрований на засіданні як представник ЗМІ). На початку засідання пан Святослав голосно і неодноразово озвучував тезу,  що члени комісії намагаються незаконно поділити місто на більшу кількість округів, ніж 10. Він посилався на ч. 5 ст. 201 Виборчого кодексу України, яка передбачає: “При утворенні територіальних виборчих округів з виборів депутатів міської ради міста з районним поділом територіальні округи утворюються, за можливості, в межах відповідних районів у місті”.

Після декількох зауважень від голови та інших членів комісії Кутняк не припинив гучно коментувати роботу комісії, через що йому було винесено офіційне попередження про вилучення з приміщення, якщо він не змінить поведінку. Надалі комісія продовжила розгляд проєктів рішень та заслухала доповідачів по кожному з них. Проте, після того, як проєкти було поставлено на голосування, жоден з них не отримав достатньої кількості голосів від членів комісії, щоб бути прийнятим. З бажаннями дійти консенсусу комісія прийняла рішення про закриття засідання (близько 18:30) та призначення нового на 21:00.

Однак о 21:00 засідання не розпочалось. Натомість присутні представники ЗМІ, члени комісії, представники політичних партій та потенційні кандидати чекали до 23:40. До цього часу в залу для засідань КМДА періодично заходив Олег Конопольський – голова комісії, який аргументував затримку тим, що Олена Шокіна, секретар комісії, потребує більше часу для підготовки всіх необхідних документів.

Згодом Київська міська ТВК таки зібралась у повному складі, маючи 20 хвилин до межового терміну на утворення виборчих округів. Голова відкрив засідання і озвучив присутнім, що наразі комісія має 4 робочі пропозиції щодо формування виборчих округів, та запропонував їх авторам виступити з доповіддю. Вже перша доповідь викликала дискусії серед членів комісії, адже вона містила оновлені додатки, з якими члени комісії не мали змоги ознайомитись заздалегідь. Решта проєктів не мали жвавого обговорення, однак на момент закінчення їх представлення вже була 0:06 хвилина 7 вересня. Голова комісії спробував поставити на голосування першу пропозицію, однак тут йому завадив Юрій Левченко, котрий голосно озвучив, що опісля 23:59 6 вересня, комісія не має права утворювати територіальні виборчі округи. Будь-які спроби голови комісії зачитати проєкт постанови Левченко перебивав, голосно наголошуючи на тому, що він знаходиться в приміщенні з метою не допустити порушення закону, у зв'язку з чим він викликав поліцію. Своє право присутності на засіданні ТВК Левченко обґрунтовував як прогалину в законодавстві. Слід зауважити, що ч. 8 ст. 36 Виборчого кодексу України містить вичерпний перелік осіб, котрі мають право бути на засіданнях комісій без дозволу та запрошення: “члени Центральної виборчої комісії, працівники Секретаріату Центральної виборчої комісії та Служби розпорядника Державного реєстру виборців, посадові особи відповідного територіального та регіонального представництва Центральної виборчої комісії, члени виборчих комісій вищого рівня, кандидати на відповідних виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу, офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (організацій партій) (не більше однієї особи від одного кандидата, однієї партії (організації партії), офіційні спостерігачі від громадських організацій, які отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах (не більше ніж двох осіб від однієї громадської організації), а також офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)”. Всі інші особи, можуть бути присутніми на засіданні тільки з дозволу комісії. Вже близько 1-ї години ночі, поліцію викликав і голова ТВК. Весь цей час засідання було відкритим, проте жодні рішення не приймались. Не маючи змоги проводити засідання у зв'язку з діями Левченка та Святослава Кутняка, який приєднався до нього. Члени комісії перейшли до робочої кімнати ТВК, а вже за 20 хвилин оголосили перерву до 12-ї ранку, мотивуючи це тим, що останній термін на прийняття рішення сплинув, а  отже, комісія в будь-якому випадку буде змушена отримати консультацію в ЦВК. 

Однак о 12:00 Київська міська територіальна виборча комісія мала вже нову проблему. Засідання комісії затрималося у зв'язку з блокуванням приміщення чоловіком, котрий представився як Сергій Бригадир, член громадської ради при КМДА. Це призвело до сутички із залученням поліції. Деякі члени комісії встигли потрапити до приміщення, де мало відбуватися засідання. Іншим, разом з представниками ЗМІ, депутатами та залученими особами ТВК, довелось заходити через “чорний хід”. Згодом, спецпідрозділ поліції забезпечив вільний вхід до приміщення.

Сергій Бригадир, який виступав лідером протесту та вигукував, що комісія - злочинці, безперешкодно потрапив на засідання, котре розпочалося із запізненням о 13:06. “Слід зазначити, що сам факт блокування роботи комісії може розцінюватись як кримінальне правопорушення, за яке передбачено відповідальність за статтею 157 Кримінального кодексу України, – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА в місті Києві, – Законодавство передбачає інші мирні форми оскарження рішень, дій чи бездіяльності комісії, і наразі подібні протести можуть стимулювати суспільну напругу під час виборчого процесу”.

Зрештою після відкриття засідання комісія проголосувала за утворення 13 округів у місті Києві. В остаточному формуванні 3 райони міста (Деснянський, Дніпровський та Святошинський) були поділені на два округи кожен.

Це рішення підтримало 10 членів комісії, 7 проголосували проти і 1 утримався.

Два члени комісії заявили про те, що подадуть окрему думку до протоколу засідання. Зокрема, Олександр Крамаренко (суб’єкт подання політична партія “Голос”) буде додавати окрему думку, оскільки вважає, що ділення районів можна було уникнути та утворити 10 округів в межах чинного адміністративно територіального устрою міста Києва.

Микола Нілов, заступник голови комісії (суб’єкт подання – політична партія “Опозиційна платформа – За Життя”), був керівником робочої групи ТВК з питання утворення територіальних виборчих округів. Зазначив в коментарі представникам ОПОРИ, що в ході роботи вони зверталися до відділу ведення Державного реєстру виборців, щоб врахувати співвідношення кількості виборців в районах Києва при формуванні округів. Робоча група розглянула два варіанти поділу, а саме на 10 та 14 округів. В варіанті 14-ти розглядали поділ таких районів: Дарницький, Деснянський, Дніпровський та Святошинський або Солом'янський – згідно з даними, які надав державний реєстр виборців, було вирішено розділити Святошинський район. В цілому ж ТВК розглядала 5 проєктів, 3 з яких з'явилися поза робочою групою. Сам пан Нілов схилявся до пропозиції утворення 10 округів та планує подавати окрему думку, про що він заявив на засіданні.

Крім того, наразі відомо і про плани оскарження рішення, прийнятого комісією. Юрій Левченко на своїй сторінці в Фейсбук опублікував допис, в якому оголосив про те, що партія “Народовладдя” готує позов до суду.

Нагадаємо, наступним важливим етапом у виборчому процесі має стати висування та реєстрація кандидатів. Процес триватиме з 15 до 25 вересня.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)