Засідання, під час яких було сформовані виборчі округи, відбулися вчасно, рішення приймались більшістю голосів. Суперечка щодо поділу на округи виникла лише в Миколаївській міській територіальній виборчій комісії.

5 вересня на засіданні Миколаївська міська територіальна виборча комісія прийняла постанову «Про утворення територіальних виборчих округів з виборів депутатів Миколаївської міської ради». Постановою було утворено сім  округів: по два − в трьох районах міста (Заводському, Інгульському та Центральному) та один – у Корабельному районі. Загальна кількість виборців у Миколаєві – 355 677.  До Миколаївської міської ради будуть обиратись 54 депутати.

Не обійшлося без суперечок. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, заступниця голови Миколаївської міської територіальної виборчої комісії Ірина Пономаренко стверджувала, що напередодні на засіданні робочої групи в один із округів в Інгульському районі увійшли зовсім інші виборчі дільниці, закликавши інших членів робочої групи її підтримати. Та її ніхто не підтримав. Член робочої групи Максим Буряков відповів, що не може зрозуміти, чому у Ірини Пономаренко одні номери дільниць, а у інших членів робочої групи вони відрізняються, а потім запитав, хто надавав номери дільниць секретарю комісії для проєкту постанови. Ірина Пономаренко визнала, що цифри надавала вона, але потім сказала: «Я вчора бачила, що ви робили!». На прохання Максима Бурякова пояснити, що вона має на увазі, заступниця голови ТВК сказала: «Вчора ми з вами прорахували Інгульський район… (вона назвала дільниці території, які, начебто, увійшли в округ), а зараз зовсім інші дільниці». Проте члени комісії висловилися за те, щоб голова ТВК Тетяна Павлова продовжила зачитувати проєкт постанови про утворення округів. При голосуванні Ірина Пономаренко єдина з 14 членів комісії голосувала «проти», інші 13 проголосували «за».

5 вересня Баштанська районна територіальна виборча комісія відповідною постановою утворила п’ять округів у межах району з загальною кількістю виборців 106 902 особи. Тут обиратимуть 42 депутатів.

Цього ж дня Баштанська міська територіальна виборча комісія сформували три виборчі округи, на яких голосуватимуть 17 266 виборців. Загальний склад міської ради становитиме 26 депутатів. 

У свою чергу, Новобузька міська територіальна виборча комісія 5 вересня утворила чотири округи, на яких голосуватиме 13 781 виборець. Кандидати в депутати боротимуться за 26 мандатів.

Вознесенська районна територіальна виборча комісія 5 вересня утворила шість округів  із загальною кількістю виборців 144 705 осіб.  Тут обиратимуть 42 депутатів.

Вознесенська міська ТВК  5 вересня сформувала 4 округи, на яких голосуватиме 32 490 виборців. Вони обиратимуть 34 депутатів.

Первомайська районна територіальна виборча комісія 5 вересня утворила п’ять округів із загальною кількістю виборці 119 871 особа. Кількість депутатських мандатів − 42. Члени комісії розглядати три варіанти поділу округів – на чотири, п’ять та шість. За першим Врадіївську і Кривоозерську територіальні громади пропонувалось віднести до одного округу. Але під час обговорення члени комісії вирішили підтримати другий варіант, тому ці дві громади ввійшли до різних округів.

Первомайська міська ТВК 5 вересня сформувала п’ять виборчих округів із загальною кількістю виборців 58 182 особи. Суперечок щодо кількості округів у членів комісії не виникало. Склад районної ради становитиме 38 депутатів.

6 вересня на засіданні Миколаївської районної територіальної виборчої комісії розглядалося декілька варіантів формування виборчих округів. Гострим питанням стало визначення кількості округів на території Миколаївської міської територіальної громади, що має районний поділ та найбільшу кількість виборців. Голова комісії озвучив два варіанти формування територіальних виборчих округів, кількістю п’ять і сім відповідно. В першому варіанті було запропоновано м. Миколаїв розділити на два округи, в другому – на чотири, інші округи однакові в обох варіантах. У результаті члени комісії прийняли рішення утворити п’ять округів, за нього проголосували 10 членів комісії, один голосував «проти». Загальна кількість виборців Миколаївського району – 489 904. Склад районної ради становитиме 54 депутати.

Миколаївська обласна територіальна виборча комісія   6 вересня утворила сім виборчих округів із загальної кількістю виборців 858 251 осіб. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, за такий розподіл на округи члени комісії проголосували з другої спроби – «за» свої голоси віддали 10 із 14 присутніх.  Кількість депутатських мандатів – 64.

Назва територіальної виборчої комісії

Кількість депутатських мандатів

Кількість округів

Загальна кількість виборців

Миколаївська обласна

64

7

858 251

Миколаївська міська

54

7

355 677

Баштанська районна

42

5

106 902

Вознесенська районна

42

6

144 705

Первомайська районна

42

5

119 871

Миколаївська районна

54

5

489 904

Новобузька міська

26

4

13 781

Первомайська міська

38

5

58 182

Вознесенська міська

34

4

32 490

Баштанська міська

26

3

17 266

Відповідно до частини 3 статті 201 Виборчого кодексу України, територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв'язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)